Timbuktu/Tingsek

Bommens Salonger Göteborg
26 november


Kvar är bara gitarren, texterna och en fokuserad Timbuktu.

Först gällde det att bestämma sig.

"P4-spel-liste-konventet" på Pustervik med Thomas Andersson Wij eller "Baktakts-Beppe-Wolgers" på Bommes salonger med Timbuktu.
Tomas, du får ursäkta men en kväll i november orkar man inte med dig.

Timbuktu har under några år växt sig stor i hiphop Sverige med sina, för genrens, ovanligt smarta och självinsiktsfulla texter. Han kastar inte bara skit på andra artister och glappar om att han är bäst. Den lille skåningen är briljantare än så. Han vet att det inte är den som gapar mest och högst som alla lyssnar på.

Därför blir man inte förvånad när Timbuktu rullar iväg på en avskalad mini turné med sin polare, gitarristen Magnus Tingsek. Borta är funkkollektivet Damn! och borta är alla gästrappare (förutom Chords som får vara med på några låtar). Kvar är bara gitarren, texterna och en fokuserad Timbuktu.

Han har lite låtar att ta av malmöiten. "Gott folk", "Jag drar", "Ett brev" med mera. Vi får under kvällen höra dem alla. Tingsek frustar och ryker i gitarren och lyckas vrida ur varje ton till max. Så kanske den bästa av dem alla, "Det luktar rök". I tomgångs reggae stegras låten och blir det brännheta manifest mot invandrar hat som den var tänkt. Svensk hiphop är aldrig bättre än det här.

Ingen, ingen saknar de näst intill hybris-varnings stora showerna på Hultsfred. För här i trängseln och värmen under stukaturen i Vasastan tar Timbuktu sig in i våra hjärtan. Stämningen stiger mer och mer och när Chords trampar upp på scen och sätter sig ner är det sommar i våra hjärtan igen. Stämsång och handklapp till politiska knytnävslag. Vi skriker oss hesa och vill ha mer.
"Babylonsjukan, från filmen med samma namn, får mig att tro på himlen.

Några nya låtar ger han oss också, och ja det kommer att bli en vår i sus och dus för skånes rapkung. Han har INTE tappat det!

Efter två extra nummer och diverse kramkalas så lämnar Timbuktu med sällskap scenen. Då fattar man det:
Det kommer bli en het sommar 2005, var så säkra!

Jerry Boman

Inga kommentarer: