Frida Hyvönen

Frida Hyvönen
Pustervik Göteborg
8 april

När himlen fick en ny stjärna.

Att börja spela en fredag klockan åtta är ett vågspel. Det kan gå helt åt helsike. Lite matiné stämning blir det, med sittande publik och den för att vara fredag tidiga spelningen. Nu verkar det istället gå helt åt andra hållet, salongen är i det närmaste full.

Jag får en plats längst fram. Verkligen längst fram. På första raden. Först blir det lite obehagligt, det blir inte många meter som musiken har på sig att utvecklas.
Men Frida Hyvönen skall nog upplevas väldigt nära. Hennes piano och stämma är så enkel att det inte behövs mera än några få centimeter för musiken att utvecklas. Det är avskalat, ärligt och nyvässat. Tonerna fälls ut som ett spänstigt paraply över oss. Vi är skyddade från allt ont. Inget försurat regn eller missriktade missiler kommer att träffa oss. Vi är i Fridas våld.

Trots brist på överaskningar, det låter precis som på skivan minus extra instrument, så blir jag helt hänförd. Religion ligger inte precis för mig men det här, det är min nya tro.
Helt okomprimerade sånger når oss. De är naiva som ett barn. De inger hopp. Om att allt ändå skall bli bra. Att Frida tillslut når sitt älskade New York.
Det är bara att tacka och buga. Frida Hyvönen är den nya tidens påve. Pianot är hennes bibel. Och hennes röst är lånad från änglarna.

Jerry Boman

5 kommentarer:

Matilda sa...

Jag kan inte i ord beskriva hur ledsen jag är över att jag missade den här konserten. Nu har jag dock sett info om Frida ska spela förband till Cat Power den 23/4 på Storan, det finns det ingen info om på Storans hemsida och på Fridas egen hemsida står det att spelningen är på Jazzhuset... Vet du något?

Jerry Boman sa...

Hej Matilda!

Du missade sannerligen något! Men ny chans i Göteborg är på lördag 23 april (tillsammans med Cat Power). Var den spelingen äger rum är dock lite oklart som du säger. Kollar man på Jazzhuset så står det att "Totta & Stenade Rullarna" skall spela den dagen. Kollar man på Fridas hemsida så står det att det är på Jazzhuset. Kollar man på Pusterviksbiljetter så blir det Storan (så även på Ticnet) osv osv...
Min gissning är Storan! (Aldrig har det väl varit en konsert för folk under 50 på Jazzhuset en lördag?)
Hur som helst, 180 trådrullar kostar det, och det kommer bli magiskt!

Jerry Boman

Joel sa...

...och då är det ju alltså inte Frida utan Chan Marshall a.k.a. Cat Power som är den stora grejen. Världens bästa ensam-tjej-med-piano. Som Frida ärligt talat har snott en hel del från. Ska vi ses där Jerry?

matilda sa...

Jag missade det. Det kom något emellan. Ingen recension? Kom du inte heller dit?

Jerry Boman sa...

Jag missade det hela ja... men världen gick inte under för det! Jag tar igen det en annan gång.