Fakta: Världens snyggaste gitarr. Punkt.


Jag måste helt enkelt börja här, jag har en hangup på en pryl. Det händer inte så ofta men just den här saken står för en massa bra grejer, den symboliserar en enormt bra låt och en musikvideo som jag tittat sönder. Gitarren heter VOX Phantom och är såklart en likadan som Ian Curtis så spänt håller i videon till Love will tear us apart. (det är väldigt fint att han under hela låten håller fingrarna på det inledande ackordet likt en nervös skolpojke!) Den diamantformade gitarrkroppen är enligt vissa i min närhet helt värdelös, eftersom man inte kan sitta ner och spela. Det kan man ju inte lägga vikt vid när man står inför denna magnifika designfullträff.
Varför i hela världen ska en gitarr vara praktiskt? Det är som att eftersträva cigg som är enkla att hålla, klubbar som har mjuka väggar och cyklar som tar dig till Kina.
Phantom är den snyggaste gitarren jag vet, just den här kvällen ingick den i The Mare:s uppsättning.
Med de orden kan vi fortsätta till livets väsentligheter, The Mare och Iiris Viljanen Trio live på Klubb King Kong.

Ibland har jag svårt att förstå varför vissa artister får spela på ”rätt” klubbar samtidigt som andra inte får det. Jag tror det är som Henrik Berggren en gång sa på tal om varför just Broder Daniel blev så stora: Det är bara tur och slump alltihopa. Och kanske handlar det om vem man känner och vem man spelar med annars. Nu vill jag då säga att Iiris Viljanen inte på något sätt är dålig, hon är helt fantastik och det är en stor grej att få lyssna. Det jag skulle komma till att tex Anna Hamilton lika gärna skulle kunna sitta på den scenen. Varför hon inte gör det förstår jag inte.

Nåväl, Iiris Viljanen skämmer bort oss med riktig musik. Det är så otroligt fint och bra att skivorna som spelas både innan och efter känns plastiga. Filmiska melodier, kraft i rösten och ett flytande pianospel. Det skulle passa utmärkt att göra en serie novellfilmer till Iiris sånger, löst sammankopplade i känslan av…promenad. Låtar som inte är direkta, ljud man lyssnar på noga. Ord som du vill utforska, klä av och ta reda på mer om. Lära känna. Ord man vill gå på dejt med. Ta en fika, en öl. Ord man vill gå på klubb med, stå fram för scen med. Ord man vi prata med, ta med hem. Ord man vill…

Tycker Sverige ska tacka så mycket för att Iiris flyttade hit från Finland.

The Mare har jag öst positiva meningar på tidigare. De är väldigt underskattade och jag kan i min värld inte förstå varför plötsligt folk började GÅ när de spelade. Dumma er. En dag kommer ni förstå. Allt är inte yta. Man måste lyssna också.


Tillsist:
Bäst någonsin!Jerry Boman

3 kommentarer:

Hanna sa...

Blev lite förvirrad av texten "Nu vill jag då säga att Iiris Viljanen på något sätt är dålig", då hon verkar ha varit bra i din mening. Men det kanske saknas ett "inte" där? Eller är det bara jag som inte förstår hur du menar?

Gillar annars din blogg skarpt!

Tom Jerry Boman sa...

Haha, japp det föll bort! Blev ju helt konstigt.

Tack för att du läser!

Jerry Boman

Tobias sa...

Intressant, om det är den snyggaste gitarren i världen undrar jag hur du ställer dig till denna http://farm1.static.flickr.com/173/463413096_736c515304.jpg?