Ett slappt gummiband i motljus(Eftersom SVTs inbädding av klipp inte funkar så bra blir det till att länka istället. Längst ner hittar du länken till Håkans nya video. Så väntar vi på att videon kommer ut på Youtube...)

Det är en historisk dag i kungariket och demokratin Sverige. En viktig dag, som kommer sätta agendan i lång tid framöver. Resultatet kommer diskuteras på baren, på tunnelbanan, på en spårvagn ut mot Saltholmen, i en vilsen natttaxi runt Möllan, på Kosmos i Östersund och i Facebookkommentarer.

Håkan Hellström har släppt en ny video. Till dunderlåten River En Vacker Dröm.

Jag tog mig en rejäl titt.


Fösta sekunderna är rent magnifika, Håkan glider sakta ner för gatan i motljus till gitarrtoner. Visserligen gitarrtoner som är förvillande lika Wilmer Xs Bortom År 2000, men det vet alla redan så skit samma. Gilbert säger att han aldrig hört låten och då är det nog så, han brukar ha rätt i det mesta.

Tillbaka till videon.

Oskärpa. Skärpa. Håkan röker. Hälsar på en gubbe som dricker en öl. Sitter på samma ställe som Filterintervjun utspelar sig. (kanske en smart grej, fixa intervju och spela in video samtidigt. Mer tid för barnen. Bra grej!) Hälsar på folk. Mer folk. Röker. Tuggar tuggummi. Spårvagn. Oskärpa. Skärpa. Morljus. Skriver autografer. Äger stan. In på Hard Rock Café, tittar på sin gamla sjömanskostym. Hälsar på en gubbe som dricker öl. Glider runt. Oskärpa. Några fyllon….

Nä, jag pallar inte mer. Det är en sådan jävla klichébild av Göteborg! Jaha, där kom Gais och 7:ans ölhall oxå....

Jag är trött på de här ”Hey, jag kan filma med min systemkamera, jag är bäst i världen. Tyvärr kan jag inte sköta fokus, men det ser ju bara gô fräckt ut enna, lite dokumentärt å så!”. Var är idérna? Var är hantverket?
Okej, ni försöker görna något tvärt emot, inte spela gitarr och mima till låten. Men det är bara trist. Kom igen!

Tänk efter lite nu, om det inte var landets största och bästa artist som lallade runt på stan, hade du då kollat på den här videon? Förmodligen inte. För du har sett den förr. Tusentals gången. Att fixa videos, måla, prata i radio, fixa klubbar eller göra musik är som att ha ett gummiband mellan två tummen och pekfingret. Det handlar om att hålla det spänt, på gränsen till bristning. Blir det slappt är det lätt att man tappar gummibandet.

Nu över det som retat ut valda delar av landet. Håkan röker. Han röker på skivomslaget. Han röker på bild i Gaffa. Han röker i videon. Sebastian Hess skrev en krönika i Zero om det här, och sedan exploderade hans Facebookkonto. Folk skrek Moraltant och Rikspucko.

Låt Håkan röka. Tar någon efter, så visst, det är ju kanske inte bra. Men då tänker jag så här, det finns kyrkor på bild, både på skivomslaget och i videon. Tänk om någon går och blir religiös! Kan vara lika farligt det.

Oskärpa. Skärpa. Motljus. Utsikt över stan. En gitarr. Lite mer röka. En katt.
Eller vänta nu, det är väl inte en musikvideo det här? Är det inte en sådan där collagevideo man brukar fixa ihop när man vill lägga ut någon låt på Youtube? För ni är väl inte klara med videon?

Men Håkan är sötare än någonsin. Även i motljus.

HÄR hittar du videon.

Jerry Boman

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jajemän, Håkan röker plötsligt överallt. Detta har inte gått omärkt förbi. Alla Håkan-entusiaster jag känner från åldrarna 20-50 år har tyckt att detta var ett väldigt osmidigt och puckat drag från Håkan. Mitt 22-åriga jag reagerade också negativt på Håkans plötsliga rök-image, dessutom har jag på flera forum sett människor som tycker samma sak, alltså är det MÅNGA som delar Sebatian Hess åsikt om det hela. Jag tycker faktiskt det mest tragiska är de Håkan-fans som inte vågar kritisera detta, de som har ställt Håkan uppe på någon piedestal och fått honom att verka oklanderlig. Jag har lyssnat på Håkan i 10 år, ända sen första plattan kom, men detta innebär inte att man ska glömma att se på vad som är rätt eller fel OCH Håkans plötsliga behov att synas i all media rökandes ÄR fel. Han borde kort sagt veta bättre.

Johanna sa...

Jag håller definitivt med kommentaren som "Anonym" skrev. Håkan borde tänka längre än näsan räcker. Som man brukar säga "barn gör som vuxna gör", dvs barn tar efter sina förebilder. Håkan är förebild för tusentals unga. Det handlar inte om "moral" som vissa skriver, det handlar om att rökning är ett av de största folkhälsoproblemen i världen och är en av de främsta dödsorsakerna. Varje år dör flera hundra personer i Sverige på grund av att någon ANNAN röker. Ännu fler dör på grund av att de blivit fast i sitt beroende i unga år.

Jag har också varit Håkan-fan sedan första plattan kom ut. Det känns väldigt underligt att man som artist plötsligt väljer att posera rökandes. Att gå från att vara en folkkär artist bland unga och gammla till att skaffa sig en sunkig "bad guy image" är kort sagt skumt. Alla Håkan-fans jag känner tycker precis som mig i denna fråga.

Om man ska sluta att klaga på rökning som problem kan vi lika gärna också sluta klaga på exempelvis skillnaden mellan mäns och kvinnors löner, miljöförstöring etc. Jag förespråkar att vi aldrig ska sluta tala om dessa problem, så att vi tids nog kan komma till rätta med dem.