Herman Düne / Dapony bros

Herman Düne / Dapony bros
Pustervik Göteborg
7 april

Skägg, sväng och svenskt!

Herman Düne består av två bröder som kommer från Sverige men bor i Paris. Till sin hjälp har de en kille från Schweiz på trummor. Men så mycket svenskt låter det inte. Jag tror inte heller att det låter så här på klubbar i Frankrike eller Schweiz.
Mestadels är det rätt skitigt. Musiken är lo-fi och bröderna ser ut som de klivit upp från en pappkartong på andra långgatan. Instrumenten är slitna, lite Myrorna stämning över gitarrerna.
Allt sånt är bara att se förbi. Herman Düne gör vacker pop med finurliga texter. Som om Joel Gibb (The Hidden Cameras ) skrev heterosexuella sånger i en lada i Kansas City.

My best friend used to be a monkey
And now he’s a Neanderthal
He makes 4.50 and hour at the local mall
And I feel bad for him
Because we used to be best friends
And now he’s gotta wear that stupid hat
and it fucks with his pride
(Monkey Song)

De verkar inte bry sig nämnvärt om hur och var de är, bara det görs bra musik. De leker fram musiken på sina instrument och sångerna får eget liv. Det blir magiskt, svävade och det blir riktigt bra pop.
Jag undrar ändå hur det sett ut om de här killarna stegat i på Järntorgets Arbetsförmedling på andra sidan torget istället. Ingen skulle ta dem på allvar.
Det är det som är det sköna med musik. Genier kan komma i vilka skepnader de vill.

Sista bandet den här kvällen är några personliga favoriter (och tillika genier i annan skepnad), Dapony Bros. Det är ska, det är Göteborg, det är sväng. Ser inte en endaste i lokalen som inte ler redan efter första låten. Efter andra är vi uppe på fötter. Ponybröderna är tio man på scen, var och en med ett självförtroende större Scandinavium. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Närmare Göteborg än så här kommer man inte! Nu när Håkan Hellström gått och blivit gammal så är det här hörnet av göteborgssoundet ledigt. Så alla staden invånare förena eder, det är dans dans dans i hörnet igen!

Om inte Dapony Bros inom en snar framtid släpper en ordentlig skiva och vad viktigare är: får åka ut på en riktig turné sväng i landet, skall jag nog själv ta ett lån och betala för dem. Det är nämligen av största vikt att alla få se dem! Dapony Bros kan vara för musiken vad Göran Johansson är för politiken! Raka rör!

Jerry Boman

Inga kommentarer: