Liveklipp: Julia och Martin Hanberg har ett band ihop


Hon stod på Peace & Loves största scen framför 35 000 personer, han har spelat på fler indiepopscener än det finns, hon sjöng med Kajsa Grytt, han har jobbat med Mando Diao, han spelar med Mattias Alkberg, hon stod nyss på Debaser Medis scen, han är en indieikon och hon döpte sitt band efter The Bear Quartets debutalbum.

Vissa kvällar, vissa platser och vissa människor ska enligt rådande lagar inte gå att sammanföra. Bara under väldigt magiska förutsättningar kan drömmar infinna sig och himlavalv sänkas ner.

Det här var en sådan kväll, syskonen Julia och Martin Hanberg gjorde sitt första under eget namn ihop och Raketen skämde bort oss totalt nere på Pet Sounds.

Okej, om jag till en början ska förklara vem som var vem:

Birgit Bidder i Raketen är normalt solo när hon inte spelar med Veronica Maggio på tex Peace & Love 2011,  Martin Hanberg känner du igen från både Sibiria, Vapnet och Kommun. Julia Hanberg sjunger i både Nord & Syd och Penny Century och sjöng med Kajsa GryttStorsjöyran förra sommaren, Patrik Heikinpieti är mannen på tummor i Raketen och som producerade Mando Diao. Kalle Nyman lirar bas i Raketen och med Mattias Alkberg.

Det var alltså detta dreamteam som en helt vanlig onsdag spelade nere i källaren på Pet Sounds.
En kväll jag kommer minnas resten av mitt liv.Syskonen Hanberg har stått på scen ihop förr, gästat varandra och andra i åtskilliga konstellationer men just den här kvällen var det första gången den gjorde det helt själva. Som Julia & Martin.

Rösterna vävs samman, båda med höga toner och i djupaste svärta. Att gå hemorten Östersunds gator fram, knyta näven fickan och förbanna. De bjuder på det bästa av det bästa, lite från Martins band Hospitalet, lite från Julias band Nord & Syd och så en helt makalös cover: Johan Borgerts bortglömda Smal.Det är ett fenomenalt urval av sånger, och en sak står helt klart, dessa två Hanbergare står för runt 90 procent av alla bra poplåtar på svenska. Av de där riktigt riktigt bra som håller sig över tid. Melodikänslan hos dessa två är var för sig enastående, när de delar scen och delar med sig av låtskatten blir det sannerligen bland det största som hänt i popsverige.


Raketen är på tok för bra. Man blir verkligen bortskämd, Birgit Bidders finurliga sång och bandets självsväng studsar ibland mot jazzväggar, mot fri musik under öppen himmel. Hitten Mer & Mer exploderar framför oss, lofiexploderar och glasklart står den där likt en fyrbåk, bygger upp och nuddar bästa platserna. Det sliriga pianointrot suger in en och småfyrverkerierna avlöser varandra mot den förlösande finalen! Fan. Så. Bra. Fan. Så. Bäst.   

Det här var utan tvekan den bästa spelningen jag sett med Raketen. Helt utan konkurrens. 

Julias band Nord & Syd har nyss släppt lite låtar på Spotify, mer kommer.
På Raketens Facebooksida kan man lyssna på riktigt bra grejer.

Tom Jerry Boman

1 kommentar:

Anonym sa...

Men gud, att missa detta... Sorgen är stor. Men skvallra nu lite mer, och skriv en så sanningsenlig spellista som möjligt från aftonen.