Lite snack med Anders Christensson och så detta Almedal.

Att gå på Andra Lång samtidigt som det är årets hittills varmaste dag kan verka galet. Ta in på Kings Head i ”billig öl”-distriktet längst bort när alla uteserveringar skriker ”Ölpaket!” och du är klassad som idiot.
Allt har en förklaring.
Den heter Anders Christensson.
På lördag är det säsongsavslutning för Klubb Populär på Storan. De kör kombi med Synthklubben och på scen står Disco Digitale och scendebutanterna My Observer. Allt lutar åt en toppenkväll…igen. För den Populära Klubben är helt klart den populära klubben.
Jag smög bort mot Masthuggstorget och pratade lite med klubbens hövding.Ur högtalaren ljuder Vapnets senaste meshårda finpop.
Gästerna kan räknas på ena handens fingrar. Som tur är blir det lite svalare när man går in i grottan som kallas bar. Det får mig att känna mig mindre dum när jag flyr solen. Sen kan man ju intala sig att det är bra för ens ”indiebränna”. Ni vet den där brännan som bara är brun på armarna.

Kanske känner någon till namnet, garanterat har fler sett honom. För fixar man populära klubbar, startar skivbolag, skriver om musik, gör musik och jobbar i skivbutik så bör man ju vara superkändis i din och min värld. Men Anders Christensson är ändå väldigt anonym, på ett bra sätt.

Mitt i den nästintill tomma lokalen sitter Anders och hans före detta sidekick Emelie. Det var hon och han som lärde oss ett och annat på Killing Music under Bommens Salongen tiden. Nu är den sagan slut och Anders har gått vidare.
I rasande fart.

Jobbet på skivbutiken har han kvar, typ heltid som han själv uttrycker det, och utan klubb kan man ju inte vara. Så han startade Klubb Populär. Vidare är han inblandad i Synthklubben och har startat ett skivbolag. Ibland skriver han för Zero och så detta band: "Baby don´t hurt yourself" (som vi fick en glimt av när Thermostatic var på Storan)

Klubb Populär startade med samma naiva tanke som Killing Music. Att ta dit band man gillar och spela plattor man gillar. Att skapa en kväll man själv vill ha.
Killing Music gick i graven i vintras (men Andres hintar om att det han bli återkomst). Om Klubb Populär är samma klubb under annat namn är svårt att reda ut.

AC: -Klubb Populär är samma som Killing music, kanske inte lika synthig.
JB: -Men Killing Music var ju inte så synthig…
AC. –Nej…den var nog inte det. Äh, det är ju samma koncept, det är det ju! Men det är inte samma.

-Mitt problem är tid. Jag har jag ju en flickvän också så det tar ju tid. Hon kommer ju alltid först så jag hinner inte med allt jag vill boka in och fixa.

Klubb Populär är verkligen…populär. Senast var det lapp på luckan. Så tydligen har Anders något som många andra klubbarrangörer saknar.

-Jag är ju verkligen inte en fräck människa. I stan är det ju väldigt många fräcka människor, eller folk som håller på med musik och sånt som tror de är så fräcka.
Jag vill att man skall vara sig själv, snäll, trevlig, snäll och hjälpsam.

-Vi startade som sagt Killing Music för att vi ville se några band spela, och försökte skapa en kväll som vi själva ville ha. Det är det jag går på nu också,, det är inget fräckt i det.
Folk bara råkade gilla det.

Man märker rätt fort att Anders är en jordnärakille. Han drömmer om att flytta hem till sitt kära Tjörn och köra skivbolaget därifrån. Bo på landet men ha klubb i stan.
Han skrävlar och skryter inte. Fast han borde ha all rätt att göra det. Han borde vara en av dem som skryter med hur han har en plan för allt och alla. Hur bra han är och alla som inte följer honom är dåliga.
Men inte Anders.
Han jobbar på och tar det hela som det kommer. Att det kommer folk till Storan när det är Klubb Populär ser mest som en bonus.

-Det är skönt att människor som bryr sig om det jag gör. Folk har ingen vana att gå till Storan än. Det är ju både bra och dåligt. Alla som går dit vet vad de går på. De går dit för klubben eller bandet, inte för att de vet att ”där är det alltid nått” för det är det ju inte. Man kan ju inte bara slinka in närsomhelt.

Många nämner gång på gång den fina stämningen på Populär. Alla är snälla, även om någon är lite för full blir det aldrig otrevligt.

-Det är roligt att folk tycker det är familjär stämning! Ibland kollar jag ut över alla och undrar vilka de är. Ibland märker jag att det inte är några jag känner men ändå är det väldigt bra stämning. Det är härligt!

Även om alla banden som spelat på klubben är utvalda och älskade av Anders så finns det såklart några som han mer än gärna skulle vilja se på Storans scen.

1 KLF
2 Pet Shop Boys
3 Erasure
4 Divine Comedy

- KLF är ju helt omöjliga för de gör ju inget ihop längre, men det är min drömboking om jag får tänka fritt. Pet Shop Boys är ju roliga och de gör ju lite grejer ibland så det kanske inte vore helt omöjligt. De har ju spelat på Liseberg och allt. Erasure har ju inte varit i Göteborg, kanske någon gång på 80 talet men inte senare, så det vore ju kul om man fick hit dem. Och så vill man ju alltid ha Divine Comedy.

Om det här bara är drömmar och fantasier eller om det i vissa fall finns en uns av hopp är svårare att veta.

-Nu har jag ju kommit i den positionen att jag har en del att säga till om på Storan, de lyssnar på mig. Det är ju bra om man skulle försöka få hit något av de banden.

-Kollar man på saker som man tror är ”säkra kort” som Petter och Andreas Johnsson så var det ju inte mer än 100 personer i publiken då. Jag vet att de här banden skulle dra mer.

Fram tills de riktiga drömbokingarna rullar in så sysselsätter sig Anders med sitt nystartade skivbolag ”Killing Music”. Det är i väldigt liten skala än så länge men första skivan med nydiscobandet Disco Digitale susade in på åttonde plats över de mest sålda skivorna i Göteborg.

-Otroligt kul! Det visar att folk bryr sig! Väldigt roligt!

-Det här med skivbolag är ju egentligen en dum idé från början, folk köper ju mindre och mindre skivor. Men samtidigt är det en gammal dröm som går i uppfyllelse. Jag kollade lite på Rasmus (på numera insomnade Smashing Time) och Ola (Service) och tänkte ”Kan de, så kan jag!”

-Jag har ju en fördel i och med att jag har en scen där banden från skivbolaget kan spela. Och så har jag genom mitt jobb en massa kontakter.

-Nästa skiva som kommer är 047, gamla polare från Tjörn faktiskt. De är redan bokade till Emmaboda så det kan nog gå bra det också…

Att ha skivbolag kan vara så väldigt mycket olika. Man kan vara diktatorboss som tar alla pengarna. Man kan strunta i att vara diktator och bara ta alla pengarna.

-Min del i det hela är att vara etiketten, att vara själva promotionapparaten. Det är väldigt konstigt det där, att ett band anses bättre bara de ligger på ett skivbolag.

-Sen undrar jag vad som är grejen med alla bokningsbolag. Var kom de ifrån? Alltså när jag vill ha ett band till min klubb så kontaktar jag bandet, i alla fall i den här skalan. Det har aldrig hänt än så länge att ett bokningsbolag har ringt mig och erbjudigt ”sitt” band. Så jag förstår inte riktigt meningen med dem, inte när allt är så litet. De tar ju bara bandens pengar.

Tillsist var det här med bandet. När Thermostatic fick oss att dansa på Storan hade de ett speciellt extranummer I rockärmen. In på scen kommer "Baby don´t hurt yourself" och sen stämmer alla upp I Samantha Foxs fjortissexiga “Touch me”. Allsång och armkrok!
Många undrade nog vilka de där BDHY var. Och är.

-Det hela började med en kräftskiva faktiskt. Vi skulle göra en cover på en låt som ett band som var på festen gjort. Men vi tyckte det var så roligt att spela tillsammans så sen fortsatte det bra. Förra året hade vi sex spelningar och nu skall vi spela in lite låtar. Det är hur roligt som helst!

Det är väldigt fascinerande att träffa människor som Anders. Han liksom sprudlar av energi, utan att bli minsta spattig. Han verkar bara glida med och låter saker hända. Men längs med den vägen verkar allt bli guld som han ramlar på. På sitt speciella sätt.
Vi andra kan bara försöka glida med och njuta.

Klubb Populär tar som sagt sommaruppehåll nu men är tillbaka till hösten.

Tillsist:
Almedal är en hyllning till Håkan Hellström.
Det här är en hyllning till Almedal.
Jag fick en skiva på Hemliga klubben i fredags, jag missade av vem. Det han ha varit någon i bandet eller någon annan. Men vilken skiva! Yohaaa! Sprittande, växtvärk melodier och "hjärta-in-och-ut" texter till Håkan som vi alla kan sjunga med till. Så mycket hav, sommar och Göteborg.
Hylla på vänner! Jag skiter i vem ni hyllar bara ni fortsätter! Eller att ni hyllar Håkan är bra, bra, bra!

Jerry Boman

1 kommentar:

Peter 5jöholm sa...

Anders är bäst!