Att leva i norr

Om allt vore upp och ner. Skåne var en kall provins med ett gemytligt folk som åt spettekaka med lingon. Gick snötunga gator över platta fält av iskristaler. Stockholmaren bosatt i en dalgång med helt egen dialekt som smet över till grannen för att jobba inom vården. Och norrlänningen tog sig tyst an kontinenten, rullade över bron, luktade på Europa genom soldränkta bilfönster.

Om allt ändå vore upp och ner. Tjärn skulle spela på alla festivaler, på alla omskrivna festivaler. I kalasnatten skulle deras mjuka pojkrummssvepningar dra oss med ut i skogen. Vi skulle vara rädda för kärleken och sanningen, vi skulle stänga ner, logga ur och sova under bar himmel. Vi skulle tänka på "Kontrollen blinkar blå" och vi skulle ha framtiden och dagen framför oss.

På dagarna skulle vi smutta på vin i sällskap med Väärt, du och jag på en filt i parken. Vi skulle haft en kolonilott där vi odlade kryddor och blommorna alltid var handkolorerade bilder av vårt vackra liv. Det skulle vara en sanning som vi ljög ihop. Återuppleva ungdomens passa-in-stress. Sitta på rätt sätt, stå på rätt sätt och andas med eftertanke. Om allt vore upp och ner.

Vi skulle cykla fort och hitta på egna ord till Petit Soleils distanserade pianoserenader. Drömma om kassettbandspelare där vi spelade in våra själar, ensamma vålnader och raspiga ljudbilder. Vi skulle tänka på farmor.

Men som sagt, det där skulle bara hända om allt vore upp och ner.

Testa själv att leva norrut genom följande:

Tjärn
Väärt
Petit Soleil

Kolla på Väärts video. Mycket bra!
Jerry Boman