100 låtar enligt Jerry

Ni började redan i september med att räkna ner, ni på Nollnolltalet.se, och ni som skrev listorna började förmodligen månader innan dess. Det var orättvist, det hela var ju inte riktigt över. Ni missade till exempel Universal Zoo. Men det kanske bara speglar den känslan som vi alla får när det kommer till listor: Det var bättre förr. Det är svårt att leva i nuet, att upptäcka att en låt är tokbra redan från början. Hur ska man veta att man tycker Dagens Bästa Låt är bra om några månader?

Att lista 100 låtar som var bra under 00-talet är lika genialiskt som puckat. Jag har gjort ett ärligt försök, andra kanske lyckas bättre. Jag har rankat de tio bästa och resterande 90 har ingen inbördes ordning. Det går bara inte. Hur ska jag jämföra Indieland av Hatis Romans med Welle:Erdballs - Starfighter F-104G?
Här är i alla fall min lista, hoppas ni hittar något kul och kanske hittar ni något nytt. Jag har förmodligen missat och glömt en jävla massa låtar, men när allt kommer kring, vem sitter på facit?Som ni ser, det är mycket Göteborg under 00-talet. Och det är så, de senaste tio åren har ägts av Göteborg. Jag tycker vi ändar på det nu, jag vänder kappan efter vinden och spår att 10-talet kommer ägas av Stockholms musikscen! Är ni med mig?!

Skit i det nu, håll i hatten så åker vi! Här kommer:

00-talets bästa låtar enligt Jerry

1. Shoreline - Broder Daniel
Det är en sommardag 2001. Regnet kommer från sidan och Göteborgskalset är i full gång. Hela staden svämmar över av närorternas bananer som dricker öl på träbänkar i tält. På det stora hela en väldigt sorglig syn.
På en av Hedens grusplaner står dock ett vitt tält som jag gillar. Därinne trängs runt 100 personer för att titta på Broder Daniel. Det är den första spelningen på mycket länge. Scenen är tio centimerer hög och det hela kommer bli väldigt intimt. Fukten rinner ner för väggarna. Folk är tysta, nästan andäktiga, när de välkända låtarna radas upp.

Så blir det plötsligt paus. De ser nervösa ut, borta är det självklara avslappade attiyd som präglat den spelningen. Sedan händer det som ingen i tältet förväntat sig: De spelar en ny låt. Alltså, en helt ny låt.
Jag kan lova dig, det blev till en början helt tyst i det där tältet. Helt tyst. Vi hade alla lyssnat sönder 90-talets bästa skiva, Broder Daniel Forever, och väl i realiteten gett upp allt hopp om en ny skiva.
De spelar en ny låt.
Efter de inledande raderna och publikens tystnad kommer skriken. Vi gapar rakt ut.
De spelar en ny låt!!!

Senare på hösten, 30 november en torsdag, spelar Broder Daniel låten i Sen Kväll med Luuk och jag tar tillfället att erkänna en sak här, jag var en av dem som la ut låten på nätet. Jag och en kompis (han får vara anonym här, han har numera en familj att tänka på) fick ut den där låten på någon server. Och som den laddades ner, flera tusen nedladdningar på bara några timmar. Vi fixade sedan till ljudet på filen och la ut den igen, och den versionen spelar jag fortfarande ute.

Aldrig har en låt låt gjort så starkt intryck på mig. Så direkt.
Läs de inledande raderna. Sakta.

Ever since i was eight or nine
i've been standing on the shoreline

For whole my life i've been waiting
for something lasting

Där mina vänner, har ni den bästa början på den bästa låten under hela 00-talet. Shoreline.

2. Känn ingen sorg för mig Göteborg - Håkan Hellström
3. En vän med en bil - Håkan Hellström

4. Ramlar - Håkan Hellström

5. Nu kan du få mig så lätt - Håkan Hellström

Det är lätt att glömma låtordningen på skivor, speciellt nu när allt är filer. Jag sörjer inte skivorna, de hade sin tid och nu gäller annat. Så därför är det här intressant: fyra av 00-talets fem bästa låtar ligger på samma skiva och de ligger i precis den här ordningen.
Det här kan mycket väl vara den bästa början på ett album. Någonsin. Starten på Håkan Hellströms karriär och på skivan "Känn ingen sorg för mig Göteborg" ligger i de där låtarna, fyra låtar som tillsammans smular söder allt annat. Var för sig är de fantastiska, men i den ordningen blir de oförglömliga. De enskilda beståndsdelarna lyfter i varandras sällskap. Jag brukar ofta göra det som andra dj:s skyr, spela flera låtar med samma artist. I bland i rad. De gånger jag spelat de här låtarna, i just den här ordningen, har golvet exploderat. Kläder har kastas, folk skriker rakt ut och det slutar i ett enda stort kramkalas. Bättre betyg kan inte fyra låtar få.

6. Erik & Francisco - Samtidigt Som
Den vackraste låten om riktig vänskap jag hört! Jag hoppas själv att någon gång få förmånen att bli vän med någon på det sättet. Och så säger folk att killar inte har några riktiga känslor!

7. The Panda song - Universal Zoo
Sen höst 2009 och Kristian Anttila uppfinner, tillsammans med sin flickvän, både sig själv och den nya svenska popen! Bra med artister som tar fram politiken igen, och som inte gapar om skattesänkningar och annat oviktigt.
Så, alla ni som började göra dessa listor under hösten, den här pärlan missade ni TOTALT!

8. Black Cab - Jens Lekman
Det är svårt att minnas en värld utan Jens nu, killen som en gång fyllde Pustervik på mindre än 12 timmar för en "hemlig" spelning, killen som gav gatorna i Gamlestan liv den där magiska natten och killen som erövrat en hel planet.
Jag tror vi har att göra med en av landets största artister men som ändå lyckas hålla fötterna på jorden. En riktigt storslagen person.

9. Calleth You Cometh I - The Ark

Jag har svårt att ta in att den här låten är gjord under min livstid, den är så klassisk och stor att jag förmodligen vill höra den när jag dör.

10. Sorgliga sånger - Johan Rothstein

Jag sitter i en biosalong och eftertexterna till Killinggängets "Fyra nyanser av brunt" har precis tagit slut. Ut ur högtalaren rullar den här låten och det är ett genidrag. Lyssna på texten, en rostagg rakt i sidan på alla ledsna gitarrkillar som försöker plocka poäng.
Johan är förövrigt på gång med nya sånger, jag väntar med spänning!

Det var de tio bästa, här kommer 90 låtar till som gjorde mitt 00-tal. Det går bara inte att ordna dem, de är alla på plats 11!


Baton Rouge - The Kid
Maple Leaves -Jens Lekman
Young Folks - Peter, Bjorn And John
Turn 27 - Niccokick
Borttagen:Reno Dakota - The Magnetic Fields
Har du glömt dreijer? - Dapony Bros
Tell No One About Tonight - Le Sport
Det snurrar i min skalle - Familjen
Kalla mig - Vapnet
Christian Olsson - Sibiria
Hurt - Johnny Cash

Det är tidig julaftonsmorgon och jag står i fikarummet på en tv-redaktion. Allt är lugnt och ur automaten bubblar varm choklad. Känner att julefriden börjar infinna sig, jag gillar att jobba den där speciella morgonen. Solen har precis börjat stiga upp, utanför ligger Göteborg stilla.
Jag tar min mugg och går mot redaktionen. Redan på håll hör jag gitarren. Blir en smula förvånad även fast jag vet att programledaren som jag delar det här tidiga arbetspasset med spelar gitarr, rätt duktigt också.

Jag blir stående i dörren. Där sitter han, mitt manuspapper, datorer och tvslipsar. Han har ryggen mot mig, böjer sig långt ner över gitarren och sjunger sakta.

I hurt myself today To see if I still feel I focus on the pain The only thing that's real

Killen som spelar den har precis gjort slut med sin flickvän. De var ett par i sju år. Nu sjunger han , på julaftons morgon, ut hela sin själ. Jag har varken innan eller efter den morgonen hört honom uttrycka känslor på det sättet. Han är inte sådan. Men med en svart gitarr i hand, och med Johnny Cashs tolkning av Hurt, så berättar han allt.
Jag vet att killen mår väldigt mycket bättre nu.

Uniform - The Pipettes
Lips Are Unhappy - Lucky Soul
Now she sleeps in a box in the good soil of Denmark - David and the Citizens
Samson - Regina Spektor
You're The Storm - The Cardigans
Cut me - Her majesty
Fell no darkness promised child - Timo Räisänen
Bara dårar rusar in - Håkan Hellström med Göteborgs symfonier
Och jag grät mig till sömns efter alla dar - Säkert
Indieland - Hatis Romans

En låt som blev början på en riktigt fin vänskap, som blev två galna klubbkvällar på Knast med "Klubb 031 - The number of the beast" och jag är så lycklig över att någon gjort!. Jag tycker fortfarande att Åsa Hjalmarsson sätter pricken på så mycket med den där låten!

Son of St Jacobs - Little Big Adventure
German Boy - Makthaverskan
Endless summer - They Live By Night
Global fußball OK - Tyskarna från Lund
Adios Amigos - Marit Bergman och Cecilia Nordlund
Seven nation army - The white stripes
Stjärnfallet - Markus Krunegård
Psalm Noll Noll - Jonathan Johansson
High drama - Laakso
Mörkret - Kavalleriet

De började med att skicka en helt anonym skiva hem till mig, jag gissade och gissade men kunde för mitt liv inte komma på vem som stod bakom. Var det Almedal-Adam? När sanningen tillslut kom fram så var det Christoffer (They live by night) och Robin (ex-They live by night) som smält ner hela 00-talets Göteborg i en näve glimrade popsånger! Då är de ändå från Jönköping!

Och alla platserna - Almedal
Krokusvägen- Almedal
Goodnight, Goodnight - Hot hot heat
Oh My God - Ida Maria
Äppelöga - Anna Järvinen
En eftermiddag - David Urwitz
The Anthem - Elmo
Those Dancing Days-Those Dancing Days
Pokerkväll i Vårby Gård - Florence Valentin
Stállu - Magnus Ekelund

Magnus Ekelund kallade sig först Elmo och gjorde så jag dansade mig svettig under otaliga kvällar på Klubb Populär. Sedan började han sjunga på svenska (även om låtens titel faktiskt är samiska) och fan tro det, det är nästa ännu bättre. Magnus med bandet Stålet kommer stort under 2010!

Little Things (That Tear Us Apart) - Irene
Bulevarden - Anna Järvinen
When you were mine - Casiotone for the Painfully Alone
Vad ska jag med ett foto på dig? - Björns vänner
I could say im sorry - Universal Poplab
To be gone - Anna Ternheim
The great late cassiopeia - The Essex Green
It Takes a Fool to Remain Sane - The Ark
Miljonär - Jumper
Slangbacken - Carl Carlsson

Carl sjunger normalt i Svart och gjorde "lite danslåtar på skoj". Varje gång jag spelar Slangbacken ute så börjar folk dansa, det är ett sånt jävla sväng i denna långa låt att det inte går att stå still. Ge oss mer Carl!

Jag hoppas - Ulf Sturesson
Heart Shut Down - The april tears
Black kneehighs - Hellogoodbye
Tell me now! - Lola Barbershop
Pack your bags - Blanka
Sthlm kallar - Bruket
Her Hairagami Set - The Brunetts
I lost my colorvision - Burning hearts
The smell of an artist - Cats on fire
Life is a peannut - Bonnie & Clyde

Deras spelning på Join our Club är en av 00-talets bästa! Fanny & Rille är Göteborgs nya musiknav!

Traces and tracks - Children come on
The skin of my yell country teeth - Clap your hands say Yeah
Skrik om du brinner - Cobra Carlie
Lyckans underlat -Detektivbyrån
Dance with me - Compute
Mellan nätter & begär - The Crashlanders
Death do not - Disco Langsam
Ibland - Djuret
Starfighter F-104G - Welle:Erdball
Hjärta Göteborg (dansmix) - Kapten Hurricane

Kanske lite elakt att ta med en remix på det här aviga bandet. De kan ju så mycket mer, speciellt Christians texter förtjänar en extra titt. Smaka på den här briljanta raden:

Hej har du saknat mig ditt helvete?

Kärlek och diss i samma mening. Klockrent!

Cul de sac - Don´t Be Kate!
Jag tror jag heter Daniel ikväll - Johan Borgert & Holy madre
Beat Box - The Jessica Fletchers
100 Degrees - Shout out louds
Som på TV - Den stora sömnen
Catherine - Fibi Frap
Dance with your shadow - The Fine arts showcase
Svenska fåglar - Fontainebleau
Dreams come true girl - Cass McCombs
Back off - JuniAndrea

Andrea gjorde den här låten under ett Popkollo-läger. Och trots sin ungdom är det en helt galen låt! Fortsätter hon så här så ser framtiden ljus ut för svensk pop utomlands!

Mental day notes - Foul
Oh, Rebecca - Fred Astereo
Ingen plats för framtid - Fulmakten
Svensken - Hajen
Lingering regret - Hammarin & Robin
Iám mine - Hang on th box
I Thought You Said Summer Is Going to Take the Pain Away - Hello Saferide
What is the infuense - Hell on wheels
Josie - Halo Gordie
Gillar Gillar inte - Guldgossen

Det snackas om melodistölder när det snackas om Guldgossen. Hela tiden. Jag skiter verkligen i det, för ni vet ju alla hur 00-talet började, att alla snackade om hur den där Håkan snodde texter och låtar från alla.


Gott nytt år vänner, nu kommer 10-talet!


Jerry Boman

5 kommentarer:

David sa...

Ang Reno m. Magnetic Fields. Äre Reno Dakota på 69 Love Songs vi snackar om? 69 love songs är från 1999.

Annars så lyfter jag på hatten för att du hade is i magen att vänta med listan! Jag missade tex Makthaverskan totalt eftersom jag började knåpa på min lista redan i september. Nödlösningen blev att slänga in henne (och andra jag missat) som bubblare.

Anonym sa...

Härlig lista! En del skit kan man tycka om man vill men den skiljer sig iaf mot de flesta andra listor man läst. Samma grejer överallt.

Men hur är det med minnet? Den där BD-spelningen var knökfull, minst 500 pers. Scenen var ju inte 10 cm hög heller utan typ som Trädgårdens scen eller liknande. Det året var nog det bästa i Göteborgskalaset/kulturkalasets historia, Hedentälten var grymma. Vad som bokstavligt talat lade sordin på det hela var dock att det var året alla ljudtekniker började bli livrädda för viten om banden spelade för högt. Första året var rent löjligt lågt.

Kör hårt.

/Stef

Tom Jerry Boman sa...

David: Så sant så sant. Där smög det in sig ett litet fel, september 1999 kom den ut. Helt rätt! Jag tog bort den och satte in Dapont Bros istället.

Stef: Var vi på samma spelning? Det var ett tält och om jag inte minns helt fel finns det rörliga bilder därifrån, och den scenen är inte så hög och det är inga 500 pers där. Det kan vara minnet som spelar ett spratt, kanske var scenen en meter? Jag minns det iallalfall som att den var väldigt liten och att någon i bandet hade på sig en brun läderjacka som var sinnessjukt ful.

Tack för att ni iallafall verkar ha läst hela listan!

Jerry Boman

Anonym sa...

Bra lista och kul med så mycket Gbg-pop :) Men du missade den kanske viktigaste av dessa. Kusowskys Dansa såklart!

alex xander sa...

Best quality Indian Ringtones 2018.
Hello friends.
I have a collection of Indian ringtones from the most popular movies. Free ringtones. Ringtones are attractive. Ringtones are created from your favorite movies. Quick settings for your cell phone ringtone. Visit the home page below: https://ringtonedownload.in/

Here are the most prominent ringtones that you can easily install without time:

- Oporadhi ringtone Download
- Jab Bhi Teri Yaad Aayegi ringtone Download
- Bahubali ringtone Download
- Swag Se Swagat ringtone Download
- Do Dhaari Talwaar ringtone Download

You can also refer to hindi music here: - Download Hindi ringtone

Thanks for your attention!