Folk som måste.Jag blir alltid väldigt rörd när jag ser människor som gör saker, inte för att de skall skaffa sig en massa cred och ha fina poseringar. Utan de gör saker för att de måste. Människor som egentligen skiter i om någon bryr sig, men så klart är ohyggligt glada om någon vi titta på/lyssna på/läsa deras alster.
Mattias Alkberg verkar vara en sådan person. Han har lirat musik sedan tiderna begynelse och den där riktig, riktiga framgången har uteblivigt. Visst, visst i vissa kretsar är han Gud. Han och Bear Quartet har kämpat på, inte för att se snygga ut utan för att de måste.
Nu spelar Matti själv och sjunger på svenska. Han ser helt ovårdad ut när han kommer upp på scen, oklippt och ”jag-har-familj-och-äter-lite-för-mycket-gräddsås-på-fredagarna” looken. Han säger saker som ”Det är skönt att spela här, för det är precis lagom varmt. Sånt tänker vi äldre på….”.
Men, men MEN! Karlsloken gör underbar pop-punk! Texterna tar tillvara på den erfarenhet som ett liv ger, man kanske inte alltid har rätt i alla politiska debatter. Man kan erkänna att man har fel.
Men säger vän av ordning, är det punk då? Skall inte punken slå mot hela skiten och gärna rakt i pungen?
Visst fan är det punk! Matti slår ju mot hela skiten, mot all fördomar om hur en flerbarnsfar från Norrland skall vara. Han har tänkt igenom sin situation och gör bara sakerna han måste, och det, kära vänner, är mer punk än de flesta posörer kan trycka ur sig.
Att lira musik med polarna för att man inte kan något annat är stort. De skulla fler göra. Jag tror vi skulle få höra mycket bra musik då.
Bäst den här kvällen blir "Politix" med den helt självlysande refrängen:

Nej nej nej
Okej okej okej

Låten är bra på skiva men blir helt tokig live! Så även ”Fyllskalle” och ”Don Quixote”.
Sist får vi Liket lever-covern ”Levande Begravd”, och det passar ju såklart helt perfekt i Göteborg.

Hatten av för Matti och band, gammal är äldst.

Sveriges största Bear Quartet-fan ”Bergsjö-Mattias” sammanfattade konserten: ”Det är var den bästa konsert jag sett!”.
Enkelt och bra sammanfattat.

Jerry Boman

Inga kommentarer: