Här igen!Så var jag då tillbaka, från den där festivalen som inte är en festival. Tillbaka från den där festivalen som är tillrättalagd, som har fina mattor framför scen, som bjuder in alla. Festivalen för de som kanske nappar på erbjudandet ”Tanka 10 liter få en skiva med senaste hitsen”. Festivalen där människor pratar i meningar som ”Allt funkar så bra! Maten är god och kön till toaletten är kort”. Festivalen där ingen egentligen svimmade framför scen när de såg ljuset, när musiken totalt tog över deras liv. Festivalen som inte genererade en enda person som gick hem och startade band/skivbolag/klubb.
Way out West är festivalen som är så harmlös att en kanin framstår som Satan själv.

Jag hann inte se så mycket, jag jobbade hela tiden, men det gjorde faktiskt inte så mycket. Jag frågade mig själv flera gånger under festivalen ”Skulle jag varit här om jag inte jobbat?”.
Svaret blev alltid Nej. Det är helt enkelt inget för mig, för på Wow fanns inget nytt att upptäcka. Inte så att jag redan sett alla banden, utan det fanns ingen ny musik att upptäcka. All var redan gjort, musik som passar många. Trött genrebestämd musik. Jag skulle gärna sett att några artister byttes ut mot andra, mer spännande.
Och om nu festivalen var ”för alla”, var fan var tjejerna?

Alltså, 72 akter räknar jag till… och… nu kommer det… du bör sitta ner… 12 akter med kvinnor! TOLV! KOM IGEN! Jag fattar att fine Per Sinding-Larsen står med micen framför inte en, utan två, gubbar i skägg. (vet i fan varför jag nämner honom, kanske bara för att han alltid är så välklädd)
Jag hoppas inte festivalen får något bidrag från vare sig stat eller kommun, för om skattepengar går till så ojämställda arrangemang så lämnar jag in ett papper till JÄMO.
Ja, som du förstå, våra intervjuer i TV400 och på tv4.se var inte bättre de, vi hade TRE kvinnor bland de femton personer som kom förbi. Vi/Jag gjorde allt som stod i vår makt för att det skulle bli fler, men tex ställde Lykke Li in sin intervju när det var 40 minuter kvar och Kelis ville inte vara med, ej heller Sahara Hotnights…Så jag kastar inte första stenen kan man säga.

Jag tror faktiskt inte Way out West lägger en tanke på hur deras spelschema ser ut ur ett jämstäldhetsperspektiv. De kommer, precis som alla andra, att hävde ”vi tar ju de bästa”. Men hur kommer det sig att ”de bästa” alltid är män?

Nu är det slutgnällt för den här gången, här kommer lite goa grejjer du kan springa på i veckan:

Tisdag:
La Masa
Ram Di dam
Kusowsky

Onsdag:
Sirqus Alfon
Äkta Kärlek

Torsdag
Almedal och Skansros

Fredag
Timo
Kräftskivefestivalen
Livet Leker
Svart

Lördag
Kräftskivefestivalen

Söndag
People from Pascal
Mormors systrar

Finns säkert tusen mer saker men detta var de som poppade upp i huvudet just nu.

Tillsist:
Se vad jag gjorde på Way out West här, en massa intervjuer...

Tillsist2:
BD-efterfesten i Gamle Stan var skön. Bra musik och så rullade BD:s konsert från Lisebergshallen på storbild. Det hände inte så mycket, förutom att jag fick visa leg för att komma in och en journalist på en av stans större tidningar höll på att inte komma in alls "för att hon glömt plånboken", men festen var ett skönt avbrott från alla äckliga skivbolagsmänniskor och folk som ville sälja minneskort. Helt enkelt ett steg tillbaka till grunden. Långt från all creddighet och påklistrad ”men HEEEEJJ vad roligt att SEEEEEESSSS!”
Jag satt mest i en soffa och tog det lugnt, pratade, drack 20 kronors öl och bara njöt av den sköna musiken. Jag var för trött för att engagera mig mer än så.
En höjdpunkt var annars alla som dansade på scen till Shoreline, en låt som tack vare ett mindre strömavbrott i den gamla teatern, spelades två gånger på rad…
Fan den som hade haft kraft just då. Min kropp var dock 100 år i fredags kväll.
Tack ni som fixade festen, jag kände mig som hemma. Skönt.

Tillsist3:


Kolla från ca 3:40... galet roligt!
Komma här och förstöra va?

Jerry Boman

18 kommentarer:

Anonym sa...

SVART PÅ EXISTENS PÅ FREDAG!!! Inte missa, som vissa brukar säga!

Anonym sa...

Orka att alla som är för pretto för någonting ska spela med att det var för få tjejer kortet.
Säg mig ett några band som borde varit där då som hamnar i den storleken till som bokningarna var.
Om wayan hade haft en demoscen kunde man ju fyllt ut med alla små tjejer som spelar där men jag kommer inte på så mycket annat än robyn och marit bergman som kunde varit där.

Anonym sa...

Amy Winterhouse någon?

Anonym sa...

Goldfrapp, Björk, The Ting Tings, Kate Nash, Firefox AK, First Floor Power, The Knife, Ladytron, Tegan and Sara, Yelle.. Nä det är sant, det finns nästan inga tjejer ovanför demonivån.. Orka att det alltid måste komma nån idiot och spela "det finns inte tillräckligt många bra tjejer"-kortet.

Joel sa...

Jerry,
Jag gillar dig, men ibland gör du mig väldigt trött.
Du ställer frågan "hur kommer det sig att de bästa alltid är män".
Om man ska se till din smak kan man ju fråga sig "hur kommer det sig att de bästa alltid är svenska, vita medelklassungar som spelar för en back öl och tjugo pers i en källare?". För så fort en artist har sålt för bra, är för gammal, för utländsk eller för hajpad är de ju uppenbarligen inte ens värda att kollas upp.

Min poäng är att vi alla har våra skygglappar och jag tycker verkligen inte att dina är mindre än WoW-bokarnas. Det är aldrig bra att begränsa sin smak efter principer och förutfattade meningar och du är minst lika kategorisk som någon annan.
Det är synd, för du missar så mycket. Jag borde göra ett blandband med Neil Young till dig och lura i dig att han är en nittonåring från Mölndal.

Jämställdhetsdebatten är en helt annan fråga. Vi är väl alla överens om att killar och tjejer är lika bra på att göra och spela musik. Andelen tjejer som gör det är dock väsentligt mycket mindre (jag är övertygad om att det är fler procent av de tjejer som håller på med musik som "kommer fram" jämfört med killarna). Ändå vore förstås en större jämlikhet berikande för världskulturen. Men är det WoW:s uppgift att boka musik beroende på vilket kön artisten har? Visst kan man räkna upp hundra kvinnliga akter som kunde bokats till WoW, men man kan lika lätt räkna upp tusen manliga, för det är så förhållandet ser ut. Debatten behövs, men saker är inte så enkla som du gärna vill få dem till.

Jerry Boman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jerry Boman sa...

Anonym, Joel och alla andra: Jag har aldrig sagt att jag har inte har skygglappar. Mina är stora svarta rackare till spinnakers och sitter jävligt snävt. Dock tycker jag att en festival av Wows mått bör ha lite större svängrum på sina lappar. Större arrangemang medför större ansvar. Eller vänta nu, kan man utkräva ansvar av en vinstdrivande festival? Jag tycker det. Det är allas ansvar i samhället att jobba för att det blir mer jämställt (om vi nu är inne på den frågan) mellan kvinnor och män. Så jag kräver att Wow tar sitt ansvar nästa år och gör något för jämställdheten. Det handlar inte om att de skall kvotera in kvinnor, men jag är övertygad om att det sitter smarta personer på Luger som kan komma på något kreativt. Jämställdhet är precis så enkelt eller svårt som man gör det till.

Och vad gäller det där blandbandet, det ser jag fram emot! Det handlar inte om att lura någon, jag tycker bara att nya artister har en glöd och ett hopp som äldre saknar. Kolla bara på Broder Daniel. Jag håller dem som det bästa bandet som någonsin funnits, men fredagens spelning var verkligen inte den bästa. Det saknades energi. Visst, det var speciella förutsättningar, men som så ofta när band hållit på lite för länge blir det trött. Kolla på Caesars, deras konsert i tältet andades "vi är här för pengarna och gratis mat". Inte fan var det på liv och död.

Neil Young... Ja, jag gillar inte honom. Jag ser ingen poäng för mig att springa benen av mig för honom. Det handlar inte om att han är gammal eller så, utan mer om att jag inte gillar hans musik. Kanske är han en "legend", som satt "avtryck" i musikhistorien och kanske är han "den störste". Men precis lika lite som du/ni gillar ett energiskt band från Norrland , Linköping eller Umeå (lyssna på
The Paper Merchants, The Majority Says och Tada Tátà...) lika lite gillar jag Neil.
Fick han mer än en back öl menar du?

Gör någon bra musik så kommer jag. Även om vi bara är tio personer framför scen. Även om bandet dricker öl och gör pop. Även om bandet håller i ett halvår.

Smaken är min. För alltid och i evigheten. Amen.

PS "Demoscen"? Vad är ett "demoband"? Vad är en "demo? DS

Joel sa...

Visst är gamla artister ofta sega, men Neil Young var faktiskt ett oerhört besjälat undantag. Synd att du missade det. Dessutom borde du väl sluta med all kreativ verksamhet av ren princip. Du är ju några och trettio och har därför inget att ge längre.

Så det är upp till var och en att bestämma hur komplicerad jämställdhetsfrågan är? Vad bra, då bestämmer jag att det inte finns ett strukturellt förtryck som startar i replokalen och i samhället i stort. Om vi bara har 50/50-fördelning på scenerna så kommer allt att bli bra! Och så bestämmer vi att musiken är underordnad könet för ett tag. Jag ska sluta lyssna på musiken och bara kolla på förnamnen.
Och voila - jämställdhet!
Tack för hjälpen Jerry. Kan du inte ta dig an rasismen härnäst?

Jerry Boman sa...

Joel: Jag hade gärna kvistat förbi Neil! Hade varit kul att se.

Vill bara påminna om att Håkan Åkesson, aka Alf, släppte sitt första album när han var 35. Och det gillade jag mycket! Det handlar om mental ålder... Det finns musiker som är 21 men gör musik som en sönderturnerad 50-åring.

"så bestämmer vi att musiken är underordnad könet för ett tag. Jag ska sluta lyssna på musiken och bara kolla på förnamnen.
Och voila - jämställdhet!"

Tror du verkligen jag går efter vad folk heter när jag lyssnar på musik?
Jag tror ingen gör det (hoppas hoppas hoppas), men det märkliga är ju att det kommer fram fler killar än tjejer. Fler killar får spela tex. Och jag tror inte det är färre tjejer som gör musik. Det är ju precis som du säger, det är ett strukturellt problem i samhället.

Men är det då rätt att bara skita i problemet, skall vi skita i att gräva i dyngan bara för att vi vet att vi aldrig kommer nå fast mark? Jag kommer då fan inte sluta gräva!

Bra att du kommer med egna idéer! Det är mångt mycket mer än de flesta gör!

Vad säger ni andra?

Jerry Boman

En liten tanke: Båda de regeringar vi haft på den senaste tiden lyckas i det närmaste leva upp till målet om 50/50 kvinnor och män. Detta utan att göra avkall på vem som är bäst.
Så varför borde inte musikfestivaler lyckas med samma sak?

En annan liten tanke: Mapei är bra. Jävligt bra. Hon är inte vit, medelklass och jag tror inte hon spelar för en back öl...

Joel sa...

Jo, jag tror att det är färre tjejer som gör musik och färre tjejer som försöker få ut sin musik. Det beror på de strukturella problemen och avspeglar sig i hur mycket musik som finns att tillgå med killar respektive tjejer. Det här handlar inte alls om att skita i problemet, utan om att attackera det från rätt håll. Kvoteringen bör ske på gräsrotsnivå, hos studieförbund som har replokaler, i skolan etc. Inte hos festivaler vars enda uppgift är att lyssna på den musikaliska och artistiska innehållet. Att skälla på WOW är inte bara missriktat, utan också ett sätt att göra det väldigt enkelt för sig.

Jerry Boman sa...

Jag skäller på alla som inte verkar bry sig. Det viktigaste är att hålla tankarna varma och huvudet hett på dem som har makt.

Jakob sa...

Instämmer helt och fullt med Joel. Svenska recensenter: "hur kommer det sig att de bästa alltid är svenska, vita medelklassungar som spelar för en back öl och tjugo pers i en källare?". För så fort en artist har sålt för bra, är för gammal, för utländsk eller för hajpad är de ju uppenbarligen inte ens värda att kollas upp."

Anonym sa...

"Kvoteringen bör ske på gräsrotsnivå, hos studieförbund som har replokaler, i skolan etc. Inte hos festivaler vars enda uppgift är att lyssna på den musikaliska och artistiska innehållet."

Det mest genomtänkta jag hört någon säga om detta ämne, mycket bra.

/Stefan

Marie sa...

Det är ju faktiskt så att det är den vite medelålders mannen som är normen i samhället och som därigenom har den största makten, vilket såklart präglar alla delar av samhället. Ingen kan väl vara så naiv att de inte förstår det. Och det är väl kanske inte så konstigt med tanke på hur historien ser ut. Men det är ju under förändring, dock tar det tid, och det tar ännu längre tid om alla ska motarbeta och ursäkta sig för att inte tänka jämställt.

Att säga att det inte finns inte lika bra kvinnor som män inom musikindustrin är ju en ursäkt för att slippa ta ansvar och självklart är det män som slänger ur sig sådana kommentarer. Man måste börja någonstans och om inte ens "de stora" tar ansvar så förmedlar det att vi på individnivå inte heller behöver göra det. Visst, det är säkert fler män som är bättre, men för att förändra så kanske man borde ha bokat fler av de där 100 kvinnorna som Joel pratar om. Ibland blir jag fan mörkrädd!

Joel sa...

Jag har också räknat lite Jerry. Du bör sitta ner... På ditt Indiedagis på Emmaboda innehöll bara en av fyra akter kvinnor. EN! KOM IGEN! Man kan ju tro att du inte lagt en tanke på hur din festival såg ut ur jämställdhetsperspektiv.

Eller så tänkte du och försökte, men av olika orsaker blev det så där ojämnt ändå. Precis så tror jag att det var, både i husvagnen och Slottsskogen.

wistrand sa...

Oh, vad spännande att det finns tro på objektivitet inom musikalisk kvalité. Coolt! Det låter som ett musikteoretiskt genombrott.

Joel och Stefan, berätta mer om det objektiva urvalet!

/Erik

Joel sa...

What? Har väl aldrig ens nämnt ordet objektivitet? När jag skriver att WOW:s bokare ska se till det "musikaliska och artistiska innehållet" menar jag förstås det som låter bra i deras öron. Ytterst subjektivt alltså.

wistrand sa...

Aha! vad skönt att jag missförstod.

Då kan ju vi andra fortsätta vår lobbyverksamhet för kvotering på den nivån, tryggt vetande att vi inte saboterar något allmänt kvalitetssmått. Det hade ju annars varit jobbigt ;)

/E