Alla heter Glenn i Göteborg

Bookmark and Share

När Manchesterklubben The Haçienda slog upp dörrarna i början av 80-talet var det med intentionen att skapa en kyrka. En kyrka för musiken, för dansen och festen. New Order var med och klubben fick mycket pengar från deras skivförsäljning som vid den tiden var enorm. Den nya tidens dansmusik kom och The Haçienda blev stället alla snackade om, långt utanför Manchester. Hela Europa snackade om den här nya kyrkan.


Museum of Bellas Artes tar oss med till 80/90-talets Manchester. Det är ett uppdaterat lofi dansant ljud som möter oss. En tripp, inte självklart dans i nyktert tillstånd men precis som New Order funkar det bättre efter berusning. Jag lägger ingen som helst värdering i det.
MaBA bygger sakta upp sin kyrka och det passar utmärkt under betongen på Trädgården. Stundtals är det vackert, andra stunder skitigt men hela tiden rytmiskt.


Jag vet inte, det passar inte här i dagsljus. MaBA kräver sin publik på uppmärksamhet, det är svårt att göra på en så öppen plats. Förra gången jag såg bandet var ljudet så dåligt att inget hördes (Bonden Bar) och den här gången är det fel plats. Är jag aldrig nöjd? Kanske handlar allt om att jag gillar det här så mycket och jag vill att alla andra ska gilla det lika mycket? Att de ska få spela på en klubb med mycket folk, bra ljud och en intresserad publik som är lagom fulla/uppspelta. Då skulle ni andra också förstå hur bra det här är. Då skulle ni också börja gå i kyrkan.Tillsist:
Det råder total förvirring i musiksverige. Det finns nämligen två band som heter Raketen!

Först har vi Stockholmsbandet Raketen!, som stavar med utropstecken. Här är det Nick (Den Stora Sömnen och Everyday Sensations mfl) som håller i micen. Med hitkänsla och stora ord tar han på sig cresendotröjan och gör "alla-låtar-en-gång-till" sånger om…ja, kärlek. "What the hell is he talking about" är en av årets absolut bästa låtar!
Spelar på Färgfabriken på onsdag.
Sen har vi Raketen från Luleå som består av Birgit Bidder, Kalle Nyman och Patrik Heikinpieti. Där möts man av en helt annan musik, pop på svenska, tydlig pop på svenska. Vardagstexter om livet.

De här två banden låter inte alls lika, båda är mycket bra på sin kant. Raketen! från Stockholm gillar jag mer, men Raketen från Luleå gör musik som jag inte kan sluta lyssna på.

(Raketen! hävdar att han var först. Frågan är nu om störst går först? Raketen spelas på radio...)

Vilka tycker du är bäst: Raketen! eller Raketen?

För att snurra till det ännu mer kan du ju lyssna på Raketmaskinen från Göteborg...

Tillsist2:
I IFK Göteborg fanns det 1982 fyra Glenn i laget: Glenn Hysén, Glenn Strömberg, Glenn Schiller och Glenn Holm.  Som om det inte var nog, i Örgryte fanns Glenn Martindahl…

Jerry Boman

2 kommentarer:

Anonym sa...

"bra ljud och en intresserad publik som är lagom fulla/uppspelta."

Det finns inte längre. Det är antingen eller som gäller sedan länge.

Tom Jerry Boman sa...

Det tror jag inte på. Såklart finns bra ljud, Trädgården har bra ljud. Men tyvärr bidrar stället till att publiken inte är så intresserad. Bland annat för att scenen står gömd i ett hörn.

Har Anonym något namn?