Kastanj/Verkstaden: Orden


I början av året kunde du här på bloggen se lista över 2010-års bästa textrader. Ludwig Bell kammade hem det hela på lista. Eftersom intresset för den där listan var enormt (jo, faktiskt) så misstänker jag att du som läser här gillar text i musik, att du liksom jag bryr dig mycket om orden, gärna söker nya ord och meningar i sånger du råkar trilla över. Textrader som du återger i nattliga statusrader, på efterfest-Twitter, med spritpenna på krogtoaletter eller som du helt enkelt känner dig tvingad att tatuera in på kroppen.

Med anledning av detta så kommer det här lite nya ord att älska, några från gamla bekantingarna Verkstaden och andra från färskningarna i Kastanj.


Kastanj – Kär i en karriär


De tycker att du har potential. Jag tycker du är översocial. Men det är allt du har. 

Jag gillar det dubbla i den här låten med Kastanj. Motpolerna som likt två skådespelare med manus i hand kraschar rakt ihop. Det är också här jag hittar orden som direkt fastnar, som mycket väl skulle kunna vara det jobbigaste mötet med chefen, dejten när ni ska tala ut eller helt enkelt afterworken med bästa vännen som totalt spårar ur. När allt det som förändrat, när du gjort precis som de sagt åt dig att göra plötsligt vänds mot dig. I ett enda slag blir du den lilla lilla människan i kanten av skolgården igen.

Verkstaden – Götgatan 25


Men någonting i ögat, är inte skräddarsytt. En tvekan i steget, någonting är inte nytt.

Götgatans mitt. Hippsterepisentrum. Creddpajas navet. Utskrattat. Omtalat. Tveksamt. Där alla har klubb, slick fixed gear, tunn halsduk, ansad mustasch, pilotbrilla med fönsterglas och exakt rätt längd på kjolen. Det är här Verkstaden sätter sig, i fönstret på Seven Eleven, Götgatan 25, och spanar ut. Men i stället för att gå in fällan att utifrån håna ett fenomen så ser Verkstaden något annat. En sorgsenhet utan att tycka synd om. En osäkerhet som förmodligen alla på gatan bär. Rädslan att inte hänga med, att fångas på bild med brallorna mentalt nere. Att fastna med Lykke Li-knuten i rea-skylten på Cheap Monday. Att bli sinnessjukt bortgjord i rätt brillor. Mycket vackert.
Sången innehåller även andra litterära guldkorn:

En dyr och påhittig frisyr. En kjol som liknar tårtglasyr.

Humor och spot-on spaning, allt i ett! Världsklass!

Tillsist:
Kom igen nu för fan, skit i Myspace! Det buggar och går knappt att länka till. Har du ett nytt band gör följande:

1. Fixa en enkel blogg som hemsida.
2. Skaffa SoundCloud konto.
3. Embed:a låtarna på bloggen, lägg in lite bilder, skriv ner låttexten.
3. Tipsa mig om du tycker du gjort världens bästa låt.

Jerry Boman

Inga kommentarer: