Krönika: Juryskandal i Grammis
- nominerad sitter i juryn!


Grammisgalan 2012 återuppstår kategorin Årets Musikvideo och det är en glädjande nyhet. Videon är viktigare än någonsin för artisterna och regisörerna förtjänar all uppmärksamhet. Men Grammis gör det med oärliga metoder och totalt enkönat.
Jerry Boman hittar årets största skandal, en av de nominerade regissörerna sitter med i juryn!

Förtydligande: Ämnet ploppade upp på Twitter under dagen, så jag tar inte åt mig äran. Vet inte vem som var först, vi var väl där hela högen.
Eftersom alla inte har Twitter så berättar jag det hela här också.

Jag blev uppriktigt glad när Grammis gjorde klart att musikvideon var på banan igen. Efter några års frånvaro skulle ännu en gång det här landets bästa visuella uttryck till musik få ett eget pris. I samband med att kategorin försvann snackades det om hur musikvideon spelat ut sin roll, hur det inte var något som "sålde" i tv. Det var såklart helt sant, tyvärr missade Grammis att musikvideon i själva verket var viktigare än någonsin, den hade bara bytt plattform och levde i högsta grad på internet.

I dag bygger artister karriär på exempelvis Youtube. Hundra tusentals tittar på samma video, kommenterar och gå därifrån vidare till djupare utforskande av artisten. Jag skulle vilja påstå att en smart och intressant gjord video är helt avgörande för hur en artist eller ett band tas emot och hur mycket uppmärksamhet de får. Att då rikta ljuset mot det här uttryckssättet är inte mer än rätt, så där gör Grammis helt rätt.

Men sen går det mesta fel. Väldigt fel.

Först en titt på de nominerade i klassen Årets Musikvideo:

Gustav Johansson - Karl X Johan Flames (Uncompromised Cut)

Ruskigt snyggt foto och en berättelse som berättats tusen gånger men som här får helt nytt liv. Inga konstigheter, den här videon gör något med mig. Enorm känsla för detaljer. Kanske att det blir en smula långtråkigt i längden.

Magnus Renfors - Peter Jöback, filmen till albumet Livet, kärleken och döden - La Vie, L'amour, La Mort
Mer en film än en musikvideo. Tyvärr går den inte att se på nätet, vilket känns väldigt tråkigt och inte så modernt. Jag har inte sett filmen.

Max Vitali - Robyn Call Your Girlfriend
Väldigt väldigt bra och en fantastisk regi! Älskar att Robyn inte dansar så där exakt/amerikanskt, det är levande och personligt. Känns hemmfest på ett bra sätt. Storslagen prestation av Robyn. Enkelt men ändå sitter man klistrad och vill se hela! Som över två miljoner redan gjort.

Slobodan Zivic - Kriget Submission
Förmodligen den video som setts av minst personer i den här klassen, under 2000 personer har sett Slobodans klastrofobiska miniskräckis. Det här är inte heller en "vanlig" musikvideo, mer en stämnings sättare till Krigets universum. Snyggt gjort. 

Ted Malmros/Gustaf Von Arbin - Peter Bjorn and John Gimme Some
Även det här är mer som en dokumentär, som man då kan se på Youtube i sju delar. In fin inblick i kreativt arbete och skapandet av en skiva. Tyvärr lider den av en smula dåligt ljud på sina ställen och jag tycker väl inte att den egentligen tillför så mycket. På tok för lång, skulle må bra av bättre/hårdare klippjobb. Känns som ett skolarbete.

Så långt ser väl att ut ungefär som vanligt med de nominerade. Vi tar och tittar på juryn, en samling förmodat kompetenta personer som IFPI (de som arrangerar Grammis) valt ut.
Det första som slår en är den kompakta korvfesten, endast män i juryn. Och som ni såg, bara män är nominerade. Hallå?! Det FINNS kvinnor. Skäms IFPI!
Nåväl, här är juryn:

Senay Berhe, fick en Grammis 2009 för videon till They Live By Night.
Jon Bergsman, ägare/creative direktor på WDW Creative, tagit fram den nya loggan för Grammisgalan.
Björn Kusoffsky, formgivare som bland annat har gjort ny vinjet till Studio PSL
Jonas Linell, fotograf. Känd för sina bilder till Kents skivor.
Andreas Nilsson, Silverbullit. Gjort en hel mängd musikvideor, många väldigt banbrytande.
Kent Nybergs, gjort massa skivomslag
Fredrik Swärd
Johan Bergmark, fotograf
Magnus Renfors, musikvideomakare
Tony Zoulias, tvkändis för en herrans massa år sedan bla ZTV.

Men vänta nu, näst sista namnet där, var har vi sett det förut? 
Ja, mina vänner, det är samme Magnus Renfors som är nominerad!

Att en person som är nominerad i ett så här viktigt pris också sitter i juryn är inget anat en storskalig skandal! Det är oärligt mot alla andra musikvideoregissörer som sänt in sina bästa videos. (som de får betala 200 spänn för per styck för att det ska registreras, en summa som inte jag fattar vad den ska vara bra för).

Att Sveriges äldsta och enligt egen utsago största musikpris sköter sin kort så här jävla dåligt är en skandal. Hur musikbranschen än ser ut så gäller det mycket pengar, en Grammisvinst öppnar dörrar och kan betyda en lyckad karriär inom sitt område. För en musikvideoregissör kan det betyda att personen faktiskt kan leva på sitt jobb. Att IFPI då slarvar och är oärliga är en skandal.

Jag tycker vi bojkottar det här priset för som det ser ut just nu är det inget värt. Med en jury som röstar på sig själv kan man inte annat än kasta hela priset i papperskorgen.

Att sedan en så fin redaktion som PSL, och indirekt SVT, ställer sig bakom priset och dess insestuösa korvfest till jury helt okritiskt är väldigt...beklämmande.

Tom Jerry Boman

Tillsist:
Här är de nominerade filmerna:

Karl X Johan - Flames (uncompromised cut) from Emotion on Vimeo.

Inga kommentarer: