Ner med piraterna!Idag genomförde polisen en gemensam razzia, bland annat i Göteborg, mot ett flertal privat personer och företag som misstänks för att ha upphovsrättsskyddat material på sina datorer. Det vill säga, man tror att de här personerna kan ha spridigt tex filmer eller mp3-filer olagligt.

Jag tycker det är bra! På dem bara!

”-Men vad säger du?!”, kanske du tänker nu.
”-Du som är sån förespråkare för ny musik, hur har du tänkt att de artisterna skall nå ut?. Det är ju inte något skivbolag som kastar pengar över dem precis!”
Och vidare:
”-Det skiter väl jag i om Miss Spears missar lite pengar för att jag laddar ner hennes låt olagligt? Hon är ju jätterik ändå”

Jag gillar Internet. Jag gillar att man kan få tag i musik enkelt.
Man kan ju ta exemplet Jens Lekman som faktiskt kom ut till massorna via Internet och fildeling.
Skillnaden är att han ville, jo innerste inne ville han det, att hans musik skulle komma ut. Han sa ”Varsågod” till alla. Då är det ju såklart OK att ladda och dela hur mycket man vill av andras material.

Men allt det här slår bara tillbaka på musikerna själva. Du kanske har hört någon stå och beklaga sig på att de får så dåligt betalt för sina spelningar, att de faktiskt går back när de kör till Jönköping för att lira. Några musiker försöker hävda att konst alltid är för alla och att man inte kan äga eller ta betalt för dem. Samma människor som skulle ge sitt högra lillfinger för att slippa sitt ”dayjob” och bara lira bas i något band.
Jag tycker det är en skam att inte fler kan leva på sin musik eller sin talang idag! Jag står på er sida!
Varför tar man bara upp exempel som U2 och Metallica när man snackar fildeling. De kanske klarar sig utan pengarana.
Men lilla lilla superbandet från Hisingen som knappt har råd med strängar, men som har en talang av Gudsnåde kanske skulle må lite bättre om de fick göra mer musik. Och vi andra skulle få lyssna på fler låtar.

Det är därför jag ogillar fildeling och utdelning av musik som man inte har rätt till. Antingen supportar du de som gör något bra, på ett eller annat sätt eller så lever du i tystnad. Och du som bara laddar ner olagligt och sedan inte ens går på några konserter, du är värst av dem alla!

Själv har jag inte någonsin laddat ner en olaglig låt, och då har jag ändå fått höra en jäkla massa bra musik utan att besöka min skivaffär eller beblanda mig med supermonopolisten Itunes. För musiken finns därute, och den är helt lagig att ladda ner.
Det är faktiskt helt OK att skriva en rad till bandet, be om att få köpa en skiva för några tior bara för att stödja dem och visa att man bryr sig. Då vet man att pengarna hamnar där de skall, och inte i något bokningsbolag eller skivbolag som tar åt sig av andras talang för att smörja sitt krås.

Jo säger du, det här låter ju fint, men om jag inte har några pengar då?
Jag tror nog att de flesta kan uppbringa de få slantar det handlar om. Och tänk efter, om alla köper från de artisterna så kommer ju såklart priset per enskild person att sjunka.
För tänk, skippa bara sista ölen och du har faktiskt råd med en skiva av ett nytt och superbra band. Kanske hittar du där på skivan låten som förändrar ditt liv, som ger dig kraft och som berör dig mer än något annat i livet.
Det brukar inte den sista ölen göra…

Att det slumpat sig så att skivpriserna/nedladdingspriserna gått upp samtidigt som kurvan för antalet som laddar ner olagligt gått upp.

Så på dem bara! Ge de där fula nerladdarna vad de tål!

UPPDATERING: Nu får jag mina fiskar varma hos Cosy Den-Mattias!

Tillsist:

Imorgon eller på fredag kommer du att få läsa lite om vad huvudfiguren i ett populärt synthband från Göteborg tycker om livet, musiken och kärleken.
Håll muspekaren på uppdatera vänner!

Jerry Boman

13 kommentarer:

Anonym sa...

hej.

jag har inget intresse i att upprepa vad mattias säger, men jag tänkte skriva lite ändå.

ofta när jag är i den här debatten så brukar jag vara effektiv på att langa fram siffror etc, men jag tänkte inte göra det i så stor utsträckning. en fråga som ofta inte tas upp är ju att människor idag faktiskt konsumerar väldigt mycket mer kultur. jag tror det är bra för samhället. och jag tycker faktiskt på fullaste allvar att man ger upp sin ensamrätt till materialet när man släpper det offentligt överhuvudtaget.

i princip inga artister som ligger under nivån att kunna tjäna pengar på sin musik tjänar pengar på skivförsäljningen. de sex kronorna per skiva minus 54% skatt att dela på per sålt ex ger liksom inget ändå. STIM och spelningar däremot kan ge lite. jag kan ge dig att din argumentation är konsekvent i linje med vårt konsumtionssamhälle. produkt/tjänt, tillgång-efterfrågan etc. men för att föra den linjen så måste man anta ståndpunkten att kapitalismen inte alls är en våldtäkt på folket utan ett rimligt och rättvist system. och i de farvattnen lär du aldrig hitta mig. tata.

Anonym sa...

Det är ju den sista bärsen som är godast. Aldrig att jag ger bort den slanten. Dessutom suger alla de där banden du nämner i din artikel, aldrig att jag vill ge mina pengar till dem).

Anonym sa...

det är SKIVBOLAGEN som gör att små artister inte kan överleva på det dom älskar, inte fildelarna.

Fredrik Lindholm sa...

Här var det inte många rätt.

"Själv har jag inte någonsin laddat ner en olaglig låt, och då har jag ändå fått höra en jäkla massa bra musik utan att besöka min skivaffär eller beblanda mig med supermonopolisten Itunes."

Monopol som inte bygger på statligt tvång är omöjliga att upprätthålla. Och om ett företag har t.ex. 90% av marknadsandelarna så är det för att tillräckligt många tycker att de är tillräckligt effektiva.

"För musiken finns därute, och den är helt lagig att ladda ner.
Det är faktiskt helt OK att skriva en rad till bandet, be om att få köpa en skiva för några tior bara för att stödja dem och visa att man bryr sig. Då vet man att pengarna hamnar där de skall, och inte i något bokningsbolag eller skivbolag som tar åt sig av andras talang för att smörja sitt krås."


Jättelätt att hantera massa skrynkliga sedlar som kanske försvinner på vägen. Hört talats om specialisering. Eller skall alla göra allt själva? Jomen, skrapa på en socialist och en medeltidsvurmare visar sig. Dina masochistiska fantasier om hur skivbolag fungerar saknar bara cylinderhatt och bolmande cigarrer.

Anonym sa...

Hylla piratebay ni polisen har gjort fel!!!

Anonym sa...

Jerry din jävla fjant

Anonym sa...

Vad köper du för jävla öl som kostar 170-190 pix!?!?

Min öl kostar 25kr. Jag måste alltså avsäga mig tre krogkvällar bara för att köpa en CD-skiva. Alltså, jag ska skippa krogen i två-tre månader.

Tom Jerry Boman sa...

Någon form av svar åt alla.

Nej det finns mig veterligen ingen öl som kostar 170 pix eller mer. Om det vore så skulle jag inte dricka den.
Mina öl brukar kosta 20-30 spänn max.
Alltså, jag köper mina skivor för 20 – 30 spänn. Så enkelt var det med det.
Jag tycker det är för djävligt att de skall kränga skivor för närmare 200 spänn.

Ett exempel (ok, det är en kass artist med bortse från det)
En gång i forntiden gav sig den kände Petter för första gången ut i fildelar debatten. Han skrev då en debattartikel i en större morgontidning och förklarade varför skivan kostar så mycket som den gör.
Han skrev bland annat att vi, köparna, måste förstå att det inte bara är han som skall ha pengar. Det är marknadsförare, assistenter, distributörer, bokare och sminköser.

Men alltså Petter, vi vill ju inte betala för din sminkös! Vi kanske vill betala för din musik, de dig pengarna (om vi nu mot förmodan skulle gilla det du gör)
Jag skiter i om du är snygg på något skivomslag, gillar jag musik så får du en slant för det.
Är det tillräckligt bra så får du ju sålt de skivor som du förtjänar, utan marknasförare.

Men det betyder inte att man vill sno Petter på hans pengar, han skall ju också ha en liten macka på borde att smaska på.
Om man bara visste att pengarna gick till artisten så vore ju allt enkelt.

Visst specialisering är bra. Alla kan inte vara bra på allt.
Men tyvärr så blir ju inte musiken bättre för att vissa artister har den förmånen att ha tex ett bokningsbolag. Om man med specialisering då menar att artisten/bandet kan koncentrera sig på sin musik så borde det ju bli bättre musik med bokningsbolag?
Och vad bokningsbolagen har för existens berättigande vet inte jag. Har pratat med några klubbarrangör och de har då aldrig hört av något bokningsbolag som promotat artisten, men pengar av bandet skall de ha så fort det blir spelning.

Vad gäller skivbolag så älskar jag de små, de som gör det här av själ och hjärta. De som viker sig dubbla för att få ut ”sin” artist. Ofta går det back eller med superliten vinst. Men det gör inget, för de vet att de gjort några andra människor lyckliga. De människorna bakom de där skivbolagen är bra människor. Det här gäller även för de fina klubb/spelnings arrangörer som går back fler gånger i rad. Jag älskar er!
De dåliga, som jag inte älskar, finns bakom stora träskrivbord i snygga lokaler på Öfre Östermalm. De som tar ut hisskelig procent på pengarna en artist får in.
De bokare och promotorer som har egen sminkös.

Jag står inte på de storas sida skall ni veta. Jag vill ha det nära, köpa saker direkt ur handen på folk.
Kalla mig naiv, kalla mig ideallist, kalla mig CP (kalla mig inte fjant för det är inget argument) men jag vill bara att människor skall få hålla på med det som de älskar mest, att göra musik och spela upp den för andra. För mig kanske det inte finns något annat sätt än att ge dem lite pengar i väntan på medborgarlön.
Vill ni inte ha mina pengar så är det ok det också.

(jag menar inte att ge pengarna till kassa band, utan bara de bra och fantastiska banden som berör mig och min trasiga själ)

Mattias sa...

Alltså, jag fattar ju vad du menar, Jerry. Jag tror bara du är lite fel ute.

De bra och fantastiska banden, har du sett dem skrika sig hesa över fildelare? Nä, för de tjänar på att folk laddar ner deras musik (även om det inte är de som lagt upp den på nätet) - folk kommer till spelningarna, och köper skivan DIREKT AV ARTISTEN, därmed går så lite pengar som möjligt till mellanhänder.

Såhär funkar det inte för dem som gapar efter mer. De säljer sina skivor på Fascist & Nazist. Det var roligt att du om Petter skrev att han "ju också skall ha en liten macka" - kan knappast enbart vara jag som direkt gjorde kopplingen att han kanske också ska ha en mack. Där han kan sälja sina skivor och för pengarna tanka Ferrarin full med sin älskade V-Power.

Anonym sa...

För ett litet band vore det självmord att tala högt emot fildelning. Fildelare består till i princip 100% av vit medelklassungdom med gott om köpkraft och som dessutom skriker högljutt så fort någon vägrar dom något de pekar på. Ett litet fattigt bands varumärke överlever inte en attack från dessa medelklassbrats med betydligt mer resurser till sitt förfogande.

Dessutom ska man tillägga att nedladdning/fildelning inte är olagligt så länge man laddar hem musik där artisten gett sitt medgivande.

Det som är olagligt är när författaren/musikern/skådisen/konstnären sagt NEJ till fri spridning.

Så lösningen är enkel. Skriv eller tala med era favoritartister och be att dom ger sin tillåtelse till gratis spridning av musiken. Ge fan i de artister som inte ger sin tillåtelse.

Hur svårt kan det vara att fatta på en skala liksom?

Anonym sa...

JERRY ...Zzz

Anonym sa...

I was searching blogs,and I found yours.Please,
accept my congratulations for your excellent work!
If you have a moment, please visit my usda dog breeders site.
Have a good day!

Sam sa...

I eagerly comprehend that the facts and strategies supplied is connected to everybody under the sun . Thank you .
Pompano Beach locksmith
jupiter FL locksmith
Oakland locksmith
Locksmith Mountain View CA
Locksmith RedwoodCity
Locksmith Sunnyvale
Hialeah FL Locksmith
irvine locksmiths
miami locksmith
pembroke pines locksmith
miami beach fl locksmith
irvine locksmith
locksmith aventura
locksmith miami beach fl
locksmith Aventura FL
irvine locksmiths
plano locksmith
miami locksmiths
Locksmith Hialeah FL
mesquite locksmith
aventura locksmith