Live: Norra Kust och att leka
med eld inne på Södra Bar


Brandlarmet går, genljuder mellan väggar, i korridorer, trappor och infällda fönster. Ni springer, vi springer, rinner ner mot utsidan, bort från elden. Alla på rad, alla åt samma håll, alla enligt instruktionen. På det stora hela är ni och vi mycket nöjda, vi kom ut, ni gjorde som ni och vi bestämt. Bort från elden.

Sen var det detaljen. Det som alla ni och alla vi glömde kontrollera. Ni och vi glömde kontrollera om det verkligen brann, om det fanns lågor, rök eller outhärdlig hetta. Det glömde vi. Och ni.

Kvar där inne står Norra Kust. Petter Granberg och Linus Lahti ser efter om elden finns. De gör inte som vi ska, de rinner ingenstans. Norra Kust letar efter elden och vill bränna sig. För att leva.

Norra Kust lever på att vara nära gränsen, till att bränna sig, till att skada sig allvarligt. Och det är där faran är som musiken också ska vara. Norra Kust hösten 2012 är knepigt, till vissa delar oförutsägbart och allt gör dem otroligt vackra. Norra Kust är själva konsten i musiken utan att vara konsten i musiken.

Precis som det är dumt att stå kvar när larmet sjunger så är Petter Granberg och Linus Lahtis ljudlandskap, där monotomi gärna får blomma, så är den ljudbilden inget man ska försöka sig på hemma, inget att rekommendera. För att lyckas, för att bränna sig lagom mycket krävs otrolig känsla. Den har Norra Kust, men den har förmodligen inte du.

Leker man med eld får man också den starkaste elden i sin hand.

Norra Kust hittar du på Spotify.Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: