Liveklipp: Magnus Ekelund på Klubb King Kong, Södra bar


Plötsligt var han precis överallt. Magnus Ekelund spelade in en låt med Jakob Hellman, sjöng duett och skrev låt med Mattias Alkberg, åkte på turné med samme Alkberg och så nu, turné med Hellman. Sen toppar han det hela med att ha en fantastiskt rolig vlogg på Djungeltrumman. Han kommer inte från ingenstans, men kanske är detta det långsammaste och mest ärliga genombrottet vi skådat. För Magnus har kämpat, aldrig gett upp. Från den första lyssningen för över två år sedan har jag varit helt såld och övertygad om styrkan i Ekelunds låtar.

Det hela sitter rösten, en sorgsen desperat röst som samtidigt inte är ett offer. En röst med djupet från hopplösheten, med kraften som bara riktig självkänsla kan ge och rösten skrapad sårig av livet. Till detta Ekelunds extraordinära känsla för poplåtar som man vill knyta näven i luften åt, musik nuddande musikalens bombastsika anslag men utan dess glättiga yttre. Som varje låt vore en egen nationalsång.

Det handlar om orden, beskrivande personliga samtidigt allmänna. Inga krumbukter eller utflykter kring fiktiva känslor, ärligheten och sanningen känns närvarande. I Din jobbigaste vän, en naken betraktelse utifrån, är det samma obehagskänsla som när en person inser att drogerna tagit livet, när mattan rykts bort. Den insikten, hur smärtsam den än må vara, leder till gott. I Din jobbigaste vän gör Magnus upp med sig själv, utan att bli ett offer. Storslaget. Och det är en sådan mening, "jag är din jobbigaste vän", som man undrar varför ingen gjort låt av tidigare. Men det är väl så genier jobbar tänker jag, de hittar det vi andra ser men inte fattar att vi ska ta tillvara på.

Det är roligt att höra hur fler och fler sjunger med, hur många har börjat lyssna. För i Magnus Ekelund har vi en stor artist med förmågan att berätta något om oss. Genom sig själv. Bättre än så blir det inte.

Efter du lyssnat på klippen nedan från igår tycker jag du går in på Spotify och lyssnar på hela skivan Svart Flagg. Blir du inte berörd nu har du inget hjärta.
(missa inte sista klippet där Magnus gör en hjärtskärnade version av Vapnets Ge dom våldJerry Boman

Inga kommentarer: