En kommentar och ett svar.Med anledning av mitt förra inlägg kom det en kommentar. Läs den, det här är viktiga saker. Om du sedan orkar så kan du läsa mitt svar också.


Kommentaren:

---------------------------
Hej Jerry!
Som arrangör och bandbokare på Synthklubben ville jag bara lämna ett kort meddelande, eller det kanske inte blir så kort ändå. . Har länge läst din blogg för att man ibland kan hitta små pärlor från den men nu vet jag inte längre. Får man inte ha lackbrallor på sig om man är under arton år? Vad jag vet är man byxmyndig (kul va?) i Sverige när man är femton, men strunt i det. Jag och de andra Synthklubbsarrangörerna anser oss inte vara gubbsjuka (eller gumsjuk då i Louises fall, hon heter så, inte Vox) på något sätt och jag hoppas och tror inte att vi uppfattas som det. Att vissa synthtjejer väljer att klä sig i mer eller mindre utmanande är inget jag funderar på, så har det varit sedan länge och det är ingen väl egentligen ursäkt. Jag har dock aldrig hört någon säga: ”Du måste ha lackkorsett på dig annars kommer du inte in”, utan det är väl för att de helt enkelt tycker det är snyggt, vilket inte jag personligen håller med om. Vid ett tillfälle såg jag en en utstyrsel enbart bestående av eltejp, inte snyggt men personen ifråga verkade nöjd. Nog om det, utseendedebatter utmynnar bara i pajkastning, Romo-style och det betackar jag mig för.

West End Girls (Ja de heter ju faktiskt det, inte West Side Girls) har under senaste året lämnat det stora elaka skivbolaget som lät dem ta de så fruktansvärt hemska bilderna (den med djuren på hemsidan är ju rent av bedrövlig, tänk vilka associationer man får) och de har även ändrats både till besättning och framtoning, svårt att veta då deras hemsida inte uppdaterats på ett tag (antageligen beroende på uppbrottet med skivjätten) men med lite påläsning hade man kunnat luska fram det.

Nåväl eget material är på gång men det tar en stund till då tjejerrna är upptagna med musikstudier och annat så det verkar ju inte som de halt att exploaterats sönder. Jag kan dock även lugna dg med att tjejerna var rejält påpälsade på scen, i och för sig i Fred Perry- och Adidaströjor och inte indieyllekoftor, och gömde sig effektivt bakom svarta peruker och solglasögon. De hade dessutom målsman i form av Isabelles farsa på plats så inga äckliga gamla synthgubbar stötte på dem.

Jag tycker det är synd att du inte var på plats för West End Girls och Mobile Homes gjorde två helt fantastiska konserter och under Mobile Homes låt Close sade Anders till mig att det blir inte bättre än så här, det här är det bästa någonsin och jag hållar nog med. Fast jag tycker mer synd om det dryga femtiotal som inte kom in på klubben för att det var knökfullt innan midnatt. Peter Sjöholm uttryckte sin beundran för West End Girls genom att gå hem innan Mobile Homes, han var helt enkelt nöjd och mätt efter deras spelning. Walle i Mars TV sade att han aldrig fått så mycket armbågar i ansiktet någonsin, allt med ett leeende på läpparna.

Förrutom euforin i Mobile Homes extranummer I Know I Will Die så var kvällens höjdpunkt när Anders övertalade mig att vi skulle spela Laibach – Life Is Life, en riktigt Chalmerssynthrökare ska du veta, huga. Låten är långsam och går i någon slags udda marschtakt och det var allsång och Patrik Brun på Mobile Homes övergick från att packa synthar på scenen till någon slags marschering med olika delar av synthställen i högsta hugg, klart sevärt!

På tal om så kallad Chalmerssynth så blir det en rejäl dos sådant nästa gång Synthklubben har klubbkväll på Storan. Då besöker nämligen EBM-gubbarna i Project-X oss och bjuder på stenhård body med nytt material från deras kommande platta. Ska säga åt medlemmarna att lämna lackbrallorna hemma, inte för att de är unga och inte bör ha sådant på sig utan för att de nog inte passar i det.

Du är alltid välkommen att stödja (jo det stavas så) Synthklubben Jerry, för det är nämligen alla välkomna till oss oavsett lackkläder eller inte.

Med väniga hälsningar!
Fredrik på synthklubben
kontakt@synthklubben.se

PS Du brukar alltid vara så ordentlig med länkar, även om du inte gillar det du sett men denna gång lyckades du beskriva varför du INTE gick på en klubb med tretton rader text utan någon som helst länk så de kommer här istället:

www.synthklubben.se
www.westendgirls.se
www.myspace.com/westendgirls1
www.myspace.com/themobilehomes

DS
-----------------------


Mitt svar:

-----------------------
Hej Synthklubben.

Jag går rakt på sak: Visst man får ha lackkläder om man är under 18. Klart man får. Men jag kan inte undkomma, och det kan förmodligen inte du heller, de röda kläderna som WEG ha på sig är ett medvetet val för att man vet att det säljer. Det blir uppmärksamhet, det anspelar på sex. Det är en väldig skillnad om de här tjejerna har de kläderna privat, det lägger jag mig inte i. Men när de rör sig i offentliga sammanhang måste man tänka efter lite mer, framförallt bör skivbolaget tänka efter lite mer.

Kritiken är inte riktad till er på Synthklubben, den är riktad till musikbranschen som stort, en branch som i många fall utnyttjar unga människors vilja att lyckas. Det är ju inte ni som satte lackläder på WES. Men tyvärr skvätter en del av skiten jag kastar på er då ni bokade in dem.
Nu har jag ju ingen klubb, men hade jag haft det och fått frågan om WEG, så hade jag tackat nej och gett vederbörande en liten arg monolog att ta med sig hem.

Om det nu är som du säger, att bandet bytt stil, varför inte stänga ner sin hemsida och lägga det där bakom sig? Eller är det kanske så att man själva vet att det säljer och skapar uppmärksamhet?

Det jag inte gillar, och det jag alltid kommer ha väldigt starka känslor emot, är när man exploaterar unga människor med anspelningar på sex. Detta gäller både pojkar och flickor. Jag tycker och kommer altid att tycka det det finns bättre sätt än det.Speciellt i det här fallet, det är ju bra låtar som alldeles säkert är underbara live. Varför man då väjer att promota artister med anspelningar på sex vet jag inte. Hade det inte varit för det hade ju jag kommit på stört, vem vill inte höra PSB klassiker?!

Men nu kommer det: musikbranschen i stort är väldigt gubbsjuk. Det är mest tjejer som exploateras med sex. Det speglar samhället i stort, med mannen som norm och kvinnan som objekt. Jag vill ha igång en debatt om varför det är såhär, hur kan vi som rör oss i musikkretsar ändra saker och ting på vårt sätt. En del i det är att undvika unga artister som puschats fram med hjälp av sexanspelningar. En annan är att hela tiden diskutera de här och inte blunda för problemet, musik är en del av samhället och jag är en del av musiksamhället. Då känner jag att jag på mitt sätt försöker påverka.

Jag vet ju att ni som anordnar Synthklubben på alla sätt är bra människor, några känner jag rätt mycket. Det var därför jag blev väldigt förvånad när jag fick reda på vilken den hemliga artisten var. Det blev ett dilemma, skulle jag tiga i tysthet och låta det passera? Skulle jag gå dit och bara ignorera WEG? Jag har ju inget mot er, inte det minsta. Men precis som alla mina vänner så får de ibland lägga huvudet i giljotinen när de i mina ögon gjort fel. Precis som jag ibland får lägga huvudet på samma ställe.

Tyvärr kan jag inte blunda för det som jag anser orätt mina vänner. Jag kan inte byta ut mina känslor för vem jag är och vilka frågor som jag tycker är viktiga.
Man måste alltid ställa sig frågan: Vilka signaler sänder den här bokningen ut?
I just det här fallet, anser jag, att det sände ut helt fel signaler. (Visst, man skall i första hand gå på om det är bra musik men det finns även andra frågor som bör spela in enligt mitt tycke)
Men jag är övertygad om att ni inte tänkte er för. Det är okej, jag kommer inte hålla det mot er i en evighet. Men jag kommer aldrig stryka människor medhårs bara för att jag lär känna dem. Kanske förödande för mitt sociala liv men bra för jämställdheten och könsdebatten. (Och bara så ni vet, när jag gillar något, en klubb eller en konsert, så spar jag inte på orden för att säga det)

Och jo, det är en stor sak i min värld med något så litet som en förbandskonsert i Göteborg i slutet av september. Den dag vi släpper på garden kommer många år av kamp för kvinnornas rättigheter till 50% av musikscenen, på samma villkor och med samma respekt som männen, gå förlorad. Jag kommer alltid kämpa för en jämställd värld. Jag är villig vilken dag som helst, vilken tid som helst diskutera det här med vilken bandbokare och klubbägare som helst.

(Och OK då, det blev lite stavfel, som det alltid blir när man är dyslektiker som jag. Det blev en del fel i texten, kanske för att det var en fråga som rör mig på fler sätt än bara musik.)

Jag kommer fortsätta gå på Synthklubben, ni skall inte tro att ni kommer undan så lätt!

---------------------


Vad tycker du? Kommentera gärna.


Tillsist:
"Tre månader sen idag" med Säkert är en väldigt obehagligt låt, samtidigt väldigt smart. Kanske en av Annikas bästa.

Jerry Boman
redaktör Allears Göteborg

11 kommentarer:

Anonym sa...

Äsch, Jerry din surkart ondgör dig över lilla melodifestivalen istället. Man kan lika gärna säga att de där uttjatade lackkläderna används för att de är snygga precis som att de finns där för att de är sexiga, det ligger i betraktarens öga. Mindre hud än så tror jag aldrig jag sett på en konsert i varje fall. It's showbusiness! Ola Salo har inte fjädrar på sig för inte, det är för att synas såklart.
Gör nu inte en sån där pinsam grej som kulturtanterna på DN gjorde i somras när de fasade över låten "Dunka mig"

Jerry Boman sa...

Anonym:

Ett: Ola Salo är vuxen. Och han spelade inte så mycket på sex när han var yngre, det gjorde ingen i bandet.

Två: Fridas "Dunka Mig" är en väldigt bra låt och som är väldigt viktig. Att det blev debatt om den (med bland annat banlysning SR Kronoberg) visar bara på hur samhället ser ut. Kvinnor får inte ha fritt sex, inte välja hur de vill ha sex och än mindre sjunga om det. Att DNs kulturtanter blev uppröda är ju bara kul!
Det här är inte ens samma sak... Btw, Frida är också vuxen.

Tre: Som jag skriver, visst kan man ha lack för att det är snyggt och inte alls lägga in något sexuellt i det. Men inte på personer som knappast kan räknas som vuxna.

Att bara dra till med "It's showbusiness!" visar att man faktiskt inte har tänkt så mycket...Vad vill du ha som nästa steg? Village People-Teens?

Anonym sa...

Tror ingen förvägrar dig att vara emot utseendefixeringen inom musikbranschen, men att du kanske skjuter lite från höften när du valt dessa som det yttersta beviset för ett exploaterande samhälle. Har du inte sett alla bilder där de imiterar PSB-förlagor iförda bowler o svart kostym? Likheten m. dunka mig-grejen som nämndes av någon tidigare är att personer tror sig veta hur sanningen ser ut, utan att känna till artisterna och deras bakgrund. DN-tanterna förutsatte ju att Frida ovetande tiggde om att bli misshandlad o våldtagen, något hon ju måste räddas ifrån. Tänker på din kommentar om Client som står med halvtäckande klänningar. Då skriver du bara hur härligt girlpowriga de är, utan att veta om de skrivit text o musik själva.
Men nu vet vi: Lack+tonåringar är dumt enligt Jerry :)

Jerry Boman sa...

Det här kan mynna ut i året runt diskussioner men ändå:

The Client kallar sig feminister och agerar så. De har en "slogan": Fuck off, don't touch me there.

Anonym sa...

Hej Jerry!
Har läst din kommentar på min kommentar och jag kan bara säga att att jag håller med dig på i stort sett allt, expolatering av alla och definitivt främst unga är fel. Jag och de andra på Synthklubben skulle aldrig boka ett band för att de har en sexig utstrålning eller utmanande kläder (vi har tvärtom sagt nej till ett lertal band då de inte uppfyller våra krav på att bli bokade: bra musik enligt oss och ödmjuk inställning till oss som arrangörer och teknikansvariga på Storan), åtminstone för mig personligen så är det för livemusikens skull som jag driver klubb, lira plattor kan vara oerhört kul, men det behöver man egentligen ingen klubb för. Jag kan tycka att ett par av bilderna från förra skivan med WEG är på gränsen (eller rentav över), speciellt med tanke på deras ålder osv. I och för sig kan jag tycka att det finns extremt mycket mer exploaterande bilder på andra band med unga tjejer och killar, men men... Det har dock hänt mycket under det år sedan de togs, bandet har genomgått medlemsbyte som jag nämnde och musiken och versionerna av PSBs låtar har blivit bra mycket tyngre och framförallt så har Isabelle tagit bra många steg framåt i sitt sjungande och då tyckte jag och de övriga i Synthklubben att det var en bra bokning tillsammans med The Mobile Homes. Så enkelt är det. Så... bra att vi är överens om det kassa i exploatering inom musikbranschen!!! Sen att vi inte tycker samma i frågan om hur WEG framställs numera är en annan sak, och det är väl bra att man har olika åsikter ibland annars skulle ju inte samhället förändras på samma sätt som människor förändras då de bli äldre och mer mogna. För det är väl vi som skall förändra det? En varning dock, nästa gång på Synthklubben är det hårdare synth som gäller (åtminstone live), enligt min erfarenhet brukar detta medföra att de mest extravaganta utstyrslarna tas fram igen... kanske eltejps-personen kommer på besök igen... huga... var fasen har man pengarna till ölen då? Ursäkta felstavningspåhoppen, det var i skrivandets hetta det slank med är jag rädd...

Synthhälsningar från
-/Fredrik på Synthklubben

Anonym sa...

å jädrans vad många felstavningar det blev... ja där ser man...

-/Fredrik på Synthklubben

Jerry Boman sa...

Fredrik: Jag visste väl att ni var människor med bra åsikter! Nu har vi rett ut saker och ting. Fint.
Visst fins det band som är värre, och det finns de som inte är så farliga.

Ett litet tillägg bara: Jag kan ju då tycka att tex GP gjorde fel som använde den där gamla bilden i sin artikel...

Ser fram emot nästa klubb!

Anonym sa...

Jag har missat GPs artikel, trodde att det skulle vara en hemlig artist i betydelsen att ingen skulle skriva om dem innan. Det tyckte inte alla inblandade tydligen. Synd att de inte använde en nytagen bild, mest för nya medlemmen Linneas skull.

-/Fredrik

Anonym sa...

Lägg ut bilderna nu fredrik så han kan se hur coola de var.

Anonym sa...

Och som gammal synthtant måste jag för övrigt få tillägga att även om man är ung så kan man faktiskt välja själv. Jag tycker det är lite skrämmande Jerry att du förutsätter att "de små liven" i WEG inte vet vad de håller på med eller vad de blir utsatta för. Även om de var yngre än de är idag (och fortfarande är unga) finns det väl inget som säger att man måste bli fråntagen rätten att välja själv?

Har du frågat dem om de valde kläderna på bilderna själv? Kanske gjorde de det, kanske inte.

Det hemska är att du inte har frågat dem utan bara förutsatt att de är offer. Det händer töser, flickor, kvinnor, tanter, kärringar och en och annan bitch dagligen och är otäckt. För det betyder att man förutsätter att personen i fråga inte själv klarar av att ha en åsikt eller göra ett aktivt val. Märk väl vad det är jag tycker är otäckt; inte själva grejen att du inte frågat om de valt kläderna själva, utan att du glatt förutsätter att de inte gjort det.

Jag håller med om vartenda ord som damerna i Client någonsin sagt om kvinnor i allmänhet och kvinnor och musik i synnerhet. Bara så du vet (fast det tror jag du redan visste).

Jag har aldrig blivit rädd för dig tidigare Jerry. Men nu blev jag det.

Kram
/Karin

Jerry Boman sa...

Karin: Jag förutsätter inte att de är offer. Det kanske väljer själva. Men den stora frågan är, varför väljer de i såfall de kläder som de gör? För att de tycker det är snyggt? Javisst, så kan det vara. För att de sett att liknade kläder får folk att reagera? Ja det kan också vara en förklaring. Och som jag skrivigt innan, om de stegat in så här på vilken klubb som helst, i form av privat personer, så skulle jag inte brytt mig så mycket. Men här handlar det om marknadsföring, och då kommer det i ett annat ljus.
Det jag vill komma åt är attityden i samhället, där allt mer av det offentliga utrymmet går åt till att sexualisera olika människor, och det går längre och lägre ner i åldrarna. Jo, jag är hundra år gammal som tycker så här…
Men frågan återstår, har vi ett fritt val när det gäller kläder? Har vi ett fritt val när det gäller hur mycket man skall bjuda på sig själv för att få en del av den gemensamma uppmärksamheten. Jag tror inte svaret är så enkelt som att fråga några sextonåriga tjejer om varför de väljer de kläder som de gör (om de nu valde kläderna själva). Det finns så mycket attityder och påtryckningar som spelar in. Det vi behöver göra är att då och då slänga in en brandbomb som håller folks huvuden klara.

Men var och en får själva göra sina egna bedömningar. Det här är mina. WEG får ha sina och du får ha dina. Jag dömmer ingen även om det kan verka så.

Sluta vara rädd, jag vill innerst inne väl…