Någon hänger inte med.

Som ni alla vet så fick vi ju en hel del nya lagar den 1 juli. Några av dem rör musik tex att det numera är olagligt att ladda ner musik från nätet. Om inte upphovsmannen sagt att det är ok.
Det är ju en bra lag. Det är ju egentligen helt självklart att det är olagligt, för musik som någon gjort betalar man ju för eller hur?
Meningen var ju också att den så kallade "kassettersättingen" skulle ändras. Den tillkom 1999 och är menad för att upphovsmännen skall få ersättning för de verk som kopieras. Man kan kalla det en extra skatt på allt inspelingsbart media tex videoband och MD-diskar. Från 1 juli var det meningen att den här "skatten" skulle höjas på DVD-skivor och CD-skivor. Men alla avtal gick inte igenom utan nu verkar det dröja till efter sommaren innan vi ser en höjning av priset.

Är det här bra då?
Jo om man bara kollar till det stora hela så är det ju så klart bra, det piratkopieras cd-skivor som aldrig förr. Då är det ju bra att artisten i fråga får en liten ersättning bakvägen så att säga. Även om det inte täcker all förlust så är det ändå mer än inget.

Men det som de flesta inte verkar tänka på är hur musik branschen har förändrats. Nu mera sitter ju de flesta (nåja, kanske bara de jag lyssnar på) musiker hemma och spelar in. När de är klara med mästerverket så bränner de ett tiotal skivor och säljer till folk som gillar det. Inga mellanhänder, inget krångel.

Nu kommer alltså, med största sannolikhet, de cd-skivor som de köper bli dyrare. Då får vi plötsligt en situation där de små som skulle gynnas i stället missgynnas. Visst man kanske kan ta lite mer pengar av folk för sin skiva men det slår ju ändå snett.
Den lilla artisten blir tvingad att höja priset på skivan. Är vi lyssnare berädda att betala det?
Allt är tillbaka på noll och det är någon som inte riktigt hänger med i svängarna.

Nu kan man tydligen komma undan den här "skatten" om man jobbar med inspelingsbart media "på riktigt". Det gäller tex tvstationer och radiokanaler.
Borde då inte den lilla musikern hemma på sin kammare också kunna slippa avgiften?

Dagens soundtrack: Thehelpmeplease! (som bör slippa allt vad extra avgifter heter!)


Jerry Boman
som hoppas på att det finns biljetter kvar till NEF...

Inga kommentarer: