Intervju: Pretties for You säljer allt för att spela in skiva


Förra året kom fina dokumentären Press Play Pause och den berättade hur den digitala revolutionen har gjort det enklare än någonsin för kreatörer att få ut sina verk. Det är sant, hela världen ligger för dina fötter bara några klick bort. Samtidigt berättar man att branschen är död, artisten har all makt att dra in stålar om någon vill betala. Det här kan vara bra, alla får chansen. Topp!

Nu är ju den lilla verkligheten inte alltid så skimrade som för de "stora" artisterna, de som lyckas direkt. Jag har tidigare berättat om Le Muhr som finansierade sin nya EP genom crowdfunding via sajten Founded by me, Daniel Gilbert gjorde något liknade för några veckor sedan när han bad om pengar så hans skiva kunde bli klar (jag drog igång Daniel Gilbert-hjälpen för att uppmärksamma alla på det här) och nu har turen kommit till Pretties for You. På lördag ställer de sig på loppmarknaden Kommersen i Göteborg och rear ut sin själ. Eller nja, det kommer säljas allt från Kent-rariteter till instrument, allt för att få in pengar till en skivinspelning.

Jag tycker det är hjärtskärande och vackert. De ger verkligen allt för sin musik, de säljer kära ägodelar för något större. Något viktigare.
Jag mejlade några frågor till göteborgsbandet och svaren berättar väldigt ärligt hur musikbranchen ser ut 2012 för ett litet band.    

Berätta mer om ert initiativ till att sälja prylar på Kommersen Loppmarknad på lördag?
För oss ligger det inte så mycket tanke bakom att sälja våra prylar mer än att vi verkligen behöver pengar. När vi är ute och spelar på klubbarna så märker vi att folk tycker om det vi gör och därför ville vi satsa lite extra på inspelningen den här gången för att fler än de som ser oss live ska nappa. Istället för att anlita kompisar som förra gången hälsade vi på i Kristian Anttilas studio och när låtarna skulle mixas så skickade vi upp dem till Kjell Nästén som jobbat med Mattias Alkberg, Jerry Willams, Sahara Hotnights med flera. Kjell är 60 år och kan allt. Det kommer bli jävligt bra men det är jävligt dyrt. Ska vi kunna betala så måste vi sälja något och det är inte skivor nu för tiden.

Vad kommer man kunna fynda på?
Allt mellan himmel och jordfräs som det stod på nåt varuhus som vi körde förbi en gång. Det blir böcker, skivor, gitarrer, kläder, onesuits, glas, filmer och så kan man naturligtvis slå till på vår vinylsingel och vår fina tygpåse.

Någon speciell pryl man ska vara där tidigt för att lägga vantarna på?
Om Martin (trummisen) tar med sina Kentrariteter så får man nog vara där jedrigt tidigt och risken är nog att man får med sig Martin på köpet. Har svårt att se att han skulle skilja sig från dessa men vi behöver verkligen pengar.

Hur mycket räknar ni få in?

Vi räknar med att gå plus tillskillnad från spelningar och skivförsäljning.

Vad tycker ni om det här sättet att i förhand ta betalt av folk? Är det en bra utveckling av musikbranchen, kanske sund?
Vi tar ju inte betalt för den kommande skivan. De som handlar på lördag får med sig en grej hem, en gitarr eller så. Men när det gäller nya sätt att ta betalt så är det bara till att gilla läget. Det finns så många fördelar med nedladdning och sån skit. Nu är det så här, så då utgår vi från det. Men det där med att leva på musik, herregud vi har ju annat att göra än att springa runt och vara rockstjärnor.

Vad blir nästa steg för att få in pengar?
Rosenlund
(gata i Göteborg med väldigt mycket prostituerade, Jerrys anm.)


Kommersen Loppmarknad ligger på 1:a Långatan 27 i Göteborg och har öppet mellan 10 och 15 på lördag. Gå dit, köp något av Pretties for You så stödjer du en väldigt bra sak.

Pretties for You bildades hösten 2009 och har spelat på bla Jazzhuset och Sticky Fingers i Göteborg och Popidyll i Kalmar. Så här skrev jag om dem i juni 2011. Göteborgsposten gav deras första skiva 4 av 5.

Pretties for You på Spotify.

Dokumentären Press Play Pause kan du ladda ner här. Gratis.
Filmen är väldigt bra.

Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: