NYTT: Mässa över ett panikartat psyke - här är Zau Glück!


Det var mars förra året och ett oansenligt brev letade sig in i min mejlbox. Fem personer från Norrköping ville tipsa om sin musik. Inga snitsigt skrivna presstexter, inga falska ord om hur det lät, bara ett rakt på sak: Lyssna på det här.

Jag minns inte om jag lyssnade då, eller om det var så att jag lyssnade men inget fastnade. Brevet föll i glömska.

Igår ramlade jag på det där brevet igen, av en total slump. Varför jag sparat det vet jag inte, det kan ha att göra med min väldigt oorganiserade mejlhantering. Kalla det idioti, kalla det kaos, det är bara ord för samma sak: förvirring. Brev blir kvar, brev slängs helt utan mening eller mål. Jag skulle behöva en assistent. 

Nu ramlade jag i allafall på det här brevet igen och av någon ännu mer slumpartad anledning tänkte jag "Undrar varför det här gamla brevet finns kvar, säger det mig något?". Jag sökte upp bandet…

Som till råga på allt är helt fantastisk! Zau Glück har hittat sig in hos mig på det mest märkliga sätt!

Att göra rå musik är svårt. Att göra den skitig, kantig och vass är ännu svårare. Det blir lätt sökt. I Anything You Want med Zau Glück utforskar Linn, Josefine, Victoria, Alva och Lea precis vad gränsen går, det är punk, det är vansinne utan att gå i 300 kilometer i timmen. Slow-punk från Norrköping bakgator. Eller vad de numera håller till, Sverige, England, Världen eller Jorden.

Låten släppte den i våras och sedan verkar de gått in i total radiotystnad, gömt sig i skuggorna. Jag kan bara hoppas att de inte lagt ner. De la trots allt upp låten på Bandcamp bara för några dagar sedan...

Zau Glück är en mässa över ett panikartat psyke, en desperat persons skrapsår i hjärtat. En bön om att passa in och att ge upp allt för att göra det. En låt om förnedring. Mot slutet gör det så ont att polisens sirener ljuder i fjärran. Som för att lägga band på berättarjaget, att inte spåra totalt. Vad är uppmärksamheten värd?

 Zau Glück kommer från Norrköping och består av  Linn Koch-Emmery, Josefine Jonsson, Victoria Grönqvist, Alva Roselius och Lea Koch-Emmery. Om de lagt ner så har vi att göra med en riktig klassiker, en legendarisk händelse. Att hitta en låt på den gigantiska digitala kyrkogården, bland ruiner och platt försök är legendariskt. Jag spår mytbildning och odistanserat tisslande och tassland om medlemmarna på varje popklubb framöver. Zau Glück kan vara död, men Zau Glück lever!


Du hittar dem på Facebook och låten kan man höra på Bandcamp.Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: