Liveklipp: Flowers in the air,
Alf och ett ölglas som flyger


Uppdaterat: På begäran av Alf själv är klippet bortplockat. Jag respekterar honom och förstår varför han ville ha bort det.

Klubbarrangörerna Andreas Nilsson (Klubb King Kong) och Tobias Iskasson (Fomo/Falling and Laughing) tog sina skivväskor och startade klubb ihop. Namnet blev Cattle and Cane efter Go-betweens trudelutt. I lördags var det premiär.

För att lyckas med en klubb gäller det att skapa förväntan, och nyfikenhet. Båda herrar Nilsson och Isaksson verkar vara helt på det klara med hur man gör. Premiärkvällens live-band fick de mest svårflörtade att nyfiket röra sig mot Slussens betongborg. Stämningen var på topp… till något pucko får för sig att kasta ett ölglas, med öl kvar, på Alf. Mitt i konserten.

Jag fångade det hela på bild och klippet kan du se efter hoppet. (bästa cliffhangern någonsin i bloggen!)Först ut var alltså Alf, denna skåning som först gjorde sig känd för "Mitt i Malmö city" för att sedan svänga direkt och skriva om "Gröna linjen". En popsnickare bättre än de flesta, näst intill varje låt på hans första skivor blev hits, vissa i den stora världen andra i lilla värden. Alf stötiga, tydliga språk tillsammans med de korta och effektiva musikaliska bitarna la ut röda mattan direkt. Själv slinker det alltid med minst en Alf låt varje gång jag spelar skivor.Nu är han alltså på gång med nytt material, lördagens spelning var mer en teaser av det, därför var den plågsamt kort om än med massa gammla låtar som den ovan. Just när vi peakad i vår Alf-feber var spelningen slut! Men resultatet blev att det nya lockar, här finns potentialen kvar, det kommer här ljuda på både P3 och Gimme Indie och vi kommer höra det från djbås. Alf är tillbaka och allt är fint igen!

Men vad var det egentligen med ölglaset… Jag lägger klippet sist så får du läsa det här också:

Flowers in the air är kända för två saker: De har gjort originalet till Håkan Hellströms Saknade te havs och sångare Johan Holmlund återfinns även i Easy som formade 90-talet. Allt det här gör… Äh, va fan, det enda ni har hakat upp er på nu är historien om Håkan-låten eller hur? Efter att stått på Slussen i går förstår jag att det är många som inte riktigt förstått hur det här gått till, vem gjorde vad och hur?

Okej, så här ska det ha gått till: Flowers in the air skriver en låt som de döper till Lost at sea. En små episk, romantisk låt med drag åt havet. Håkan Hellström hör låten och gillar den, han ber att få spela in den och översätter i samma veva texten mer eller mindre rakt av. Efter Håkans storslagna spelning på Way Out West är den enda låt vi fått höra från Göteborgskillens kommande album oxå konsertens extranummer, River en vacker dröm. När den så småningom letar sig ut digitalt och på skiva heter A-sidan Saknade te havs och B-sidan River en vacker dröm…och såklart blir det en stor jävla megahit. Eftersom de flesta numera köper sin musik digitalt så går informationen om varifrån låten kommer förbi de flesta, att sedan även texten nästintill är direkt översatt missar alla. Och i vanlig ordning hyllas Håkan för sitt språk, denna gång så mycket att han får ett pris för bästa författare. Priset delas ut av Författarcentrum Väst, Västsvenska författarsällskapet och Göteborgs Stad och de 25.000 kronorna Håkan fick gav han till Hjärtebarnsfonden. Fint så, men borde inte Johan Holmlund varit med på ett hörn om allt ska vara rätt?

Hursomhelst, här är låten. Inspelad på Debaser Slussen lördagen den 26 februari och ljudet är bra!Resten av spelningen är också bra, det pendlar mellan uppdaterad 90-tals pop och ren 90-talspop. Det är ju en smula förvirrade att bandet är nytt men ändå så in i helvete bra! Faktiskt, det är inte Lost at Sea som är bäst, inte ens bland de topp tre. Kanske kommer den låten både bli bandets framgång och fall, alla förväntar sig kanske mer Håkan-pop och blir besvikna. Det vore en trist utveckling. Flowers in the air förtjänar att lyssnas på flera gånger.

Tillsist:


En idiot som kastar ett ölglas på Alf. Tyvärr dog ljuset på scen i samma sekund...

Jerry Boman

Inga kommentarer: