Nytt: Här är Vidret (Anna Berglund) med Håll skatten gömd


Att berätta om Anna Berglund är att berätta om en liten scen och om en jättestor scen. Det är att berätta om en röst i sorg, ett Sjöhästen-minne, om festivaler, om storpolitik och det är att berätta om en musikalisk kreativitet som inte verkar på alla.

2013 är här och än en gång smyger sig Anna Berglund in under skinnet, nu har hon bytt språk igen (förklarar nedan) men det nygammla namnet är kvar.

Det här är Vidret. På svenska.Anna Berglund har figurerat här på bloggen flera gånger, första gången 2007 på Emmabodafestivalen när hon sjöng i You/Me, sen flera gånger under namnet UmiUmi bland annat under Klubb King Kongs sista kväll på Sjöhästen 2010. Sen bytte UmiUmi namn, till Vidret, bytte språk till engelska och höll sig utanför kartan. Anna dök plötsligt upp på bloggen igen när sommaren 2012 just börjat. Då som ena halvan i duon Years Away.

Så är det då nutid och alteregot Vidret har nyss bytt språk, nu är det på svenska…

Men innan vi tar och lyssnar så måste vi reda ut en av höstens stora politiska händelser. Brevet till Fredrik Reinfeldt. I oktober fick ett öppet brev till statsministern fart på internet, ett brev skrivet av en ung person på gränsen till sammanbrott. En ung vuxen redan märkt av hårt arbete och ständig bostadsbrist. Med lika delar ilska och sorg rann orden genom www, spred sig ut och hamnade på ministerns bord.

Brevet lede till debattprogram, till svar från Reinfeldt och till en ny diskussion om arbetsgivarnas ständiga trixande för att inte anställa, bostadsbristen och vad fan som egentligen håller på att hända. Hur kan en så ung person ambitiös vara så uppgiven, så sliten.   Jag tror brevet blev en ögonöppnare för många.

Brevskrivaren? Anna Berglund.

Att Berglund har saker att berätta står klart, hon har ständigt berättat med sorg i rösten. Som hon redan vet att det är kört, en spåkula med bilder av framtiden. På hennes Soundcloud-sida trängs låtarna, över 30 stycken. Blandat svenska med engelska, och några Broder Daniel-covers. Det är ett flöde som i det närmaste saknar motstycke.

Nu är ju inte alltid kvantitet lika med kvalitet. Men än en gång går Anna på tvären. Jag hittar inga bottennapp, det är stört omöjligt. Som hjärnan hennes ständigt var på, med Vidret, med Years Away och med att skriva syrliga och smarta brev till Fredrik Reinfeldt.

I går kom en ny låt, Vi slår hårt hårt hårt:

När livet sliter i oss
Kan man bara skrika
Och vi slår hårt hårt hårt hårt hårt
Tills vi kommer loss


Det är svårt att inte börja gråta här. Berglund har så mycket på sina axlar, som om hon tog alla våra synder och gjorde till sina.

Jag säger
Hjärtat är som störst när morgonen rodnar
När ingen hör på


Trots att 2013 knappt skingrat molnen har Anna hunnit släppa en video. Håll skatten gömd är ett stenhårt slag mot framtiden, mot de fria tankarna och för en snabb resa in i kakotopi. Kanske är det brevet som spökar men mina tankar vandrar till alla som någonsin försökt förändra och sedan pissats på. Till alla med stora hjärtan som tror på morgondagen och som tror på att göra världen lite bättre. En sång om hårda värden som man försöker göra mjuka.

Samtidigt är det en sång om ensamheten. Att egentligen aldrig hoppas, för med hopp kommer också fall. Hårda fall. Om mjuka värden som blir hårda.

Vidret hittar du på Soundcloud.
Anna Berglund har en blogg, där hittar du bland annat brevet till Fredrik Reinfeldt och fina dikter i realtid.

Här är den, Vidrets video till Håll skatten gömd. Mycket vacker med enkla medel.Tom Jerry Boman

1 kommentar:

ellin☮r sa...

är så himla glad att jag hittat tillbaks till din blogg, för jag vet ingen som skriver så passionerat om musik som du. så tack för alla musiktips & ord!