JämställdhetskollenNu inför jag en ny punkt här på bloggen, Jämställdhetskollen. Jag kommer helt ovetenskapligt kolla hur det står till med jämställdheten bland dj:s på klubben/baren/konserter. Spelar man mest tjejer, eller är det så att männen regerar?

Jag kommer helt enkelt räkna låtar och artister och redovisa det hela här på bloggen. Det kommer bli koll under minst tio procent av ställets öppettid, eller den tiden som dj:n spelar. På så sätt blir resultatet någorlunda statistiskt och rättvist.

Eftersom jag tror att Jämställdhetskollen kan reta upp en och annan så börjar jag lite fegt med en Stockholmbar, Pet Sounds Bar.
---------------------------------------

Plats: Pet Sounds Bar, Skånegatan, Stockholm

Tid: 21.00 till 22.20 den 14 juni 2008

DJ: En kille som heter Martin

Publik/besökare: Blandat. (först mest tjejer men när fotbollen är slut väller snubbar i fotbollströjor in)

Antal låtar med män: 25

Antal låtar med kvinnor: 1

Not:
Väldens första "Jämnställdhetskollen" här på Musik Enligt Jerry ger ett nedslående resultat, 25 - 1 till killarna/gubbarna/skäggen. Pet Sounds Bar hymlar dock inte med att man hyllar snubbar, på väggarna trängs tavlor och skivomslag från diverse mer eller mindre historiska musikmän.
Det spelas mest äldre utvalda, godkända creediga hits. Inget att klaga på egentligen, det är bra musik som spelas. Målgruppen verkar vara något äldre musikintresserade personer. Där prickar killen i båset helt rätt, det spelas både Depeche och Smiths. Dock saknas kvinnorna helt i den här djkillens musikhistoria.
-----------------------------------------

Nu är det upp till bevis Göteborgsklubbar, nog har ni bättre koll på läget än 25 - 1 till killarna på drygt en timme?

Tillsist:
Jag skall försöka mig på att blogga lite från Midsommarfestivalen, kanske blir det ett och annat rörligt klipp också. Det hela kommer att ske på en specialblogg, Midsommarfestivalen enligt Jerry. Kolla gärna i där!
Nu hoppas jag bara på sol över Småland! Spelschemat hittar man numera här. (hur det står till med jämställdheten på den festivalen vill jag inte ens tänka på...)

Jerry Boman

8 kommentarer:

Lina sa...

Men ditt äpple, det KANSKE kan bero på att det finns ungefär 50 gånger mer män än kvinnor som skapar/sysslar med musik. Ne, ursäkta, men du är en riktig mupp. Är det inte bättre du drar till skolorna och klagar på musiklärarna, som uppenbarligen inte lyckas fånga tjejernas intresse? Vad fan har folk som spelar skivor med detta att göra? Om du tycker att en DJ's setlist för en kväll är en viktig punkt i samhällets jämnställdhetsdebatt, ja, då måste du vara en mupp.

Jerry Boman sa...

Se där, det tog inte många timmar innan första arga kommentaren kom...

Men Lina tänker helt rätt! Det är egentligen inte Mr Dj:s fel (även om man kan anstränga sig mer eller mindre) men samtidigt måste någon börja dra i det här, annars sitter vi där och får mer och mer snubbar som gör musik...
För när man inte har några förebilder kan det vara svårt att börja med musik eller hur?

Jerry Boman

Anonym sa...

Vadå anstränga sig? Vilken DJ bryr sig om vilket kön det är som gjort musiken? Förhoppningsvis så spelar denne endast det som han/hon tycker är bra. Sen att du tycker det är fel, och att du för positiv diskriminering, det är ju en annan femma.

Jerry Boman sa...

Men det märkliga är att precis så säger alla: "Jag spelar ju bara et jag tycker är bra!" alt. "Vi bokar ju bara det vi tycker är bra!". Sen står man där och har 90% män i högtalarna/på scen. Jag vet att det finns hur många tjejer som gör musik som helst i det här landet, så därför undrar jag varför det blir så, år efter år.

Jerry Boman

WhoNeedsLoveLikeThat sa...

Det här är en väldigt känslig och svår fråga. Vet att vi snackade om detta efter förra Hultsfred Jerry. Kollade snabbt över bara de rena soloartistbokningarna som Hultsfred hade i år och där var det ungefär dubbelt så många killar som tjejer. Det är stor skillnad men jämför jag med hur många demos jag får från solotjejer resp. solokillar då är Hultsfreds ratio otroligt "positiv" när det gäller andelen tjejer. Jag får inte ens en tjejdemo på tio killdemos. I Robyn, Lykke Li, Säkert m.fl. borde det sen finnas förebilder nog för tjejer så man kan ju fråga säg var de tar vägen på vägen så att säga. Hmm, får fundera vidare på detta...
Ha D,

Sebastian/ Wonderland Records

Anonym sa...

Intressant och bra att någon tar upp det här problemet. Personligen misstänker jag att de som leder kriget om det jämställda musikidealet i högtalarna, förmodligen är ställen som spelar schlagers och dylikt på sitt dansgolv. Huruvida de ställena i övrigt förhåller sig till jämställdhet är en annan historia.

Anonym sa...

Det kan ju vara lika intressant att se hur många kvinnliga DJ's det finns jämfört med manliga... It's a man's world...

Alexander Chamberland sa...

Tack Jerry, underbart att du tar upp det här och tyvärrtyvärrtyvärr upprörs så jävla många känslorna så fort man börjar ta upp den här frågan. Eller vilken feministisk fråga som helst för den delen... Men det gäller att röra om i grytorna om vi vill få någon förändring!

FortsättFortsättFortsätt!

KRAM,
Alexander