Stanna hemma.

Jag har kompisar som fortfarande håller på och springer ut slash in i studios, dyra som billiga, för att få till sitt livsverk till skiva. Man bokar tider och styr sin kreativitet till några timmar hos ett "proffs".
Det där känns väldigt, väldigt 1900-tal.
Ta bara en av årets bästa plattor, Sibirias "Norrlands inland".(Som med låten "Christan Olsson" ställer de frågor som sportjournalisterna aldrig vågat ställa) Inspelad på stans vackraste berg i en lägenhet på Mattsonliden. Ta They live by nights "True or dare" som är inspelad i ett lager utanför Borås. Eller för att ta ett lite äldre exempel, Lasse Lindhs fenomenala skiva "Bra" från 98 som mestadels spelades in av Lasse själv i en lägenhet i Gamla stan.

Visst, det är säkert jättebra med riktig studio. Det blir nog helt tekniskt rätt. Men jag har den bestämda känslan av att vi får så mycket mer, bättre musik nu när det är möjligt att sitta på kammaren och göra mästerverk. Producenter till höger och vänster är av ondo.
Många skulle nog aldrig våga lägga pengar på en dyr inspelning och världen skulle, om man gick efter det gamla sättet, aldrig få ta del av sångerna.


Jag tror att vi snart får höra en makalös, fantastisk skiva som endast är inspelad i Apples gratisprogram Garageband. För som vanligt handlar det om talang och inte om att ha de rätta prylarna.
Så ni som gått in i en studio för tredje gången, krossat spargrisen framför teknikern, och fortfarande inte fått till det: Lägg ner. Börja om från början. Sätt er i en skön hemmasoffa och börja spela in. Då kommer ni, och vi, få höra bättre musik. På hedersord.
Kalla det indiehjärta eller vad du vill.


Om ni undrar varför det varit lite svalt med uppdateringar här på Musik enligt Jerry så beror det på att vi, Tv4 Göteborg, har flyttat. Numera hittar ni oss, och även mig, på Kungstorget. Det vill säga rätt nära alla sköna musikupplevelser...

På fredag går du och jag till Pustervik. För den här gången tänker jag inte missa Hello Saferide. Som en total bonus så kommer även Göteborgs svartsynte popandrogyn Kristian Anttila att hålla relesekalas för sin nya/andra skiva "Innan bomberna".
En kväll att se fram emot vänner!

Jerry Boman

Inga kommentarer: