Tre saker du inte hört

Bookmark and Share

Ni är snälla. Kommer fram och tackar. För all ny musik ni hittar via mina rader, videoklipp och ljusnuttar. Det är roligt. För även om det såklart är enormt kul att berätta om Håkan, Säkert! och alla andra etablerade artister så är det bland de verkligt nya artisterna som jag mår bäst. Att surfa på något helt nytt, att uppslukas av nya toner som man aldrig hört förr. Att ränna in i ett Myspaceband som har 8 vänner. Det kan minna om något annat man hört och det är något bra. Musiker inspireras och inspirerar. Så kommer det alltid vara.
Nog om det nu, efter hoppet hittar du tre saker du förmodligen inte hört tidigare. Och några bonusgrejer. Samt en sak du knappt sett.

Astronauter

Tove Tejler (aka Astronauter) tycker hon låter som ”en ganska liten rymdfarare” och det är såklart helt rätt. Det är storlaget likt den syn som möter Fuglesang när han siktar ISS, lika litet som han känner sig då han tittar ner mot jorden. Tove har här hittat känslan som alla rymdfarare har, rädslan och ödmjukheten. Litenheten i allt det stora oändliga. Sällan har en beskrivning känns mer rätt.
Tove tillbaka det som Kent en gång tog och förstörde, det svarta, det fuktiga och sårbarheten. Innan Jocke Berg trasslade in sig i sin egen hjärna var han kungen på det här området, igen kunde göra rinnande musik som han. Lyssna på just låten Astronauten, det mest ensamma, rinnande och vackra den här månaden kommer bjuda på.
Förra veckan berättade jag att Martin Molin (fd Detektivbyrån) ska släppa soloskiva. Jag tycker Tove borde höra av sig, Martins förmodade instrumentalmusik till Toves gömt-mig-bakom-träden-röst sitter förmodligen som hand i handske.
Missa inte heller hela långa En Passiv Terrorist, den långsamma stegringen är fantastik. En slowmotionpixlad soluppgång med Sami Sirviö-gitarrer.

Huvudlinjen

Tidigare I år kom Alf tillbaka, ni vet han som en gång sjöng om Gröna Linjen. Kopplingen till det här bandet från Kalmar ligger på flera plan, bara en sådan grej att de heter Huvudlinjen. Men beröringspunkterna är fler. Jocke Jönsson, Alfred Svensson, John Petersson och Andreas Svensson låter så som Alf egentligen ville låta, de dagar han inte ville vara snäll. Huvudlinjen är korsningen mellan det skitiga från Legenden, popkänslan hos just Alf och den kraschade bilen som du lånat av polaren. Huvudlinjen är statusuppdateringslyrik. Den energiska vännen på sidan med blåvitaloggan som berättar allt. Hela tiden.
Huvudlinjen drar runt och sparkar på stenar. Springer runt för livet är dem hack i häl, ett svart/vitt liv som de aldrig vill vara en del av. Huvudlinjen får man lyssna på några gånger. Sen sitter de där, mitt i reptilhjärnan, grävandes, rullar ut taggtråden runt ditt sinne. Det är inte lätt det här. Samtidigt som det är de enklaste melodierna och nutidsdokumentet.
Jag klickar Gilla. Om och om igen.


Tillsist:
Ny video från bandet som alltid balanserar på den tunna linjen mellan genialitet och galenskap, Lissi Dancefloor Disaster.
Som vanligt: briljant lofi-estetik!Tillsist2:
Det här lyssnar jag sönder nu: Cotton Jones.
Precis som folket borta på fin fina siten Tram 7.
Tillsist3:


Ja, va fan ska man skriva om det där… Helt briljant! Som vanligt.
Mer från Clara Lindsjö finns här.


Jerry BomanInga kommentarer: