Långlördag.

4 kommentarer



Jag skall sluta klaga på att det är dyrt med konserter. De bör alla göra. Det gäller bara att veta var musiken finns.
Igår fick jag uppleva kultur av bästa snitt för 80 spänn. Då var det ändå två olika event och en massa band.
Har svårt med motivationen för Juliette and The Licks som tar 260 pickadollars. Även om det är lönehelg.

Lördagen började tidigt. Redan vid fyra snåret var det dax för Skånes smartaste kille att hoppa upp på Pusterviks scen.
Emil Jensen är en ung man med många ord. Med förmågan att förvalta dem. Han är smart och rolig. Inte ramla på ändan rolig utan rolig på ett...smart sätt.

I Emils värld existerar inte de vanliga fysiska lagarna. Smaka på följande briljanta text:

Jag har stått med golvet upp till knäna.

Emil vrider och vänder på begreppen, ut kommer en skildring av Sverige som ofta är svart. Inte som i kol utan som i den klara natten. Under stjärnorna sökande efter meningen på allt. Hur vi skall klara av livet. Svart med värme.

Med sig på scen har han Edda Magnason, hon spelar smått på pianot och sjunger väldigt vackert. En viktig del av upplevelsen. Hennes röst låter dekadens och på samma gång skärpa.

Ni är inte vackrast i världen, världen är vackrast i er.

Låten "Inte vackrast i världen" är så väldigt fin att jag börjar rysa. Den där meningen borde delas ut till varenda elev på landets alla högstadium. Som ett besked från framtiden, om det som man vill veta då men bara kommer på senare i livet. Det skall vara läxförhör och inpräntande av den där meningen. För förr eller senare så fattar man det där.

Ni är inte vackrast i världen, världen är vackrast i er.

Det skulle bli en bra tatuering.



Jag reste till Indien för att hitta mig själv.
Jag slarvade bort mig kom hem likadan.

Eftermiddagens mesta känna-igen-sig-jobba-skratt kom i "Spela roll". För hur många är inte de som tänker att sanningen om en själv finns långt bort. Att det skulle vara något samband mellan avstånd och personlighet. Ju längre bort desto större chans att hitta sig själv.
Så kommer alla hem och fattar att jaget tydligen låg längst in i byrån i sovrummet. Inte något att berätta för kompisarna men bra man hittar det.

Jensen har släppt tre skivor, "Jag har splittrats", "Kom hem som någon annan" och "Orka då", fyllda musik. Bra musik och framför allt bra texter. Förbannat bra och viktiga texter.
Inte hört talas om honom?

Jag vet inte vad folk är rädda för. Det kan vara att poesi är svårt. Att orden skrämmer. Kanske är man mer kommersiell än man vågar erkänna. Man vill ha det lätt och inte behöva ta ställning.
Emil Jensen brukar uppträda på poesi tillställningar. Det kommer en liten bunt med folk som älskar honom. Jag är en av dem. Jag älskar orden.

Jensen sjunger inte bara, han kör lite spokenword också. Eller kanske är det intelligent standup. För det är inte så mycket himlar, hav och förlorade kärlekar i Emils texter. Mer politik och feminism.

Kanske är det det som skrämmer bort människorna. Här gäller det att hänga med och tänka efter. Inte bara matas. Ta del av den vise herrens ord, vrida och vända på dem. Inget som ger sig självt, man får hitta sin egen sanning om det han berättar.

Skall man sammanfatta så är Emil Jensen inte det bästa musikaliska framträdandet du kommer att se, men det bästa för hjärnan. Huvudet snurrar på i ljusets hastighet efter Emil och Edda gått av scen. Saker stannar kvar.
Sluta vara rädd och gå och se Emil nästa gång han kommer till stan.

Efter det blev det tid för matpaus på Silvis. Palestiskt småplock som gör munnen glad.

Del två i Långlördag.

Ni som följer med här vet att jag ser Underjorden i Gamlestan som mitt andra vardagsrum. Jag är där hälsosamt ofta. Det kan ju inte vara något dåligt med bra musik, även om den är på samma ställe hela tiden.

Den här kvällen var det de Vahla Gött som fixade.
Knöckat med folk och skämt som "-Oj vad mycket folk, har barnbidraget kommit idag?" och "-Nu kom det många på en gång, stängde Fritids nyss?".
Men egentligen skitsamma. Bättre att människor får lite bra musik än att de får dålig.



Första bandet är ett paraply. Ett regnskydd i handen på en göteborgare i höststorm. Det vinglar fram och tillbaka, man svär på det. Vänder sig utochin och tappar funktionen. Men man kommer ändå fram till att det är en väldigt bra grej att ha.

The Book of Daniel åker fram och tillbaka, det är mörka långsamt jazziga källare och champangepop längst upp i Gothiaskrapan. Enkla saker görs svåra och svårt blir lätt.

Jag får inget grepp alls, det halkar mig ur händerna. Jag gillar det! Storpop som strålar åt alla håll. Saxofonen, med Adam "50 Hetz" Svanell blåsades, glider mellan årtiondena. Ibland i dansläge och ibland eftertexts 80-talsserie läge.

Tänker på cirkus. Med alla i manegen på en gång, det stora finalnumret. Hästar, clowner, jonglörer och trapetsen svävande ovanför.
Man svär på det, det är så rörigt. Men kommer fram till att det är väldigt bra.
Något mot alla höststormar.



Kort paus och sedan de där två ynglingarna som är mer punk än de erkänner. My Darling YOU! spelade magiskt bra på Populär härom veckan...

Tyvärr blev det platt fall den här gången. Stackarna hörde inget på scen och allt blev tokigt. Distad gitarr och skränsång. Ingen kontroll.
De avbryter efter en kort stund, de försöker verkligen. Lägger bort bas och gitarr och sjunger bara. Inget hjälper.

Jag skulle kunna skriva det det var den nya punken vi såg, men det gör jag inte. För det här var inget bra alls. Tråkigt. Jag vet att de kan så mycket men den här kvällen var inte deras kväll.
Tack för att ni avbröt. Underjorden gjorde er inte rättvisa.
Till er som inte gillade det ni hörde, ge MDY en ny chans.
Det här var inte ens en chans.



Öppet brev till sista bandet:

Kära Almedal.
Käraste Almedal.
För fan Almedal!!!
Jag älskar er!
Ni har tagit det bästa från sjunga-med-poppen och blandat med socker. Trimmat hushållsmixern och hällt i. Gräddat i ugnen Charm och Personlighet under några få korta minuter.

Ni är den totala motsatsen till Emil Jensen.
Förlåt Almedal, men era texter betyder inget.
Ni har gjort något mycket större. Ni har satt "La" i "LalalllallaaaaaaaAHAHA". Det är väldigt fint och något som jag börjar dansa till. På riktigt! Näven i luften och vi mot staden och alla gatorna! Korta låtar som börjar med ett crescendo och ökar uppåt.

Ni säger att ni hyllar Håkan men frågan är om inte han snart bör hylla er. Han säger sig sjunga ur hjärtat, men ni spelar skiten ur mig direkt från hjärtat. Jag behöver inte koncentrera mig ett dugg för att det skall bli bra. Det är bara att ryckas med i er spelglädje.




Så jag säger som jag brukar säga efter en konsert med Almedal:
Tack för er! Tack! Tack! Tack!

Er för alltid tillgivna
Jerry



Tillsist:
Tjuvlyssnat på 11:an hem från Gamlestan igår kväll:

Resenär ett: - Fan, vad folk det är! Så jävla trångt!

Resenär två: (kollar surt på MDYs bas och gitarrcase) - Ja va fan, om alla bara spelade laptopmusik så hade vi ju fått plats tio till här inne!

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Om att bestämma sig.

3 kommentarer



När Gyllene tider släppte "Puls" -82 var jag en liten fjant. En blond pojk som året innan fastnat för "Flickan i en Cole Porter-sång". En solig dag i fars vita, "pimpade", Fiat hörde jag den och fastande.
Anledningen var att de sjöng om min hemstad, Halmstad.
Det är stort när man är en liten fjant.
Kanske även när man är en "stor" liten fjant.

Gessle och Co var också väldigt oförargliga. Inget jag blev rädd för.
Någon liten blond kalufs, ett språk man kunde och mjuka melodier.
Men på "Puls" fanns det plötsligt en låt som var skrämmande.
"Upphetsad".
Bredbent och kantig.
Där skulle pojkarna från min hemstad vara hårda och coola. Så här i efterhand kan jag ju förstå vad som gjorde mig rädd, jag hajjade ju inte riktigt låten då kan man säga. Men i "Upphetsad" försöker poppojkarna vara tuffa, fast de egentligen är mjuka. Mer skinjacka än rakpermanentat hår.
Sånt skrämmer små pojkar. Sånt skrämmer stora pojkar.
När band inte bestämmer sig.



Jag älskar band som sjunger på svenska. Det finns en simpel anledning till det: Det är väldigt svårt att sjunga på svenska. Inte så att det är tekniskt svårare utan för att varenda kotte som lyssnar vet exakt vad vartenda ord står för. Det finns ingenting att gömma sig bakom. Man kan inte ljuga.

Så om man nu sjunger på svenska gäller det att vara smart. Kanske lite smartare än de andra.
2004 var "ingenting" det smartaste man kunde hitta. På våren släppte de sin ep "Ingenting duger" och jag höll på att svimma när de spelade "De svåraste orden" i Emmaboda.

Just där, just då stod "ingenting" för det smarta, det egna och det nya.

Nu är det ett annat år. Tiden går fort när man har roligt. [ingenting] har varit tysta ett tag, men nu är en ny skiva här. Alla som har radio har hört "Släpp in solen", en eter vänlig feelgood sång.
Det är precis där det vänder. När "ingenting" blir just ingeting. För de kan inte bestämma sig.

Ett platt fall, en undanskymd plats. Jag blir besviken. Det finns ju så mycket där. Ta "Punkdrömmar" till exempel. Här visar sig det nya "ingenting", ett lite mer skränigare. På scen funkar den här låten hyggligt, men det är också den enda nya som gör det. Numera verkar det mesta handla om att försöka vara tuffare. Tyvärr stannar den mesta rocken och tuffheten i bandets huvud. Jag tror att de själva har yttrat ord som "Den här låten rockar!"
Det är skrämmande.

Eftersom de inte bestämt sig om de skall vara hårda eller mjuka blir det lite rörigt. På scen försöker de "rocka" till låtarna och det funkar... sådär. I radio skall de fortsätta vara mjuka.
Jag börjar fundera på om de är för uträknat.
Vara mjuk och tillgänglig i radio, hård och svår på scen. Båda sakerna funkar om du vill ligga.

"Mamma jag har gjort så mycket som du inte vill veta om" handlar om hur man vill vara. Man vill ha något att berätta, något att bräcka polarna med.
Men också något att minnas. Att se tillbaka på, att man var skön en gång.
Det är också "ingenting"s bästa låt. Här har de lyckats utveckla låten, mot ett hårdare "ingenting". Skall det fram på riktigt så är det faktiskt de äldre låtarna som är de bästa, det känns som allt det nya är ihopsnurrade idéer. Lite dåligt repat, inget man spelat inför publik.

"ingenting" måste bestämma sig.
Hård eller mjuk.
Skinjacka eller rakpermanent.

Tillsist:
Lite roligt att sångaren Christopher Sander på scen har samma tröja hösten -06 som han har i videon från -04. Hoppas han har flera som ser likadana ut...


2004


2006

Tilsist 2:
Emil Jensen och De Vahla Gott på samma lördag. Kan bli historia det här!

Tillsist 3:
Det här är jäkligt roligt! Johan på Labrador recenserar skivrecensioner!
Som Jens brukar säga:

If I'd be your psychologist, who would be the psychologists psychologist?


Jerry Boman

Skall du upp eller ner?

0 kommentarer

-------------------------
Blogger bråkar lite.
Klicka här för det senaste.
-------------------------



"Tisdag" är numera en äldre omskrivning av "Kellysdagen". Sunkhaket på Andra lång har mutat in veckans andra dag i och med sitt outtröttliga sökande efter ny musik. Tyvärr blir den billiga ölen ibland roligare än musiken.

Broken Records spelar country. De gör det bra. Sången är jättefin och lirandet likaså. Men de tre killarna verkar inte vara på plats. De sitter någonannanstans än på ett billigt hak i Göteborg. De spelar helt enkelt mest för sig själva.

Det här är inte ett påhopp på en musikstil. Det här är inte ett förnekande av annan musik än svensk pop. Det är en fråga om närvaro.
Den saknas helt. Trots alla smäktande country sånger i slowmotion.

Man skulle kunna se det som väldigt avancerad hissmusik. Det är ingen dålig sak de gör,det är en bra bakgrund till en öl och lite skvaller. Något som surrar runt istället för Kellys mp3blandning. Men inget som man kan fokusera på, det är för luddigt.

Som sagt, det är inget fel på stämsången eller det fina orgelspelet. Allt sitter där det skall, en liten låt fångar uppmärksamheten någon kort sekund. Jag tror den kan ha hetat "Desperado".
Tyvärr så kan jag inte uppmana mer entusiasm än så.
Skvallret och rösterna dränker efter några låtar bandet helt.
"-Vad gjorde han sa du? -Nähä! - Helt utan kläder?!?!"

Tillsist:
Som det sent i natt avslöjades: Sibiria spelar på Cosyden den 18 november. Det blir en kväll att minnas! Som jag väntat! Jag skiter i om någon tycker att de "är så mesiga att man blir förbannad", för mig är de på Topp5.

Tillsist2:

Lördag betyder Underjorden! Vilken lineup! Samt att flyern kan ta priset som årets vackraste!

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Gratis är gott.

0 kommentarer

UPPDATERAT (00:20 25 oktober)
Detta kom just in på teleprintern: Sibiria spelar på Cosyden 18 November! Då vet du vad du skall göra!
UPPDATERAT

Mer musik i vår lilla tv kanal! Idag hade vi gäster från Trollhättan, Kristoffer Hedberg bjöd på landsbyggdsdoftade vispop med ståbas. Släppkalas för "Stjärnor, Neonljus och sotiga drömmar" på Pustervik ikväll klockan 19.00. Gratis inträde.


Kristoffer Hedberg "Trampbilar & Plastpistoler". Framförd i TV4 Göteborg den 24 oktober. Varje vardag 09.15 på TV4 är det lokalt Nyhetsmorgon. Ibland är det musik.

Vill man inte gå till Pustervik kan man närma sig Masthuggstorget långsamt och sätta sig på Kellys. Broken Records börjar klockan 21.00. Och tänka sig, det är gratis inträde där också!

Tillsist:
Jag undrar hur bra

Från punk till pop.

0 kommentarer

Så där ja, ny vecka och ny musik. Idag hade jag besök i studion (ja alltså, jag satt bakom spakarna...) av Millencolinmannen Nikola Sarcevic, som flytt Örebro och numera bor i Göteborg. Han spelade en låt från sin nya soloplatta, Roll Roll And Flee.
Inte mycket till punk här inte.


Soul For Sale av Nikola Sarcevic. Framförd i TV4 Göteborg den 23 oktober. Varje vardag 09.15 på TV4 är det lokalt Nyhetsmorgon. Ibland är det musik.

Skiva att köpa eller låtar att lagligt ladda ner kan du göra från och med idag. En hög med kända namn medverkar på plattan: Fredrik Sandsten, Kristofer Åström, Kalle Gustafsson Jerneholm, Mattias Hellberg och Stefan Sporsén med flera.

Tillsist:
Imorgon kan du se och höra Kristoffer Hedberg. Samma kanal, samma plats.

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , , ,

Frälsningen är nära.

3 kommentarer



Alla var där.
Popgeniet från Kortedala, ledaren för världens största band från Jönköping, universums trevligaste klubbfixare från Tjörn och alla andra med god smak. The Hidden Cameras kommer alltid ha en speciell plats i hjärtat på popsvaga. Det är svårt att göra det bättre, det är svårt att känna mer.

Precis när jag trodde att jag fått kläm på hur Joel Gibb skriver låtar så hugger han tvärt av. "She's Gone" från nya skivan "Awoo" börjar precis som vilken annan THCs låt so helst. Men när man smakat in låten...krack! Den bryts av på mitten, tvärt hugg i mitten. Där det "normalt" skall komma ett Oooooooaaaaa blir det nu bara...tyst.
Jag älskar det! Så gör smarta människor. Aldrig stelna, aldrig bli uträknade.

En konsert med Hidden Cameras är en kyrklig sak. En mässa för de redan frälsta. Vi är många nu, som kan allt och det blir på så sätt en lång rad kända låtar. Vad jag vet, på mitt högst ovetenskapliga sätt, så spelades inte en enda dålig låt igår. Varenda en är en potentiell A-sida. Mest ler jag hela tiden, uppslukad av pastorns ord och visor.

Men här dömer man ingen, alla är lika värda och all gör rätt i det de gör. Inga pekpinnar om hur det skall vara, bara berättelser om hur det också kan vara, om hur vi/dem/alla kan välja andra vägar och bli lyckliga. Att inte lyssna så mycket på den stora floden, att inte alltid låta sig dras med.

Bäst och störst av de alla är "Ban Marriage". Låten som sammanfattar vad så många med mig tänker, om det nya livet. Att det finns större saker, mer känslor än giftermål. Att det är ett förlegat sätt att se på lycka, som kanske mer trycker ner än lyfter upp.
Kanske är vänskapen det största av allt.

And as I looked him in the eye I heard my best friend cry
That we aren´t fools to fall in love but let "coupledom" die

Ban marriage, Ban marriage

Det är en generationslåt. Något som ni andra får lära er, ni som är bundna hårt i traditionens koppel. Som förmodligen blir uppretade av det här.

Ban marriage, Ban marriage



Det är en fröjd att se THC. Tindrande ögon på scen smittar av sig, det är riktig glädje över att vara här. Gibb har ju tagit Göteborg till sitt hjärta, han hänger här titt som tätt. Nu senast kanske i form av gästartist på Jens Lekmans nya skiva.
Jag vill ju tro att vi ger något tillbaka, det är iallfall en helt magisk stämning i lokalen. Handklappet går allt som oftast över i hi-speed, "In The Union Of Wine" är så bra live att taket buktar utåt och mitt i yran ber bandet om förstärkning på scen. Två personer hoppar upp och får spela tamburin. Helt klart bäst och självlysande är den hyffsat korta, skäggprydde killen i camobyxor! Han spelar sin lilla enradiga tamburin like there is no tomorrow! Tack, det lyfte den här kvällen till helt nya höjder! Så skön snubbe, så sig själv!

När jag senare går ut regnar det. Stora droppar.
Men det gör inget, jag vet att även jag kan bli lycklig.
Fast jag inte alltid väljer den utstakade vägen.

Ban marriage, Ban marriage

Tillsist:
Jag är på här!
Också är jag faktiskt nyfiken på det här...

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , ,

Nyheter och fildelning.

8 kommentarer

Nu ger jag mig in i fildelningsdebatten...igen.


Från TV4 Göteborgs lokala Nyhetsmorgon 09.15 idag.

Undrar om det blir lika mycket liv som förra gången?


Ikväll: Sambassadeur på Kafe Stanna i Majorna. Finpop och kakor.

Imorgon: Hidden Cameras på Sticky. Kyrkligbögpop och allsång.


Tillsist:
Senaste, senaste nytt om Cosyden 18 november: Pipas!

Jerry Boman

Två killar.

0 kommentarer



Efter att ha varit inventarier på Klubb Populär så var det äntligen dax för Klas och Christoffer i My darling YOU! att hoppa upp på scen. Det och klubben i sig bollade upp för en av de bästa kvällarna i mitt liv.

Återigen denna Populär. Världens bästa namn och världens bästa klubb. Det är som att hänga i sitt vardagsrum med polarna, gamla som nyfunna. Det spelas musiken man vill höra, med några små smarta kryddningar här och där. För var annars kan man dansa sig glad till Heut' ist mein Tag med Blümchen!

Med grötrimstitlar som "Please don´t talk to me I fall in love so easily" och "My heart beats too fast for our friendship to last" fick MDY snabbt en väldigt speciell plats i mitt hjärta. Det här är onelinerspop, pang på karamellen direkt. Ut kommer en staccatospetsig rakbladsstil som står för sig själv. Tonårsångest i ren form.

Klas och Christoffer älskar sina roller lika mycket som vi älskar dem. Säg den fest som inte vill ha de här två på listan. De kommer alltid vara underdogs. De kommer alltid vara på samma nivå som oss andra. Jag kan känna igen mig i deras musik, i den minimalistiska stilen. Den man tar till när man är sprickfärdig av tankar och allt måste ut på en gång.

Skivor sprutar de ur sig lika snabbt som låtarna. Tycker inte det var längesedan förra skivan släpptes på Röda sten.
Vilket jag inser att det är. ett roligt år går så fort, så fort.



Ja just det, innan det blev lördag var det fredag. Världens bästa bandnamn I Love You But I’ve Chosen Darkness på Pustervik.
Det var riktigt kassa. Jag är djupt besviken. På nätet lät det bra, men i verkligheten blev det bara mossig americaindierock av gubbar med för mycket fritid.
Man som sagt, världens bästa bandnamn. Eller som Dapony Bros-Emil uttryckte det:
"- De borde fan franchisa ut namnet till band som vill ha en bra låttitel! Så kan de leva på det och sluta spela!"

Tillsist:


Ostig video men rolig låt.

Tillsist:
Alltså, 100.000 besökare! Tack alla! Jag älskar er allihopa!

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , , ,

Tvättstuga och poprealism.

0 kommentarer



Det blev ju precis som man kunde förvänta sig. ALLA älskar Kusowsky!
För det var faktiskt längesedan jag såg en “nästan” första spelning som genererade så mycket händer och dans.

Några människor på lilla planeten Pop har det så lätt för sig. Det bara kommer till dem och krånglar inte till det. En direktlänk mellan tanke och känslor.
Daniel Karlsson, sångare i Kusowsky, är sådan person. Precis som Alf har Daniel ”den bra poplåten” flytande i blodet.



Det börjar med vardagsrealistiska ”Jag fyller år”, en feelgood låt. Jag kan inte undgå att le, låten är en bagatell och jag gillar popbagateller. Låtar som beskriver känslan av oövervinnlighet, när livet är en nedförbacke och jackan passar precis.

Små sånger som spricker upp och motar bort dimman som omger oss. Som värmer dig och tar hand om alla. Blir våra kompisar och ringer mitt i natten och frågar hur det är. Låtar som lika fort som de kom försvinner igen, ett leende med efterföljande magsmäll.

Nästan varenda sång med Kusowsky är glädje, en sprittande framtoning och glädjen över att glädja oss. Det är klart det skaver på några ställen. Saker sitter inte helt men jag skiter i det just nu. Ut med Daniel och Co på varenda viktig scen i Sverige och ni kommer se en stjärna födas! Det här är klass!



Bäst är helt klart ”Dansa”. Med inledande ”Det är OK om du vill dansa, bara du gör det med mig. Du ska skita i dom andra, Ahhhaaaaaa!” (som jag missade att få med i klippet ovan) slår de undan mina fötter. Eldar upp min hjärna och jag har hittat en makalöst bra festlåt!

Jag bugar mig djup efter den här kvällen. Jag har fått en ny idol och ett nytt sountrack till mitt liv i nedförsbacken. Alltså den där backen som man vill skall vara där. En backe man kan dansa nerför.



Kvällen började i tvättstugan. Inte för att tvätt utan för musik.
Jo, nu har det hänt. Någon satte upp lappar och så var det dags för livemusik i tvättstugan.

Key, som egentligen heter Merethe Soltvedt, kommer från Bergen i Norge.
Alltid detta Bergen! Det kan omöjligt finnas något annat att göra där än musik. Det lär finnas fler replokaler än barer.

Hursomhelst så befinner sig Key i Göteborg just nu för att göra lite reklam för sin nya skiva ” Audio Charm Bracelet”. Låter lite Alanis.
Hon har fått låna/hyra en lägenhet på min gård och hur tackar man för det? Genom att spela i tvättstugan såklart!



Det är inte så mycket folk men det gör inte så mycket. Merethe är charmig som få och har några riktigt sköna låtar.

What's the point of raining on your own parade
Self sabotage is only a delay
The cards have been dealt so play the game

Som “Pep-talk-to-self”. Man kan sucka tungt åt människor som säger självklara saker, om de inte gör det på ett riktigt sätt. Merethe ler och gör det här på riktigt, det känns som personligheten Merethe kommer igenom. Hon är sån där och det är ju väldigt bra. Man kan ju behöva lite peptalk ibland.

Tvättstugan kommer aldrig bli sig lik.

Tillsist:
Ikväll: Bra musik med bästa bandnamnet, I Love You But I Have Chosen Darkness, på Pustervik.

Imorgon: Äntligen får Klubb Populärs inventarier Christoffer och Klas i My Darling YOU! hoppa upp på scen. Det var fanimej på tiden! Kommer bli a blast!

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Mjuktuff.

2 kommentarer



Hårdrock kanske du förknippar med långhåriga, skrikiga killar och högljudda gitarrer. Band jag blir lite rädd för helt enkelt.
Det vill Göteborgsbandet Hellsongs ändra på. De har ”softat” till några av historiens mest spelade hårdrocksklassiker. För ett tag sedan släppte de en skiva och i början av november blir det skolturné i Västsverige och spelning på Jord i Göteborg.

Jag träffade Hellsongs i den tillfälliga replokalen och fick för första gången höra bandet förstärkta med stråkar. Mäktigt!


Inslaget sändes i TV4 Göteborg den 12 oktober. Kvart över nio varje vardag är det lokalt Nyhetsmorgon i TV4. Ibland är det musik.

Extra!
Här kan du titta på (och höra) hela Hellsongs version av Black Sabbaths Paranoid. Med stråkar!



Ännu mer extramaterial som du inte fick se i tv!
Iron Maidens Run To The Hills är väldigt, väldigt mjuk.



Så här tyckte jag när Hellsongs spelade på Skivhugget.

Tillsist:
I kväll går vi man ur huse för Kusowsky på Sticky.
Du kommer få en melodi i huvudet.

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , ,

Vissla när du är glad!

0 kommentarer



Mitt huvud är ockuperat. Ursäkta röran vänner, med det är fullt i skallen just nu. Helt fullt av en sång, av en melodislinga. En slinga som visslas fram och som kommer sätta sig i ditt huvud också. Den kommer inte försvinna förrän Blossa börjar med sin glöggreklam. Hårda dagar.
Den kommer äta på dig samtidigt som den föder dig.
Och du kommer le hela vägen hem.
”Dansa” med Kusowsky har gjort militärkupp på mitt huvudkontor!

Okej okej, tänk dig följande: Håkan Hellström flyttar till Skåne. Det kanske känns ovant men alla är ju fria. Efter några år börjar han göra musik igen Kristian Antilla kommer ner och ta med sig några gamla discokulor och några skitiga gevär.
Hur skulle det låta?

Här kommer facit: Kusowsky.

Daniel Karlsson kommer från Karlshamn. Han flyttade till Göteborg för runt två år sedan. Staden påverkade tydligen honom. Efter ett år startade han upp sitt enmansprojekt Kusowsky. Mest för att alla hans andra band låg på is.

Resultatet är ta mig fan en popsmocka!

Jag hittade Myspace-sidan, hittade www-sidan, hörde låtarna och föll direkt. Det är väl egentligen meningen att man skall vara svår och tvär när man skriver om musik.
Ta in, tänka efter. Smaka och värdera det man hör. Vädra och andas in det nya.

Popsmocka!

Jag var tvungen att ringa upp Daniel.

- ”Dansa” är en känsla att man vill dansa. Jag fixade melodin och började skriva strofer till texten. Texten hänger alltså inte ihop utan är mer olika delar. Så den handlar inte om något speciellt, bara om att man vill dansa.

Det räcker helt utmärkt för mig, tack!

Hur låter Kusowskys historia?

- Ja, jag började med det här för ungefär ett år sedan. Spelade in lite låtar på min dator.
I januari skickade min kompis en skiva till Sticky och plötsligt ringde de och ville att jag skulle spela en vecka senare!
- Det blev full panik! Jag hade ju inget band, ingen tid att repa och ingen lokal.
Jag fick dra ihop några polare och vi repade en gång i ett vardagsrum, utan trummor. Trummisen fick trumma på bordet.

- Det var faktiskt på soundcheck som vi körde med alla instrument för första gången, och det var också första gången jag hörde mina låtar med riktigt komp.

På torsdag är det dags igen, på samma Sticky.

- Den här gången har vi repat. Och vi har en lokal att repa i.(skratt)

Daniel gör som sagt allt själv men på scen har med sig några polare. Från början var det meningen att de bara skulle vara med på scen men nu är de fullvärdiga medlemmar i Kusowsky.
- Jag vill att de andra tre kommer med idéer men eftersom det är mina låtar så bestämmer jag vad som går igenom. Men de skall känna att det är helt OK att tycka.

- På torsdag kommer vi faktiskt vara fem på scen. Jag har tagit in en polare till som ska spela lite munspel och annat. Jag vill hela tiden bygga ut med massa folk, kanske blås och så.

Sen till den viktiga frågan: Kusowsky??

-Namnet har en rätt fånig historia. Jag var i Tyskland med ett annat band för något år sedan. Vi satt och larvade oss, kom på olika namn till varandra. Jag blev Kusowsky.
-Det funkar väldigt bra, tex när man googlar så hittar man oss direkt! Nackdelen kanske är att det är svårt att uttala.

Jag tror vi kommer lära oss. Sprida ordet om Kusowsky. Missionera på gator och torg om hur det uttalas. För den här musiken kommer vispa upp dig. Kanske på samma sätt som den där Håkan en gång gjorde. Jag överdriver inte.

Som vanligt avslutar jag med den viktiga frågan: Vad skall man ha för kläder på sig när man lyssnar på Kusowsky?

- Jag har inga speciella krav, bara alla dansar. Men det vore kul om någon hade en sombrero!
Hatt eller inte, gå till Sticky på torsdag och skåda det bästa sedan skivat bröd!

Tillsist:
Glöm inte svara på frågan som ligger längst ner i förra artikeln.

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , ,

Rysningar och en fråga.

3 kommentarer



Jag vet inte hur många timmar jag spenderar med att vänta.
Vänta på att komma in.
Vänta på en öl.
Vänta på en ledig toalett.
Sist men inte minst: Vänta på att bandet skall börja.

Vi kan ju räkna på det, du och jag:

Låt säga att jag i snitt springer på tre konserter i veckan, gånger 52 veckor ger 156 konserter. Ofta står det kanske "22.00" på biljetten, man fattar att det inte börjar då och kommer dit vid 23.
Sen får man kanske vänta till tolv innan det hela brakar igång.
Det gör 156 "väntatimmar" på ett år...6 och en halv dag! Typ en vecka!

Om sanningen skall fram så kan man ju hänga med sina polare den där tiden, dricka lite öl och kanske dansa lite men... 6,5 dagar!

Skönt då att det faktiskt finns konsertarrangörer som insett att jag inte orkar vänta mer. Som drar igång konserten på utsatt tid.
I lördags på Storan hände just det, tyvärr var jag ju så inne i att inget börjar i tid så jag missade förbandet/artisten Maia Hirasawa. Synd, för hon är bra.
Hur man än vänder sig har man...ja ni vet.



Annika Norlin hade lätt kunnat bli nya Lisa Miskovsky. Ni vet en artist som gör musik (eller får hjälp med det) fullkommligt perfekt att det blir tråkigt.
Norlin aka Hello Saferides musik är inte perfekt. Eller hennes texter är det inte iallafall. De svänger runt precis när man tror att man fattat. Snygga humoristiska svängar.

You call me up in the mornings
We’ll stay on the phone until dawning
You tell me secrets I actually keep
You call me up around noon and
Bring me all the good gossip
You hold my head when I throw up
I hold your hand when you weep


Här börjar det som vilken kärlekslåt som helst. Små vackra saker som får en att bli kär och skriva en sång om det.
Sen kommer svängen:

Damn! I wish I was a lesbian
Damn! I wish I was a lesbian
Damn! I wish I was, and that you were, too
So I could fall in love with you


Kaboom! Första gången jag hörde "My best friend" började jag skratta, gråta och hoppa för det var så briljant!



Nu har Annika mer än humor att ta till. Hon kan verkligen skriva låtar som får mig att rysa. "Long last penpal" kanske inte är meningen att vara "rys" låt, men i lördags kunde jag knappt stå på benen. Annika och Maias duett är så vacker, så vacker. Och väldigt sorglig, om hur vi alla vill vara någonannan. För vem har inte skruvat lite på sanningen för att skapa sig ett intressant liv?

Jag kan inte riktigt bestämma mig vilka låtar som är bäst, de snabba klappvänliga eller de sköra långsamma. Hon är ju så förbannat bra på båda!
Jag kan faktiskt inte komma på en enda dipp under den långa stunden (hon blev inropad tre gånger!) konserten höll på.

Tack Annika, du gjorde allt rätt...fast du gjorde fel.

Tillsist:

UPPDATERAT!

Omröstningen blev följande:

Ska jag prata med Hemstad?

Ja, kolla hur landet ligger. 0%
Ja, ni skall prata politik. 13%
Ja, ni bör prata om djur. 27%
Nej, de vill bara ha PR. 7%
Nej, jag gillar inte Hemstad. 20%
Nej, du bör fråga efter Tomas Ledin istället. 33%

Humm jaha. Jag som var sugen men men era ord är min lag.
Jag skall alltså försöka få tag i Mr Ledin. Herregud!

UPPDATERAT!


Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , ,

Överdos.

1 kommentarer



Det är roligt när ställen byter skepnad. Baksidan på Storan brukar vara ett bra ställe, bra konserter och bra klubbar.
Nu var det andra bullar.
För att ta det från början, jag har väldigt ofta gått ut på ställen där det kommer in folk som är 18. Jag blir hånad för det men vad gör man när man vill lyssna ny musik.
Det brukar funka väldigt bra, jag och de är ju där av samma anledning, att lyssna på musik. Då spelar inte åldern så stor roll. Visst, det är lite jobbigt ibland men inget var som igår. Det var en slag. Alltså kom igen, tre spyor på golvet innan tolv! Och hur svårt kan det vara att träffa en pissoar på fem centimeters avstånd?
Jag börjar låta gammal...

Nu var det ju inte kräk vi skulle prata om utan musiken.
Get up hade tillsammans med skivbolaget Djurandmir plockat ihop en riktigt spännande påse band och artister...iallafall på pappret. Här skulle det bli kul att vara!
Men som med allt här i världen så gäller det att ta saker i små doser. Igår fick jag en överdos av humor.

Humor i musik är kul. Skönt med människor som nördar loss och gör musik av det. Ofta kan det bli bättre än de som verkligen försöker göra "den bästa musiken". Fredagskvällen innehöll humor, humor och humor.



Ta ett band som 50 hertz. Fantastiskt roliga och... ja roliga. Deras "gööötebåååsska" version av The Plans "Mon Amour" var genialisk och makalöst kul!
Det hade ju kunnat vara bra där. Men kvällen hade matat mig med så mycket nörderier och humor att jag inte riktigt stod ut. Det radades upp band, artister och infall tätt på varandra. Och hela tiden kom Frej (Slagsmålsklubben) in och vevade med armarna. Jag tror han var inne på scen under varenda framträdande.



Jag fick se CK, som brukar rappa med Slagsmålsklubben, helt solo. Och rent ut sagt: Han var kass. Typ "Hiphop-Idol-06: Det var vi som åkte ut första omgången" .
Jag fick höra två killar i kavaj dra någon liten rolig låt...jag tror det skulle ses som någon form av spex men ...nej. Jag fick se en kille i brillor lira musik som lär väldigt mycket SMK, fast han bara stod är vid sin lilla dator. Att vara nörd kan vara cool, det är helt OK med mig att vara nörd, men alltså!

Överlag så höll kvällen väldigt låg kvalitet. Både på banden och framförallt på ljudet. Hey, ljudkille! Hade du bomull i öronen?



Det sista jag såg var Las Palmas. Jag gillar ju Simon och Kalles skojrap. Men det här var den sämsta spelning jag sett med dem...någonsin. Kanske var de fulla eller så var de bara oinspirerade. Under de tre första låtarna var ljudet så kass att knappt något av sången gick fram...och så kom såklart Frej in och vevade med armarna.

Jag pallade inte mer. Jag cyklade hem efter Las Palmas. Hoppade helt enkelt SMK.
De kanske var bra.
Förmodligen kommer någon kotte höra av sig och säga "Hur fan kan du gå hem och missa SMK, de var grymma".
Jag kommer inte tro honom/henne.

Så tror jag att Frej var inne i mina (mar)drömmar och vevade med armarna.

Ikväll går jag till Storan...igen.
Hello Saferide och bra sällskap kommer göra stället fint.

Just det: Kollade lite snabbt in Räfven på Stadsmuseet.
Inget att hänga i granen, jag gillar inte band som gör kulturellacovers. Dvs snor någon kulturell eller geografiskt betingad spelstil rätt av och inte ens försöker göra den till sin. Det blir snävt.

Tillsist:


Enda tjejen...och hela tiden Frej.

Hur kommer det sig att det bara var en tjej på Storans scen under hela kvällen?
Tål att tänkas på, vänner.

Tillsist2:



Jag har ett hot hängade över mig så jag kämpar med Belle & Sebastians "If You're Feeling Sinister".

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , , , ,

Pop görs bäst i Finland!

2 kommentarer



Jag har ingen aning när det här hände, men den bästa popen kommer från Finland. Från landet som gav oss The Rasmus, Lodi och HIM. Men skit i dem som är dåliga, för landet i öster har så mycket verkligt bra att komma med!

Det hade kunnat vara den sämsta av födelsedagar, själv på en spårvagn ut mot förorten. De flesta andra kalassugna åkte åt andra hållet.
Men nu blev det istället startskottet för en kärlekssaga som kommer hålla ända in i framtiden.

Cosyden-Mattias är den störste risktagaren jag känner. Han bokar in band till höger och vänster, ofta med bara en tanke i huvudet: -Jag vill se det här bandet.
Ofta är vi ju fler som vill se bandet, för den unge mannen har begåvats med synnerligen god smak.

Nu till kvällens bokningar...Ja, jag tror att det kanske var 12 personer i publiken. Riktigt illa. Inte illa för att det var ont om folk, utan illa för alla de som missade ett av bandet ni kommer att "lala" med resten av hösten. Skärp till er!



Men innan den finska bomben briserade spelade The Faintest Ideas (typ samma som Javelins om du kommer ihåg) från Göteborg.
Först lät det bara shoegazer-början-på-90-tal-all-over-again. Lite ljusa gitarrer och kvävd skriksång.

Sen händer något, trummorna. Martin bakom pukorna får djävulen i blick. Vevar runt och sätter fart på maskineriet.
Då blir det plötsligt helt annat! Cats on fire på speed! Det sitter inte ihop, det blir splitter år alla håll och jag ler. Grrlriot med killar! Yohoo! Kort snabb låt.Tack!

And now, let´s go to Finland.



Det skulle bli bra om jag bara skrev om en låt här. Även om alla är framåtrspringande popmelodier så kommer det tillbaka till False Start City. En direkt "näven i luften" och "vi är odödliga" -låt för alla. Det är allvar och humor. Jag gillar marschtrummor! Nu jävlar! Cirkuspop!

Det är finnarnas känsla för humor som gör att det funkar så bra, inte bara i min hjärna och med Ultrasport. De ler ett finurligt leende mest hela tiden och man känner sig delaktig i musiken. Det är ett vi-mot-dom musik på ett snällt sätt.
Det kan vara en slump, men väldig många av de nya finska popbanden har medlemmar med smilgropar...

Samtidigt som jag inte vet om de driver med mig...

False Start City är bästa låten. En av årets bästa faktiskt. Som startar med snabba trummor och har Duracell-driv hela vägen. Att springa ner för Avenyn för att berätta ett och annat för alla vilsna brats.
Men det kommer mer, Bad Poetry är en ledsen/glad melodi som sprakar upp i ett microfyrverkeri. Denna lilla orgelslinga lyfter upp mig!
The Boy That Never Lied visar än en gång att Finland är det nya England. Kanske lite mycket Steven Patrick men inte så det stör.

En stor applåd till en av de två sångarna Juho Kosunen. Han är en sann underhållare!
Med smilgropar.

Ny skiva ute, köp! Och ni som bor i Lund ikväll och i Stockholm på lördag vet vad ni skall göra.
Jag delar ut en order: Ta på dig dina spetsigaste skor och kolla in Ultrasport!

Hoppas Mattias och gänget fortsätter följa sin känsla: "- Det här bandet vill jag se!"
Tack för en fin födelsedag!

Speciellt tack till alla på Myspace som seglade förbi och sa grattis. Från Stockholm, Masthugget, Borås, Trollhättan, Malmö och via Frankrike! Tack!

Och till er, 599 988 personer boende i Göteborg, som missade Ultrasport: Skärp till er!

Tillsist:
Ibland lever människor på fel sida. Tur då att det finns någon som förstår och plockar tillbaka en.

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , , ,

Länkar till höger och vänster.

2 kommentarer



Ingen risk att bli uttråkad så här i slutet av veckan:

Torsdag: Cosyden med Ultrasport/The Faintest Ideas (gbg) . Mattias förklarade att det helt enkelt var finska tonårsdrömmar.

Fredag: SMK, Las Palmas och en bunt andra på Storan. Allt det roliga på en gång!

Lördag: Hello SaferideStoran och Almedal/Dorotea på Stars´n´bars. Bara och välja vännen.

Söndag: Redlight/AnimasolaJord. Alla pengarna går till de hemlösa så spara lite under helgen.

Japp, det var det! Kort... men på riktigt.

Tillsist:
I Love You But I've Chosen Darkness. Bästa bandnamnet och bra musik nästa fredag på Pustervik.

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Kontext.

1 kommentarer



Det känns lite ovant. Det är så stilla.
Människor sitter ner och ur högtalarna rinner mjuk jazz.
Några äter fortfarande när bandet börjar. Någon klagar på att lamporna dimmas ner.
Det känns lite ovant.

Britta Persson har hela nätets finaste dagbok.
På hennes hemsida kan man från våren 2004 följa kampen mot datorn, lära sig knep om hur man lurar posten på frimärke och få en inblick i en väldigt sympatisk människas liv.
Jag känner ju inte Britta så, men genom att läsa hennes så anteckningar och höra hennes låtar så drar jag slutsatsen att hon är någon jag skulle vilja bo granne med. Hon verkar genuint snäll.

Så var det det här med kontexten. Britta Persson spelade alltså på Nef. För er som inte vet så är det en liten källare, en jazzklubb som ibland förvandlas till en svettig housegrotta. Men mest är det jazz.
Att sätta in Britta där är att säga: Det här är lite större än det andra. Att hon är mer konst, lite mer nicka-på-huvudet-och-lägga-pannan-i-djupa-veck. Nu säger jag inte att det är fel men det är roligt hur omgivningen gör att man ser på konserten på ett annat sätt. Jag kan inte hjälpa att jag börjar fundera på hur Britta hade fungerat på den där scenen i Gamlestan. Det hade förmodligen gått lika bra men upplevelsen hade varit en helt annan.



De låtar som Britta har är små underverk. De är ibland väldigt taggiga och knepiga. Man vet aldrig var de tar vägen. Sångerna rymmer gång på gång ut i den svarta natten. Springer för sitt liv för att plötsligt...hämtas hem och snurrar mig röd. Jag känner stark sympati.
Det är vackert om hat och kärlek. Popjazz. Vet inte riktigt vad jag grundar det på, det kan vara sättet killen på trummor handskas med sitt instrument.

Wintertour är en riktigt sorgsen saga. Defrag my heart är en sorgsen historia. You are not my boyfriend är en sorgsen historia.
Ja, ni förstår vart jag vill komma. Det är sagor för stora barn det här. Vackra sagor om hur livet vimsar till det ibland och plötsligt har allt försvunnit.
Britta skriver väldigt bra texter. De, precis som musiken, tar oväntade språng till höger och vänster.
Bäst är Defrag my heart. En liten pärla. Rätt enkel låt egentligen men så stor, så stor. Och med en text som är så smart att jag rodnar.

Jag tror att Brittas turné genom landet kommer smälta varenda hjärta som finns i närheten, hon kommer charma ner varenda kotte i splitt och ibland fylla lokaler med tårar. Vi har bara sett början.
I dagboken kan man läsa, retroaktivt, hur demo försäljningen eskalerade under 2004. Hur hon plötsligt sålt 300 ex...500 ex...1000 exemplar!
Förstå, de flesta små band håller på att svimma om deras demo säljer i 100 exemplar.
Vi har bara sett början.



Förband till Britta var Quarterhorse. Alltså, jag börjar gilla dem mer och mer.
Först såg jag dem för länge sedan här och nu senast här. Visserligen var det även denna gång utan band med låtarna börjar bli riktigt bra.
Micke och Sofias röster sitter som en smäck numera.
"Half life" är en av hösten bästa.
Nu väntar jag på mer spelningar med hela bandet så man kan få höra deras fantastiska tolkning av Toxic.

Tillsist:
Liten tävling att roa sig med:

1. Med sig på scen har Britta Persson en gigant inom svenskt musikliv. Vem?

2. I videon till Wintertour hittar man landets indiekungar i en stor roll. Vilka?

Jag hittar på något roligt pris.

Tillsist2:
Sedan i måndagskväll har den här lilla bloggen laddats ner inte mindre än 16.000 gånger! Antalet unika besökare under veckan är strax över 6000... Sammanlagt har mina små texter lästs över 65.000 gånger.
Jag är rörd och tacksam för att det finns fler som bryr sig om den lilla musiken. Jag älskar er allihopa! Och jag skall även i fortsättningen göra mitt verkligt bästa för ge er den bästa musiken.

Jerry Boman

Andra bloggar om: , , , ,