Liveklipp: AK von Malmborg
befinner sig på FotografiskaNapalm över Stockholm
Över Göteborg
Napalm över Malmö
brinn hus och torg


Det är enkelt. Snudd på simpelt. Luft mellan orden, andetagen som sjunger ut orden. Sommar vädras ut, lusten går ner, upp kryper sorgen om söndagarna. I regn ska vi stå, i regn ska vi leva, AK von Malmborg ska få veta hur mycket hon betyder.

Det faller inget regn den här kvällen. Senare på natten, när jag vandrar hem på helt andra gator kommer regnet. Fotografiska avrundar sommaren vid vattnet flera dagar in i september, vi trycker ihop oss under fejkvärme och väntar. På den stundade tryckande känslan av att allt är förbi. AK von Malmborgs röst ger mig det, allt är förbi, inget är för evigt och kommer aldrig heller bli.

Sakta, långsamt flyter orden förbi. Eller nej, det gör de inte, de flyter in i mig. Genom hud, kött, vener, ben och berg tränger de in. AK von Malmborg slår stilla sönder. Ett magiskt grundämne som upplöser det som var sant.

Hon sjunger gamla låten Telefon till himlen, om precis det där som aldrig är för evigt, om livet. Att ni/jag/vi/du kommer försvinna och så står ni/jag/vi/du kvar med alla outsagda komplimanger, alla innestänga förklaringar.

Det rister och skakar i berget på andra sidan vägen, de ljusblå tågen väller bort mot Sickla. Plåt, mot gummi, glas och metall. Det finns fler kopplingar till Kent, AK von Malmborg är Kent när de ville vara vackra men misslyckades.AK von Malmborg ligger nära i tiden. Nu, bara nu, är det viktigt att vara. Det är hon. Tystnad, knappt märkbar, fångar och fängslar.

Det finns inga djur hos AK von Malmborg. Det är fint. Ett fint val. Djuren passerar i texterna, inget organiskt trängs vidare mot oss som lyssnar. Egentligen finns inget av det vi är vana vid, AK von Malmborg är en fiktiv värld. En dystropi jag inte kommer leva utan.

Allt för förflutet och förbi. Inget är för evigt, inget består. Det är oändligt vackert att tänka så.

Napalm över Stockholm
Över Göteborg
Napalm över Malmö
brinn hus och torg


Lyssna på förra skivan Vår tids rädsla för AK von MalmborgSpotify. Blunda gärna och stå stilla.
AK von Malmborg finns på Facebook.

Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: