Skiva: Azure Blue - Beyond The Dreams There's Infinite Doubt
7/10


Vi tittar sällan upp mot ytan numera.  Ljuset lockar oss inte längre, flämtande minner det om vårt tidigare liv. Här bland skeva existenser, omotiverat färgglada i en mörk värld är den enda vägen neråt, framåt mot det okända. Havet är hemmet som inte dömer, som fördelar jämt tryck över alla drömmar.
Havet, det nya.

Idag släpper Azure Blue skivan Beyond The Dreams There's Infinite Doubt. Förutan att ha en av de bästa skivtitlarna jag stött på är den en uppvisning i sorg och saknad.

UPPDATERAT: Skivan släpps i England idag och släpps i Sverige på onsdag 2 oktober.
Lite snurrigt men nu har vi rett ut det och kan återgå till våra sysslor.
Jag har en återkommande dröm när jag känner mig flyktbenägen, jag vill flytta ner i havet. Djupt ner, dit inte solen når. I realiteten skrämmer havet mig, aldrig trivs jag i kalla, svarta hav. Det är det man har drömmar till, att få utforska. Flykten ner berättar något om mig, havet är sekundärt. Samtidigt står havet för det nya, ett hav ser aldrig likt ut från dag till dag, aldrig att samma mönster upprepar sig. På ytan. Nere i djupet är allt konstant. Kontrasten.

Summer came
I told you to stick to this side of me.
Now the winter’s here
I’m not gonna tell you again.


Texten ovan är viktig. Alla har känt så någon gång, när man vill ta någon förgivet. Fast man i efterhand kan se hur naivt det är, inget är konstant. Ändå vill man, om så bara för några timmar känna sig del av något just konstant, få kliva i land och bara vara. Även om man vet att snart lossar förtöjningen, snart väntar havet på oss och eftersom man gillar ändlösa horisonter kommer man vara ombord. Men känslan av fast mark under fötterna slår allt.

Hos Azure Blue är uppbrottet ständigt nära, första andetaget tillsammans kan vara det sista. Delat syre är mindre syre, mindre rum, mindre chanser. Realiteten är blå, inte röd. Ett hav är alltid mer kallt än varmt.  

Jag har ingen aning om vad Tobias Isaksson drömmer, men havet är naturligt ständigt närvarande när han gör musik som Azure Blue. I dag släpps Beyond The Dreams There's Infinite Doubt, skiva nummer två och numera kan Solna stoltsera med mer än en popdrömmare. (den andra kallas Ludwig Bell).

Mycket har hänt sedan debuten Rule Of Thirds, en skiva om att all skit kommer i gäng, om tre. Och efter dessa tre regnoväder kommer solsken. Men man tar sig genom det och så öppnar sig nya dagar. Möjligheter.
Nya Beyond The Dreams There's Infinite Doubt blickar bakåt, försöker förstå relationernas matematik. Det är ödmjukare än tidigare, mer personligt. Samtidigt bubblar sorgen, aldrig över kokpunkten, år har gått och behärskning är en del av att bli äldre.
Det är också utforskning av relationernas estetik, det vackra, det fula och abstrakta. En mans berättelse om en värld som sedan längre rasat samman, om ett Atlantis länge sedan borta. En mans berättelse om flykten ner i havet.   

Love became a lock without a key.
 
Jag vill fly ner i havet igen, solen har spelat ut sin roll. Vill hitta nya världar. Azure Blue berättar att en utväg alltid är nödvändig, det finns ingen framtid, inget definitivt. Inte ens drömmar är konstanta.  Azure Blues ljudvärld bäddar in mig i en dröm, om hav, om skeva personligheter, omotiverat färgglada i en svart värld.

Det enda som skrämmer är att havet kommer försvinna. Det är konstant.

Beyond The Dreams There's Infinite Doubt
släpps 30 september. Skivan släpps även i en limiterad vinylutgåva, genomskinligt röd.
Azure Blue hittar man på Spotify och på Facebook.

Turné i höst/vinter:

06 Sep BERLIN Berlin Music Week
07 Sep UPPSALA Vdala
18 Okt GÖTEBORG Pustervik
19 Okt STOCKHOLM Debaser Medis
15 Nov LUND Mejeriet
16 Nov NORRKÖPING Klubb Republik
21 Dec UMEÅ Scharinska


Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: