Juryskandalen i Grammis: Här svarar IFPI på kritiken


Som jag skrev igår har en juryskandal avslöjats i Grammis, en av de nominerade till Årets Musikvideo sitter med i juryn för samma pris.
Vill man vara med och tävla i en Grammiskategori får man själv skicka in sitt bidrag och betala en summa för varje bidrag. Jurymedlemmen och tillika musikvideomakaren Magnus Renfors har alltså själv sänt in sitt bidrag (eller varit medveten om att det sänts in) och har sedan har makten att nominera bidraget till priset och i förlängningen kamma hem pokalen. Eller?

Jag ringde upp projektledaren för Grammis Lisa CronstedtIFPI för att reda ut hur det egentligen ligger till.


En av de tävlande till priset Årets Musikvideo sitter också med i juryn för det priset, hur ser IFPI på det?

-Juryn är vald utifrån sin kompetens och sitt kunnande. Då är det inget konstigt att det blir så här och man får inte rösta på sitt eget bidrag.

Hur kontrollerar ni att man inte röstar på sitt eget bidrag?

-Just den här specialjuryn har haft fysiska möten där de träffats och samtalat om priset. Sen har de fått rösta var för sig och då är det lättare att kontrollera. Så här ser det ut även i den vanliga juryn, man får inte rösta på egna bidrag. Det är som på nätet, där kan man rösta på egna bidrag även om det står att man inte får det.
(Not: Juryn i övriga kategorier träffas inte utan röstar via nätet)

Ok, Årets Musikvideo-jury har alltså träffas och snackat med varandra, lärt känna varandra lite. Du tror inte det kan påverka, att man "kompisröstar" på sin jurykollega?

-Som sagt, de är där tack vare sin kompetens och sitt kunnande och man får inte rösta på sitt eget bidrag. Magnus Renfors visste inte om då att han skulle bli nominerad.  Han frågade också om det var okej med att han satt i juryn och vi kom fram till att det var det.

Årets Musikvideo-jury består endast av män och det är endast män som är nominerade, är det något ni funderat över?

-Ja, absolut. Det här var de bästa vi hittade just nu och vi är nöjda med gruppen. Men inför nästa år tittar vi såklart över sammansättningen. Vi frågade en del kvinnor, de var svåra att hitta, men i år fick vi dem inte med oss.
-Vilka som blir nominerade kan vi inte göra så mycket åt, så där kan det bli i andra kategorier också.

Rättviseförmedlingen har en bra sida, där kan man få tips på duktiga kvinnor inom mansdominerade områden.

-Japp, jag har sett sidan och jag har kopierat hela deras lista. Många jättebra tips! Vi är nya på just den här kategorin och lär oss hela tiden, så alla tips är välkomna.


Vad tycker du, är det okej att tävlande sitter med i juryn? Kan man lita på Grammisjuryn?


Fakta: Här är en lista från Rättviseförmedlingen med kvinnliga musikvideomakare. På deras Facebooksida kan man nu tipsa om kvinnor som passat i juryn för Årets Musikvideo. 

Fakta: IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) har cirka 1400 medlemmar i drygt 70 länder. IFPI Svenska Gruppen företräder producenterna, det vill säga musikbolagen och representerar cirka 95 procent av den totala skivmarknaden i Sverige. Det är också IFPI som arrangerar Grammis och väljer ut dess jury.

Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: