Krönika: Emmabodafestivalen och kvinnorna - en fråga om ansvar


En gång i tiden tyckte kyrkan att homosexualitet var en sjukdom, att kvinnor inte skulle få sitta i bänkarna och att prästen var utsänd från Gud.

En gång i tiden tyckte festivalbokare att det inte fanns tillräckligt många kvinnor som gjorde bra musik, som spelade skivor bra och att bokaren var utsänd från Gud.

Eller vänta nu, det där sista hände visst just nu.

Jerry Boman försöker finna svaret på gåtan varför festivaler inte förstår storheten i att ta ansvar och varför de inte vill förändra samhället.
   
-Om man vill att det ska vara bra så finns det inte 50/50 att tillgå.
Håkan Karlsson, Emmabodafestivalen på DN.se/Dagens Nyheter.

Först blir jag arg. Väldigt arg till och med. Glömmer bort att äta. Bränner iväg en massa ord på Twitter. Sedan kommer tårarna. Ja, det är riktiga tårar. Sitter och lipar för mig själv, stänger av musiken och sen bara tystnad. Läser orden om och om igen. Det kan väl ändå inte vara så han menar?

Söker svar på Facebook, ser där att jag och Håkan tydligen inte är vänner längre trots mina 14 år på festivalen, det går inte längre att sända ett personligt meddelande. Hittar så Festivalryktens feed och där brakar det loss. Jag tjongar i väg en stor stenbumling och får både mothugg och medhåll. Åsikter flyger och mitt i skuren försöker citatets upphovsman förklara sig.

Festivalerna är ganska mycket en spegling av hur verkligheten ser ut.
Håkan Karlsson, bokare och grundare till Emmabodafestivalen på Facebook.

Artiklen på DN.se handlar främst om att det är flest män som bokar till festivalerna. Det är bra att DN skriver, att frågan ständigt är uppe, men det handlar inte om männen som bokar. Att de är just män. Det handlar om människorna. Och ansvaret. De kvinnliga artisterna är bra. Och de finns.

Oavsett om du är man eller kvinna så har du ett ansvar. Ett ansvar att förbättra. Det där kan låta väldigt hårt och gör en del nervösa men du föds med det där ansvaret. Tyngden på ansvaret kan variera, det kan handla om att ställa sig upp och ifrågasätta några konfirmationsledares syn på sex, det kan handla om att starta folkrörelser för att få in fler kvinnor i media eller det kan handla om festivalbesökare.

Jag säger inte att det är lätt att boka festivaler, inte alls. Jag säger inte heller att det är lätt att förändra strukturer som finns i samhället. Men ansvaret att försöka kommer man inte undan.Ansvaret att förändra.

Emmabodafestivalen med sina nästan 10 000 besökare är inte bara en plats för musik, det är en plats för påverkan. Med ett ansvar. Både att påverka men också att inte påverka fel. I dag är den enda påverkan som räknas kommersiell, du säljer gärna utrymme till ett ölmärke så de kan påverka besökarna att dricka "rätt" öl när de kommer hem. Så att ölbolaget kan dra in mer stålars och du kan dra in mer stålars genom att sälja platsen.

Jag säger inte att det är fult att håva in pengar. Jag säger inte att det är lätt att håva in pengar på en festival, inte alls. Men om nu ansvaret finns där och chansen att påverka människor till något mer än att dricka rätt öl och lyssna på rätt musik, är det inte då en en enorm otjänst man gör samhället genom att inte ta den? Eller handlar det om pengar?

Håkan Karlsson försöker alltså utveckla sitt resonemang från DN.se genom att lägga skuld på samhället. Att vi, för det är vi som är samhället, får skylla oss själva. Vi vill ha män på scen och då får vi män på scen. Ett vi skapat ett samhälle där kvinnorna inte får plats på scenerna eller i replokalerna.

Det är inte att ta ansvar, det är inte att påverka. Det är att vara feg. Att skuldbelägga andra för sina åsikter funkade inte för kyrkan och det funkar inte för festivaler.

En festival är en stor del av samhället, precis som kyrkan en gång var, många människor samlas och har det trevligt. Nya kontakter skapas och nya minnen bildas. Här finns med andra ord en utmärkt plattform för påverkan och förändring. Kyrkan valde vägen med skuld och cementerade av traditioner. Den idiotiska vägen. En modern festival borde välja en alternativ väg.

Titta på vilken ställning kyrkan har i dag? Knappt ingen alls. Kanske beror det på att folket tillslut insåg att de blev lurade, att den där skulden och synden inte fanns. Då var det bara för prästerna att packa ihop och hitta på något annat.

Om festivalerna fortsätter blunda för problemet med att det bokas väldigt lite kvinnor/tjejer/brudar/chix till deras event kommer vi tillslut förstå att vi är lurade. Om festivalerna fortsätter skylla på samhället, det vill säga oss alla, och fortsätter sin argumentation om att kvinnorna inte finns, då finns det bara en väg kvar. Vägen bort. Packa ihop och göra något annat.

Jag tycker inte en festival ska spegla samhället, en festival ska förändra samhället. Precis som man vill lyssna på den bästa, nya, heta, musiken på en festival, lika självklart vill man hitta de nya, heta och bästa åsikterna. Därför har en festival ett ansvar. Ett ansvar att förändra.

Sist, ytterligare ett citat från Håkan Karlsson på Emmabodafestivalen, ur DN:

– Vi bokar bara bra artister. Nej, vi tänker inte på handikappade och krymplingar eller något annat. Vi bokar det vi tycker om och det som passar. Vi gör en fest för oss själva. Detta intresserar oss inte ett dugg. Ärligt talat, jag undrar vem det är som bryr sig egentligen. Det är inte vårt uppdrag att titta på sånt.

Året är alltså 2011, snart 2012. Jag är inte längre arg, inte ledsen. Jag är bara rädd.

Artikel: Mest män som bokar artister till festivalerna, DN.se


Jerry Boman

25 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Men ge gärna källor/statistik på hur musiksverige ser ut, vad folk faktiskt lyssnar på. Annars kan jag tyvärr inte ta din krönika på allvar.

Tom Jerry Boman sa...

Hej "Anonym".

Vad är det för källor/statistik du vill ha? Att folk lyssnar på kvinnliga musiker? Att de dansar till kvinnliga djs? Att kvinnor/tjejer finns?

Har du varit ute senaste 20 åren?

Vill inte vara sådan, men jag förstår inte vad för siffror du vill ha. Krönikan handlar inte om nuet, utan om framtiden och hur vi kan förändra den.

/Jerry

Oscar sa...

På vilket sätt ska Emmabodafestivalen känna sig tvingade att boka artister utifrån någon annans ideal? Det är deras jobb att boka artister som säljer. Jag säger inte att kvinnor är sämre än män på musik, det finns gott om duktiga kvinnliga musiker, men att boka någon endast utifrån deras kön är ju bara konstigt. "Tjenare tjejer, vi skulle egentligen boka Shout out Louds, men ni är ju ett tjejband som har spelat in lite youtube-klipp, så vi tar er istället. Kul va?"

Festivalbokare har inget jävla ansvar, det är ett jobb precis som så mycket annat. Det är underbart att Ladyfest anordnar IDEELLA festivaler för kvinnliga musiker, men de som jobbar på Emmabodafestivalen kämpar i en bransch där konkurrensen är enorm och de kan inte buga sig för bloggaren/självutnämnde "indiekungen" Tom Jerry Boman.

Att jämföra Emmaboda med den gamla homofobiska kyrkan är ju bara löjligt, för övrigt.

Anonym sa...

Ursäkta att jag inte specificerade mig ytterligare.

Jag menar statistik på hur mycket folk lyssnar på kvinnliga artister i förhållande till manliga artister, och deras efterfrågan av artister (beroende på kön) till festivaler. Självklart förstår jag att folk (inkl mig själv) lyssnar och dansar till kvinnliga musiker och djs.

Spontant skulle jag tänka att efterfrågan på manliga artister är större än efterfrågan på kvinnliga artister, grundat på mina erfarenheter, men jag kan absolut ha fel. Skulle väl vara dumt av vinstdrivande festivaler att boka så mycket manliga artister annars också, eftersom utbud + efterfrågan = $. Somsagt gärna lite statistik så du kan motbevisa mina fördomar om vad festivalmänniskor och/eller folk i allmänhet, till största del lyssnar på.

Ursäktar också min anonymitet, men "Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth" -oscar wilde.

Tom Jerry Boman sa...

Oscar:
Ingen ska bokas utifrån kön. Har du ens läst ordentligt?
Problemet är ju att det är just det som sker fast de flesta verkar blunda för det. Och JA, de kämpar i en stenhård branch, och JA de ska boka akter som folk vill se. MEN samtidigt kan man ta ett ansvar och försöka föra frågan framåt, inte bakåt. At det sedan BLIR flest killar/män är en grej, men att så agresivt gå ut med att man skiter i frågan är INTE ok. Det känns väldigt gammalt och ja, idiotiskt.
De ska inte tvingas till något alls, men man kan aktivt eftersträva vissa saker, det kan handla om annat än bokningar. Genom att skapa debatt tex. Det som Håkan ger uttryck här kommer tyvärr bara slå tillbaka på hela festivalen. Och det är tråkigt.

Liknelsen med kyrkan är på ett större plan, men det hoppas jag att du förstår? Det handlar om hur kyrkan använde sin makt på ett felaktigt sätt och det fattade folk tillslut.


(Jag är inte självutnämd, jag är inte nämd alls. Man behöver inte lyssna, man behöver inget alls.)

Plus för att du skrev ut namn :-)

/Jerry

Tom Jerry Boman sa...

Anonym:

Kärnan i det här gäller ju om det verkligen är så att män är bättre än kvinnor, dvs efterfrågas mer, eller om det hadlar om utbudet? Det vill säga, var i kedjan kan en festival ta för ansvar för hur utbudet ser ut.

Exempel: En butik köper bara in mjölk som innehåller socker. Olika märken, men alla innehåller socker. Folket vill ha socker, för alla andra butiker säljer samma sockermjölk. Alla pratar om sockermjölken, i radio, på tv och tidningarna skriver om sockermjälken. Men butiken känner att det finns något mer, de vill FÖRÄNDRA något, ge folket alternativ. Så de plockar in mjölk inte innehåller socker, olika märken men utan socker.
Fört köper ingen den nya mjölken, för den andra finns ju, den alla pratar om.
Men så börjar några smaka och ja, det funkade ju det också.
Det går några år och plötsligt funkar både sockermjölk och ickesockermjölken lika bra. Alla tar det dom villa, och alla pratar om både sorterna.

Butiken tog ett ANSVAR, vill FÖRÄNDRA något. Att folk snackade kunde man inte göra, att radion pratade om sockermjölken kunde man inte ändra, men man kunde ta STÄLLNING för en god sak.

/Jerry

Oscar sa...

Man KAN visserligen ta upp frågan, men man har absolut inget ansvar till det. På samma sätt som man inte behöver lyssna på dig, behöver man inte gå på festivalen om utbudet inte faller en i smaken. Det kan man lämna till de som vill se den bästa möjliga musiken (det är såklart en fråga om smak, vilket leder till att utbudet blir som det blir - folk vill helt enkelt se dessa band).

Jag hoppas inte att du tror att jag är anti-feminist. Jag är verkligen för ett jämställt musiksamhälle, men det är inte på festival-nivå detta kan åstadkommas. Det är, som man kan läsa i DN-artikeln, i tidiga år som problemet finns. Kvinnor blir måhända inte lika pushade till att starta band, vilket gör att färre blir duktiga. Det är isåfall DÄR man ska börja arbetet. Att kräva att festivaler ska boka jämställt är att börja i fel ände.

Tom Jerry Boman sa...

Oscar:
Men vi gör så här, vi låter dem med makt göra som de vill för att dra in pengar. Så överlåter vi till allt småskaligt att dra de stora frågorna, att förändra.
Blir nog bra det.Hej svejs.

/Jerry

Oscar sa...

Men snälla... Du är välkommen att starta upp en egen festival från grunden. Tom Jerry Boman-festivalen, där det bara spelar band som Tom Jerry Boman lyssnar på. När den är lika stor som Emmaboda (eller någon annan etablerad festival, för den delen) så kan du vara nöjd. Du leker internet-riddare och twitter-revoltör, men du vill att de som faktiskt har detta som arbete ska dansa efter din pipa.

Tjarrå.

Anonym sa...

Vill bara tillägga att den där "stenhårda" branschen som det talats om här i kommentar fältet är dubbelt så stenhård om du är tjej... Tänk lite på det en extra gång och sätt dig själv utanför din manliga privilegrade kropp. Det goda gamla argumentet att "det är bara så det är och alltid har varit" fungerar liksom inte riktigt längre.
Bara för att du sitter där med dina balls och DUGER konstant?

Kvinnor har alltid och kommer alltid vara tvungna att ÖVERRASKA med sin kompetens om ingen bryr sig om att förändra den dynamiken.
Här har Emmaboda en chans att visa upp ny GRYM musik, har dom då inte ORK nog att leta i ALLA hörn?
Har dom blivit gamla och lämnat studentföreningen, skaffat 2 1/2 barn fru och villa i sin mysiga småstad?


Tillslut:
VÄL TALAT Tom Jerry.
/SURPRISE!!

S sa...

Det som jag blev upprörd över i artikeln var det att emmaboda avsa sig allt ansvar. Att de påstår att de inte kan påverka. Oavsett var/när/hur man jobbar som bokare har man ALLTID ett ansvar vare sig man vill eller inte. I synnerhet när man har 10 000 besökare. Emmaboda är som vilket annat kulturarrangemang som helst även fast man "bara vill skapa en fest för oss själva". Kommer det 10 000 på festen är det knappast en privat liten fest. Det är stort att spela på den festen isåfall. En spelning på den festen kan ta en långt som artist. Så det som emmaboda ställer på scenen påverkar visst. Och generellt sätt så är det fler män än kvinnor som står på scenen, och det beror ju på att väldigt få bokare ställer kvinnorna där. Så som sagt, alla bokare har ett ansvar.. även fast man "bara vill skapa en liten fest för sig själv".

Anonym sa...

Men såhär. Sluta langa vackra ord och ge förslag på vad ni tycker att Emmabodafestivalen ska boka som görs av kvinnor då. Det ska vara ekonomiskt rimligt, tillgängligt för den aktuella helgen, inte ha spelat där tidigare, det ska dra folk och bidra till en balanserad och attraktiv line-up.

Du säger att du vet att det inte är lätt att hålla i en festival, men du verkar ändå inte förstå hur svårt det är att få till en vettig akt över huvud taget för en liten festival i Småland. De slåss ju om akterna inte bara med festivalsverige (ett klimat som är hårt nog, som sagt), utan med en hel värld av festivaler som inträffar ungefär samtidigt. Jättar.

Det betyder såklart inte att de kan avsäga sig sitt ansvar gentemot sina besökare, men det är väl inte så himla svårt att förstå att jämställdhetsfrågan inte är, och inte KAN vara, deras största huvudbry. Detta är deras jobb, inte ett välgörenhetsevenemang.

Anonym sa...

Jerry: Din liknelse med mjölken är dock problematisk.

Det är inte för att affärerna har ett ANSVAR de börjar sälja en ny typ av mjölk. Det är KONKURRENS som gör att de börjar sälja en ny typ av mjölk.

Vi säger som du sa: Alla affärer säljer sockermjölk, och alla konsumenter både gillar och pratar om sockermjölken. Men en affär får svårt att klara sig på att sälja sockermjölk. Därför kommer den på den innovativa och revolutionära idéen att sälja icke-sockermjölk! Det är alltså inte för att affären känner något sorts ansvar, utan för att sticka ut från mängden, och kunna överleva bland de andra affärerna. Självklart kommer det vara svårt att få folk att börja prata om och köpa icke-sockermöjlken, så därför använder sig affären av detta: MARKNADSFÖRING.

Genom marknadsföring kunde de se till att radion började prata om icke-sockermjölk, att folk i allmänhet började prata om det, och att den till slut började köpas.

Om folk sedan verkligen gillar icke-sockermjölken, kommer den att sälja som smör, och affären tjänar storkovan. Men om det istället visar sig att majoriteten av befolkningen tycker att icke-sockermjölken smakar piss, och endast ett fåtal visar sig tycka om icke-sockermjölken, kommer den inte sälja särskilt bra.

Ska alla affärer då tvingas till att sälja icke-sockermjölken, som knappt någon faktiskt gillar? För att de har ett ansvar?

Nu är fallet med kvinnor och män bland artister inte lika extremt som detta, men att det ser ut som det gör idag går helt enkelt inte att skylla på att festivalerna "inte tar ansvar".

Anonym sa...

Jerry,

Menar du verkligen allvar med detta? Jag har följt dig länge, men nu blir jag riktigt förbannad. Du som musikälskare borde väl veta att festivalbranschen är tuff. Att sedan ålägga alla människor ett politiskt ideal är ju skamligt. Förvisso håller jag med om att jämställdhet är viktigt, men det är en VALFRIHET. Just det.

Att sedan smutskasta Emmaboda blir bara larvigt. Utlanandet var oerhört klantigt. Det kan jag hålla med om, men tänk efter nu, åker du på festival för musiken eller jämställdheten? Tänkte väl det.

Tom Jerry Boman sa...

Den sista Anonym:
"Åker du på festival för musiken eller jämställdheten?"
Där diskade du dig själv för vidare debatt. Men okej då, låt gå för denna gång:

Ja, jag menar allvar, så in i helvete allvar. Det här handlar först och främst inte om jämndstäldhet, det handlar om attityder. Ja, det är VALFRITT, men jag blir på riktigt rädd för Håkans uttalanden. Om en person med så mycket makt i musiksverige uttalar sig på det sättet, då blir jag rädd.

Smutskastningen skötte Håkan i det här fallet helt själv. Tyvärr. Ingen är mer ledsen än jag, men det här är inte politik, det är fan sunt förnuft.

Jag åker på en festival för musiken, men jag åker inte på en festival där ledingen, eller delar av den, så urbota dumt och nedverderade utalar sig om ett stort problem, det att tjejer inte har samma rättigheter som killar, att de inte ges samma chans, på vilka nivåer det än må vara, då spelar faktiskt inte musiken någon som helst roll.

Musik är livsviktigt. Så är också frågan om allas rätt att vara sig själva, oavsett kön. DET tycker jag är viktigt för en stor festival som Emmaboda att stå upp för. INTE skjuta det ifrån sig och agera som den värsta komersiella bufflen.

/Jerry

Anonym sa...

Men Jerry,

När du står där i maj, och ska välja festival. Åker du till den festival som dina favoriter lirar på eller den som är mest jämställd?

Det handlar inte om att nedvärdera kvinnor, det handlar inte om att kvinnor är sämre. Det handlar att man väljer kvalité, och att man utgår från publikens önskemål.

Klaga på skivbolagen istället för festivalerna.

/Jens

NP sa...

Så du inleder med att jämföra Emmaboda med den homofoba kyrkan. Kunde du inte ha slängt in något om Hitler när du ändå höll på?

I en kommentar säger du att ingen ska bokas utifrån kön. Ja, det är exakt det som Emmaboda står upp för att hävda. Vad menar du att de ska göra annorlunda? Börjar de boka fler kvinnliga artister endast för att de ska vara fler kvinnliga artister så är ju könsdiskrimineringen i full gång. Du använder flumuttrycket "ta ansvar", men hur menar du att det ska göras utan att man låter kön vara en faktor?

Och det där om att du började gråta: kunde du inte ha behållit den biten för dig själv? Det ser skrattretande patetiskt ut att du gråter över att du tycker en festivalbokare är dum.

Tom Jerry Boman sa...

NP: Jag tar det för tiotusendegången: Jag är emot INSTÄLLNINGEN att igen går att göra. Det går om man VILL.

Jag gråter så mycket jag vill, och berättar om det. Har du problem med det har du problem med din mänsklighet.

/Jerry

Tom Jerry Boman sa...

NP: Liknelsen med kyrkan är på ett större plan. Jag förväntar mig att mina läsare är smarta nog att förstå den...

Anonym sa...

Jo tack vi förstår allt för väl. Det är en värld där förändringar är välkommna om de passar Tom Jerry Boman, en elitistisk värld där ett fåtal vet bättre. Inför den borde vi alla vara rädda.

Anonym sa...

Boka de band/artister som kommer göra så att det säljs flest biljetter så att arrangörerna tjänar pengar. Sen vad artisterna har mellan benen är helt ointressant så länge arrangören tjänar så mycket pengar som möjligt

Anonym sa...

Det handlar om att problematisera och se allt ur ett större perspektiv. Festivalerna har definitivt ett ansvar. Det handlar inte om kvotering och att boka 50/50, utan att ha en strävan mot jämlikhet. Det finns ingen ensam skyldig, vare sig festivaler, skivbolag, kommunala musikskolan eller någon annan. Alla bör ha en vilja att få det jämställt. Det är extra viktigt att förmedla detta till samhället.

Även om det kan handla om just det som står beskrivet i artikeln - att man kanske frågat många kvinnor men att det i slutändan blir en man på scenen, så är det bortom mitt förstånd att man uttrycker sig som Håkan Karlsson gjort.

På ett sätt är det väl nån slags heder i att han står för vad han sagt och att han inte tar tillbaks något, för nu vet vi hans (och därmed Emmabodafestivalens) officiella ståndpunkt utan någon fejkad pudel. Dock är denna ståndpunkt helt förkastlig.

Även om jag och min förening bokar fler män än kvinnor, så finns det ALLTID en diskussion och problematisering kring detta. Vi analyserar alltid hur vi kan förbättra det och vilka signaler vi sänder ut.

Denna diskussion har alltid varit så självklar för oss, att jag inte tror att någon av oss reflekterat så mycket förrän nu.

Efterskalvet efter Håkans uttalande är det som är mest skrämmmande, eftersom fler röster försvarar det minst sagt omänskliga uttalandet och tappra kämpar som Jerry får utstå massa skit.

Det finns mycket kvar att fortsätta jobba för med andra ord och jag hoppas att vi får se många kvinnor på de svenska festivalscenerna i sommar.

Jonte sa...

Såhär ser verkligheten ut...

Killar väljer i större utsträckning än tjejer att starta rockband och lära sig spela gitarr, trummor eller andra instrument.

Tjejer väljer i högre utsträckning än killar att starta egna bloggar och skriva om sina liv och mode bland annat.

Gör du en topphundralista på dom mest lästa bloggarna i Sverige så är säkert 90% av dom skrivna av kvinnor, gör du en motsvarande lista över rockband (ej soloartister) så är säkert 90% av dom "killband".

Ska vi kvotera in killar i bloggvärlden också?

johan andrén sa...

det man blir förbannad över är att emmaboda är det nya hultsfred & har varit sen 1.0 la ner, går inte åka dit med hedern i behåll har inte vart där sedan 08, blivit en jävla skitfestival & håkan har sålt sin röv för att tjäna cash visst inget fel men inget för mig.

Lovisa sa...

Hej, det här må vara en gammal artikel, men jag letade efter någon uppföljande debatt eller kommentar från emmaboda, eller iaf en reaktion på att deras bokare pratar om att "krymplingar" inte är önskade på deras festival. Och att i krymplingar har han buntat ihop kvinnor och handikappade som om det var två separata minoriteter. Jag tror inte de är särskilt många med funktionsnedsättningar/skillnader som är peppade på emmaboda längre. Har emmaboda kommenterat den delen? Den helt hysteriskt fientliga synen på handikapp han uttrycker? Själv är jag brud, så jag är dubbelt upprörd över uttalandet.