Jämställdhetskollen 2Här kommer den andra Jämställdhetskollen (den första hittar du här). Den här gången besökte jag det nya fina stället, som har popklubb ibland och mer sällan.
----------
Plats: Ritz (Klubb Indieanen), Bastionsplatsen, Göteborg
Tid: 00.15 till 01.15 den 30 augusti 2008

DJ: BD/The Plan - Teo samt diverse andra...killar.

Publik/besökare: Blandat. (väldigt tomt fram till tolvsnåret)

Klockslag: 00.15 till 01.15

Antal låtar med män: 13

Antal låtar med kvinnor: 2

Not:
Det spelas inga hits här inne, det gäller att överglänsa publiken med sina "svåra" låtar. Är det någon låt man ändå känner igen så är det med en man.
Ibland blir det spontandans ändå. Oftast endast en låt i taget, då dj:n väldigt effektivt dödar den lilla dans som uppstår genom att lira något odansvänligt direkt efter något dansvänligt. Det bestående intrycket är att här skall man glänsa med skivsamlingen. Det hela känns väldigt 90-tal och skivnörderi. Jag saknade festen. Och kvinnorna i musiken, tretton mot två under en timme är inte okej. De timmar jag var där så kan jag säga att statistiken stämmer väldigt bra.

Jerry Boman

12 kommentarer:

Kort sa...

Jämställdhetskollen 3 borde gå ut på att kolla hur många som är män respektive kvinnor av de band/artister/whatever som du skrivit om här i din blogg. Skulle ju kunna bli intressant, om än kanske lite jobbigt. :)

Jerry Boman sa...

kort: Skulle kunna bli jobbigt ja... Den utan synd kastar första stenen så att säga.

Carl Carlsson sa...

Detta är faktiskt något som börjat gräma mig. Likadant var våran spelning på Sommarens Sista Suck, Eskilstunas största musikevenemang. 20 Akter spelade varav endast en var kvinnlig, dvs Tikkle Me.´Thermostatic, med en tjej på sång, räknas ju halvt för att de faktiskt är en tjej med. Sa alltså, av 20 band var det 1,5 kvinnliga band. Tikkle Me sa ifrån öppet på scenen till min förtjusning, dock fick dom mothugg redan samma kväll i arrangemangets gästbok på webben. De menades att arrangemang inte kan sjunka i kvalitet på grund av inkvotering av tjejband. Jag skulle vilja påstå att det är snarare ett förtryck än en brist på talang som gör att tjejband av klass lyser med sin frånvaro. Får dom aldrig chansen redan när dom är dåliga kommer dom aldrig få motivation att slipa sin färdigheter. Det är en chans som i princip alla killband får. Att sedan säga att det finns inga bra kvinnliga musiker är som att säga att det finns inga bra manliga dagisfröknar. Självklart blir det aldrig 50/50, men ett 60/40 är ju lönt att eftersträva.

Anonym sa...

Halluj,

Snabbkoll av banden som Jerry skrivit om senaste tiden ger att de består av 43 män och 4 kvinnor!! Gör bot Jerry, gör bot!! Wonderland Records ligger skyhögt över den procenten med 1 solotjej (Emmon) mot 2 solokillar (Arvid ocj Jesper) och sedan finns det tjejer i banden Markovic, Quarterhorse och Thermostatic. Givetvis kan man inte vara helt utan synd men jag kastar en liten liten sten i alla fall ;-) Sebastian/ Wonderland Records

Rickard sa...

det där är väl inte sant sebastian.
om vi som du räknar band med tjejer i så har 6 av 8 (9 av 11 om man räknar att vissa av banden omnämnts två gånger det senaste) band haft kvinnor med. banden med kvinnliga medlemmar är:
Bye Bye Bicycle, Bonnie & Clyde, Pats, Love & happiness, Mockingbird, Portrait painters.

kolla upp fakta innan du kastar stenar sebastian!!

Alex sa...

go rickard!

vad är det här för märklig diskussion föresten?

A sa...

bonjour loves women

erik sa...

Kollade genom hur vår fördelning har varit på klubben. Vi har aldrig tänkt på det tidigare, men jag ska kolla av hur vår skivmix är ikväll. Live har vi
haft 52% män, 30% kvinnor och 17% mixade band. Inte helt kasst iallafall. Bland dom som spelat finns Those dancing days, moofish catfish, first aid-kit, palpitation, jonna lee, lowood, rocca o tikkle me. Och det finns ju många fler att boka.

Anonym sa...

Tycker att det är bra att du lyfter det här!

Det där med ev. kvalitetssänkning är skitsnack. Finns ju hur många kassa killband som man lätt skulle kunna stryka från festivaler.

Problemet är ju att det börjar så tidigt: startar man ett band och letar efter medlemmar så är det jämt massa killar som påstår sig kunna spela alla möjliga instrument medan tjejer oftare mörkar vad de kan. Och om man är kille känns det tråkigt att lägga ner att spela. Fast det på sätt och vis vore det rimliga.

/Martin

Anonym sa...

Rickard:

Jag räknade alla officiella "medlemmar" i akterna, Pats t.ex. blev då en soloakt och jag räknade inga band två gånger. Räknade medlemmarna som stod med på respektive akts MySpace-sida och räknade alla som Jerry länkade till under senaste perioden= en hel sida.

Att jag sedan skrev om att WR-banden innehöll tjejer var mer för att poängtera att procenten är mycket högre än "Jerrys". Och mest av allt var det för att poängtera hur lätt det är att det blir så att det skrivs mest om/ spelas mest akter med mest killar- det ÄR så otroligt mycket mer killar/ män i den här branschen, varför kan vi absolut diskutera men inte ATT det är så. För skoj skull gick jag igenom de senaste veckornas demos jag fått. Det är akter bestående av 39 killar och 2 tjejer! Lite sjukt men sant! S

Anonym sa...

Här har jag gjort en lista på musiker som jag tycker är skitbra och som ni kan lyssna på och skriva om.

Poison Ivy
Kim Gordon
Nina Simone
Julie Driscoll
Nico
Cosey Fanni Tutti
Patti Smith
Aretha Franklin
Donna Summer
Joan Baez
Nancy Sinatra
Lydia Lunch
Florence Ballard
Mary Wilson
Diana Ross
Evie Sands
Kim Deal
Deborah Harry
Monica Zetterlund
Dina Washington
France Gall

Istället för att ägna er åt dumsexism istället och prata om tjejer som om de vore månadens välgörenhetsjippo.

Hur jävla roligt tror ni det är att läsa att "Det är så svåååårt för tjejer, det är såå fåååå tjejer" eller "ÅÅÅ sicken Duktig tjej! ÅÅÅHHH så fint hon kunde spela!" hela jävla tiden? skriv något som inspirerar istället!!

Tro fan ingen vill börja syssla med något som uppenbarligen är det svåraste i världen. Att hitta en kur mot AIDS är tydligen lättare än att ha en fitta och spela gitarr.

!!!

Anonym sa...

Anonym:
Du vet att över hälften av de där är 70+ eller döda va?

/Anonym2