Heineken Open'er Festival i Gdynia - så funkar det


Att ta sig till Open'er Festival är lätt. Billigast från Stockholm är flyg med Wizz Air, runt 300 kronor till Gdansk (enkel) , pendeltåg till Gdynia för runt 7 spänn (enkel) och sist gratisbuss till festivalen. Bussen går från Gdynia Centralstation och ta runt en kvart. Det går bussar precis hela tiden, jag fick vänta max fem min fast kön i bland var flera hundra meter.
Annars kan man åka Stena Line från Karlskrona, 4 pers plus bil för 850 kronor tur och retur.

Biljett till festivalen kostar runt 850 kronor för fyra dagar inklusive camping. Ja, det är tokbilligt! Man bor nära området, inga avstånd att snacka om, du tar dig från ditt tält på 5 minuter.

Festivalen håller till på ett stort flygfält och i år (2012) var vi runt 75 000 besökare. Trots detta är det den lugnaste stora festivalen jag varit på, och kanske också den renaste. Glöm alla tankar om att stora festivaler är skitiga, fyllda av fulla kids, i Polen vet man hur man sköter det hela snyggt.

Sen till det viktigaste: Vad fan kostar ölen?
Jag hoppas du sitter ner nu för här kommer det: En öl på området, stor stark kan vi kalla det, kostar runt 20 spänn. Exakt, 20 spänn.
Mat finns såklart att äta, bra veg alternativ finns och priserna ligger på runt 15 spänn. Än en gång, det är precis så billigt som det låter och då kan man komma undan ännu billigare.
Om du nu verkligen vill dricka öl på campingen ligger det flera butiker en lite promenad från området.

Camping.
Jag tältade inte under festivalen men gick förbi området varje dag och det liknade inte precis ett campingområde på en svensk festival. I Polen är det städat och snyggt, visst det är trångt mellan tälten men allt verkar gå väldigt lugnt och fint till. Skillnaden mot Sveriges största festival Peace & Love är milsvidd. Kanske är det just för att ölen är så billig som det är lugnt på campingen, finns liksom ingen mening med att sitta där och dricka. Runt 20 000 pers bor på campingen.

Området.
Som sagt, det hela utspelar sig på ett gigantiskt flygfält. Att gå mellan den största scenerna tar runt en kvart. Ändå kan man stå vid ena scenen och se den andra.
Områdets storlek gör att det faktiskt aldrig känns speciellt trångt, det är stora ytor överallt och scenerna ligger så till att det inte bildas några flaskhalsar.

Bajamaja-standard.
Än en gång, man vet hur man sköter det snyggt i Polen. Toaletterna är MÅNGA och väldigt rena. Inte så du kanske vill utföra en operation där inne men det är rent.

Betalning på området.
På festivalen går det inte att betala med vare sig sedlar eller Visa-kost. Man går till en liten hydda (finns massor) och laddar ett Alter Kart. I hyddorna funkar Visa-kort. Sedan betalar man med detta kort, funkar ungefär som Cash-korten funkade i Sverige (om någon minns dem).
Kortet laddar man med minst 100 kronor och laddar sedan om när det är slut. Det hela funkar väldigt smidigt och det var aldrig några köer till de små hyddorna. Att sedan det går tokfort att betala sin öl/mat gör att de små köerna som uppstod inte var speciellt långvariga.

Varför åka till Open'er Festival?
Festivalen kanske inte har de absolut hetaste bokningarna, men de har de största. Och känslan att uppleva en spelning tillsammans med 70 000 andra är svår att slå. Därtill att det är väldigt billigt, både biljett och öl/mat. Kanske ta en hel vecka i Polen när man ändå är där? Det finns grymma stränder och som sagt, allt är billigt.

Media.
Jag var ackrediterad som journalist på festivalen och även här skiljer det sig en aning: Man får inte ha "professionella" kameror på området. Även min lilla Panasonic GF2 var tveksam, trots att jag hade den lilla fasta linsen på. På festivalens hemsida står att inga kameror över 5 megapixlar är tillåtna, men den infon är nog bara gammal. Din systemkamera får du tyvärr lämna hemma.
Presstältet ligger mitt på området och man har utsikt över stora scenen. Det fanns gott om plats och bredbandet (trådlöst) funkade för det mesta mycket bra. Överlag verkade det inte vara så värst högt mediatryck på festivalen, skulle uppskatta det till max 200 journalister om inte färre. Jämför med P&L som har runt 500.
Sen till den märkliga grejen, i det presskit man får på festivalen finns även 10 ölbiljetter... mediatältet har egen bar och de tio första ölen är gratis. Sen var det även kaffe/läsk-biljetter men just ölbiljetterna till media är roligt. Kan ha att göra med festivalens sponsor, Heineken...

Övrigt.
Allt i Polen är verkligen chockerade billigt, du kan köpa ett par gummistövlar på fina gatan (om du glömt dem hemma) för 80 spänn. Öl kan du få för 12 spänn, i en bar. Mat på samma ställe kostar 30 kronor. Att resa med te pendeltåg kostar bara 7 spänn och taxi är billigare än billigt.


Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: