Skiva: Magnus Ekelund & Stålet - Supernova (8/10)


Magnus Ekelund har alltid marscherat. Bestämt och med näven ständigt knuten har han vandrat mot ett okänt mål, tagit den okända kampen mot kända motståndare. Stått liten men stark mot fördomen, att man inte ska tro på sitt, att man inte hoppa på rotvältorna. Har trädet rasat i backen gör man bäst i att låta det ligga. Inte Ekelund, han är framme och hoppar, inte för att resa trädet, mer för att påpeka att det inte är kört bara för att ett träd ligger. Det finns fler träd och de ser man tydligare från en rotvälta.


23 april släpper Magnus och bandet Stålet EPn Supernova. Han fortsätter marschera, denna gång tar han klivet de flesta aldrig tar. Han sjunger om kärleken. Med en rysk armés övertygelse säger han:

Ingen älskar dig 
Som jag älskar dig

Det är stora ord. Hade passat i en nationalsång. Men samtidigt som han lovar stort gör han det inte, han hyllar målet för kärleken. Han hyllar själva kärleken, själva supernovan.

Nu vore det ju ingen riktig Ekelundare utan vass egg. Ständigt funderar jag på om det handlar om den numera nygifte Ekelund, eller om det i själva verket är en ouppnåbar utopi, må vara att den känd och införstådd. Många har tidigare gjort sånger till kärlekar, men Magnus lyckas mitt i hyllningen återknyta till den ryska armén, det finns en tomhet, en saknad. En skam. Precis som armén även i sina finaste parader är smärtsamt medveten om sitt mål, att döda, så går Magnus på samma linje mellan avgrunden och den totala kärleken. Allt kan gå åt helvete bakom nästa krök. En supernova är inte bara vacker, den är förföriskt och likt sirenerna lockar den med sång för att sedan sluka dig i ett svart hål.

Precis som andra stora textförfattare inom musiken, främst Marcus Krunegård och Annika Norlin, så använder Ekelund humorn som vapen. Inte gapflabbshumor, det är smart humor, svart humor. Inte för att dölja utan för att stå ut. Och det är just det som gör det så bra, det är inte bara klyschor staplade likt ett sportrefferat, det finns en distans mitt i kärleksbomben.

Supernova är på topp tre bästa låtar Magnus Ekelund & Stålet gjort. Och den handlar om kärlek. Det såg man inte komma.

Med på EPn finns även två covers: Tänder i taket av Bingo och Ge dom våld av Vapnet.

Den första känner ni som följer mig till, Magnus har vid flera tillfällen kört Tänder i taket akustiskt. Att den nu hamnar på ordentlig ljudfil gör förmodligen att fler hittar den här superlåten. Texten är bland det bästa som skrivits på svenska. En text om tillståndet när kärleken är större än just kärleken, när det enda man vill är att vara kär. När man vill tända i taket för att se det vackra. Så fruktansvärt naiv text att alla borde vara avundsjuka.

Ge dom våld är en svensk indieklassiker, i och med det bland det svåraste man kan ge sig på. Alla vet ju hur det ska låta. Ekelund och Stålet lyckas få den redan från början svarta sagan att bli ännu svartare, berättarjaget är bittrare och mer uppgiven än någonsin. Detta på en studsande synthsinga som bubblar i bakgrunden. Inledningen är snarlik originalet men där Vapnet bränner in musiken i stål väljer Ekelund att förlägga det hela till gympasalen och klassfesten. Där och då får mobboffret sin hämnd, våld i form av ord och musik. Rakt i nyllet på klassens huliganer. Magnus knyter näven och marscherar på stället, rakt in i solen och evigheten. Vem fan var det som vann nu då va?! 

Supernova EP
Magnus Ekelund & Stålet
Teg Publishing
23 april


Senare i år kommer Magnus Ekelunds & Stålets andra fullängdsalbum Det definitiva drevet. Kan bli vårens skiva. Just nu turnerar Magnus som förband till Jakob Hellman.
Tillsist:
För er som mot förmodan missat Sveriges roligaste Vlogg: Magnus Ekelund på Djungeltrumman.
Det bjuds på situations humor, Jakob Hellman i damhandskar och Matti Alkberg demonstrerar. Med mera med mera. Ge killen en egen webbtv-kanal NU!Tom Jerry Boman

1 kommentar:

Anonym sa...

Riktigt bra skrivet.

Ekelund forever