Liveklipp: de Montevert och Navet från Södra Bar


Det finns människor som tycker att varannan skylt som upplyser om övergångsställe bör prydas av en kvinna. Att den lilla gubben istället ska vara en liten gumma. Försök att påvisa hur det hela skulle se ut har gjorts, någon sätter en svart tejpbit över benen på gubben och vips har man en kjol. Genast ska vi se att det är en kvinna och vi förväntas jubla över initiativet, gå vidare med den grymma tanken att vi minsann går på ett jämställt övergångsställe.

Nu kommer jag förmodligen få det jävligt hett om öronen men jag tycker att precis lika innehållslöst och kontraproduktivt det är att sätt en liten svart lapp på herr Gårman så denne blir en kvinna, lika feltänkt är det att högt och tydligt skrika hur mycket kvinnor som ingår i en viss klubbkostelation/på scen. Det hela blir bara ett enkelt sätt för publiken att för en kväll rena sitt eventuella skitiga samvete, för de vet ju att de går på en klubb där det minsann är jämlikt. För det är ju viktigt. Eller?

Jämnlikhet i utelivet är inte viktigt. Det är en självklarhet, och först när det blir en självklarhet kan vi börja snacka. Dit kommer vi inte genom att göra små nerbrytningar i manligt och kvinnligt den eller den kvällen på olika ställen. Dit kommer vi endast om vi från början får lära oss att det enda skillnad som finns mellan oss sitter strax under naveln.

I fredags gjorde jag en intressant iakttagelse: Klubb King Kong höll klubb på Södra Bar samtidigt som en annan klubb höll till nere i Etablissemanget. Väldigt bra med folk på båda. Inga konstigheter. Den ena klubben får uppmärksamhet för sitt arbete för jämnstäldheten inom klubblivet (det skrivs precis överallt om att alla inblandade är kvinnor), välförtjänst absolut, inget snack om det, men det ställer den andra klubben i skamvrån kan man tro. Eller?

På King Kong såg uppställningen ut på följande sätt: 5 kvinnor på scen och i dj-bås och fem män på samma ställe. Millimeterrättvisa. Såg vi en enda text om hur jämställd klubben var? Häver sig de tre bakom klubben fram och beskriver hur de förändrar klubbvärlden? Nopp. Inte en rad. Inte ett ord.

Tål att tänkas på det där vänner. Saker och ting är kanske inte alltid som de ser ut att vara.
(som sagt, jag hyllar Femtastic varje dag i veckan, tycker bara det är så onödigt att trycka på att man är kvinnor. Det motverkar sitt syfte. Kör på bara!)

När jag för snart två år sedan beskrev de Montevert blev det med orden "en korsning mellan Frida Hyvönen och Suburban Kids With Biblical Names". Sedan dess har det hänt saker, det är sprödare, vindlätt och enastående vackert. Ellinor Nilsson har till viss del bytt språk och i hiten "Skyll på mig" gläntar hon på dörren till en helt ny era, den med lyssnare i fosterställning, totalt hängivna ärligheten. Längre bort från Stureplan än så här kommer vi aldrig.

Fångade en helt annan sång:Jag har som ni vet sett Navet flera gånger nu, och varje gång blir de lite bättre. Men i fredags slog det alla rekord. De två inledande låtarna fick mig att totalt tappa fattningen och flippa i hjärtat! Var jag på Hovet, Cirkus eller var jag i Globen? Förra året stod Navet på Popagandas minsta scen, mitt på dagen. Igår stod de på den största scen du sett, allsången var enorm och ja, det vi såg var väl genombrottet. Herregud!

Har sagt det förr men säger det med andra ord nu: Julia Ögren kommer bli en så jävla stor stjärna. (lyssna 2:18 in i klippet nedan och hör landets skitigaste dansdrottning) Tillsammans med Josef och Andres, som får finna sig i att stå i bakgrunden, skapar de låtar som för varje vecka som går blir allt mer övertygade för alla. De blandar bitterhet med hitighet, uppgivenhet med brännhet och sist men inte minst: de gör låtar med onliners. De där meningarna vi kan känna igen oss i, som förklarar stora saker på få ord. Orden vi kan tänka oss tatuera in på ställen där det syns, orden som berättar om vilka vi är. Det mina vänner är det svåraste som finns.

Lyssna på allsången 3:10 in här. Gåshud!Gör man så geniala texter som i Are you still afraid så ska man ju inte precis behöva göra mycket annat i sitt liv.Jerry Boman


Jerry Boman

Inga kommentarer: