Save Me RobinBobby i tv och konstiga könsroller.

Idag satt jag i studion och snackade musik. Helt utan Allearslistan.
Det gick bra tycker jag.
Jag hade bjudit in ett helt förträffligt band (nyss inflyttade till Göteborg), ett band med känslorna på utsidan och närheten i texterna: Save Me RobinBobby. De bjöd på en låt och jag...ja, jag bjöd väl möjligtvis på mig själv samt ett väldigt långt papper...Tillsist:
Filmfestivalhelvetet är här. Även om själva festivalen på långa vägar inte är här så börjar de idiotintellektuella samtalen ta över hela stan. För när man tänker efter är faktiskt det rörliga mediet ett riktigt pissmedia. Kanske konstigt att säga så när man jobbar med tv, men jag tycker allt annat slå den rörliga bilden. Och allt slår en film.

Om du tex lyssnar på en låt i din dator får du EN upplevelse. Resten får du fantisera ihop själv, ingen skriver dig på näsan vilka bilder du skall se. Om du kollar in en fotoutställning kanske du drömmer dig tillbaka till någon du mött, eller skapar du helt ny musik i hjärnan. Läser du en bok fantiserar du också fram bilder och kanske musik. Ser du en konsert får du också musik, och en upplevelse som är där och då. Inget tillrättalagt.
En film säger till dig precis vad du skall tänka, du får orden, du får bilderna och du får musiken. Vad blir kvar till din egen fantasi?

Jag tycker film är en enkel ingång, ett hjärnans fastfood, få folk att verka känslosamma och tänkande. Allt finns ju där. Och det är där som samtalen blir så roliga, för det diskuteras nog precis om de saker som filmskaparen ville att det skulle diskuteras om. Hon/Han har lagt orden/tankarna i våra hjärnor och sen är det inget mer med det. Du tror att det är det fria valet, den fira tanken, men du är lurad syster. Den där myten om att rörlig bild är det bästa, finaste som finns är just en myt. Film är överlastat, belamrat och dopat med fiktiva känslostormar som exakt styrts av skaparen.

Läs en bok och låt din kompis läsa samma. Beskriv sedan huvudpersonen för varandra, hur ser denna ut, vad har han/hon för kläder m.m.
Lyssna på musik med din kompis. Skriv sedan ner de första hundra orden som kommer till dig. Jämför med din kompis.
Gå på konstmuseet med din vän. Sen sätter ni ihop varsin blandskiva med utgångspunkt från utställningen.
Ja, ni förstår själva, mediet fritt spelrum för den härliga fantasin. Det gör aldrig filmen på samma sätt. Visst, två personer kan uppleva samma film olika men aldrig på ett riktigt djupt plan. Film är ett riktigt pissmedia helt enkelt.
Såvida det inte är stumfilm.

Nu väntar jag på smygläsningen av Popadelica programmet... samt att jag skall våga gå över Järntorget vecka 5.

Tillsist2:
Jag håller med Annika Norlin: Lägg bort Grammiskategorin Årets manliga respektive Årets kvinnliga. Vi lever ju inte precis i Arntid?!
Alltså, 16 kvinnor bland 75 nominerade i de stora kategorierna! SKÄMS!

Tillsist3:
Jag fick en gratisbiljett av TV4... till Arn. Jag tänkte gratis är gott. Men nu vet jag bättre, just det här "gratis" smakade dynga. Se inte Arn!

Tillsist4:
Kontiki stavas Brasilien på fredag!

Lördag:


Dorit Crysler spelar theremin och det kommer bli gudomligt! Inget instrument facinerar mig lika mycket. Ses i Majorna!

Annars är januari än så länge en rätt trög konsertmånad, men det tar sig framöver! Rambling Nicholas Heron, My darling YOU!, Shiloh mfl...

Ingen går till Push va? 150 spänn för... lysande toadörrar och könsuppdelade balkonger. VIP-kort är för idioter.

Jerry Boman

6 kommentarer:

maria sa...

Jag håller med dig om film, men samtidigt måste jag tillägga att det kan vara oerhört skönt att bara koppla bort sitt eget jag och sina egna tankar och försvinna in i en låtsasvärld i en timme eller två för att sedan komma tillbaka och inse att det handlar om så mycket mer. Att tänkandet tillhör livet... Jag gillade Arn, varför gjorde inte du det?

Anonym sa...

Film är den mest komplexa av konstformer. En kombination av alla rörliga och/eller stillbilder, alla ljud och/eller tystnad + alla kombinationer av ord som skrivits och inte skrivits. Möjligheterna är oändliga. 1 film kan lämna dig med mer saker att reflektera över än 40 böcker, 20 fotoutställningar och 300 album tillsammans. Problemet är kanske att du aldrig sett en bra film i hela ditt liv. Jag skulle rekommendera dig att se ngt av Chris Marker, Alejandro Jodorowsky, Luis Bunuel, Jean-Luc Godard, Rainer Werner Fassbinder, Robert Bresson, Akira Kurosawa, Ingmar Bergman, Werner Herzog, Isidore Isou, Guy Debord, Stan Brackhage, Harmony Korine mfl
Ditt inlägg var bland det mest neandertalarmässigt anti-intellektuella och oinitierat idiotiska jag läst i hela mitt liv.

Jerry Boman sa...

Så var herr/fröken Anonym i farten igen...
Jo, jag har sett en herrans massa "bra" film i mitt liv, dock har ingen påverkat mig lika mycket som ett foto, som en text eller som ett musikstycke. Kanske handlar det om tycke och smak.
Jag vill bara få folk att tänka efter en smula, varför anses film vara "finare" och "bättre" än en skiva? Varför står boken över fotot? Vem har satt dessa oskrivna regler? Förmodligen media skulle jag säga.
Det har alltid varit lite tuffare att gilla film än böcker, lite bättre att läsa en bok än att kolla på bilder. Det tål att tänkas på...

Mvh
Neandertalaren

Anonym sa...

Tycke och smak är en sak medans att förstå kulturella yttringars mest grundläggande aspekter är en helt annan sak, ett motsatsförhållande; som Subjektivt/Objektivt.

Jag skulle personligen aldrig använda småborgerliga uttryck som "finare" eller "bättre", men varje kulturella sfär tillsammans med de yttringar som de inkluderar mår bättre av att förstås genom att man verkligen sätter sig in i dem och studerar dem ordentligt för att åtminstone försöka förstå alla mekanismer de inkluderar. Att avfärda något så kulturellt komplext som film och rörliga bilder överhuvudtaget talar om ett anti-intellektuellt förhållningssätt som i förlängningen är direkt farligt och konstituterar ett stort samhällsproblem.

Så ja, tänk du på det Herr Neandertalare...

Niklas Alicki sa...

Word anonym! Jag skulle vilja lägga till en massa argument, och samtidigt nämna massor av filmer. Men det känns onödigt att egentligen bemöta en kommentar som din Jerry, dessutom när det redan gjorts så väldigt bra.

Jerry Boman sa...

Hej hallå Niklas!

Jag skulle väldigt gärna vilja höra din åsikter så varför inte? Du är ju bra i radio och annat, så det är intressant att höra.