Ta mig på allvar men inte på allvar.I vanlig ordning är ju Det lilla långt mycket intressantare än Det stora. Det lockar mer att bo 20 meter från scenen än tre kilometer. Det är långt mycket roligare att slira runt i lera om musiken är riktigt riktigt bra.
Och framförallt är det roligt att Sveriges fått en ny, bra, festival!

När vi har varit på festivaler tidigare har vi alltid blivit sugna på att göra något eget, något bättre. Det här är vårt försök. De två viktigaste utgångspunkterna har varit att våra favoritband skall spela, band som vi bara måste se i sommar, och att det ska vara billigt att köpa biljett. Vi hoppas att ni uppskattar vad vi försöker göra.

Så skriver Johan och Fredrik på Rip It Ups hemsida. Det är väldigt fint tycker jag, två snubbar som vi se sina favvoband i all enkelhet. Jag uppskattar verkligen vad de två har gjort och gör, att starta upp en ny festival är inget man gör på en kvart. När man sedan får dit Television Personalities, Fosca, Action Biker, Cats on Fire, Days med flera så är det bara att buga. Som köra sprintfart i början av ett maratonlopp.

Jag är säker på att den här helgen kommer bli "Den bästa helgen", kolla bara på spellistan:

Fredag

17.00 The Sunny Street
18.00 Strawberry Fair
19.00 Liechtenstein
20.00 Ring Snuten!
21.00 St. Christopher
22.00 Days
23.00 The Honeydrips
00.00 TTA
01.00 Air France (dj)

Lördag

17.00 Lovejoy
18.00 My Darling You
19.00 Action Biker
20.00 Kissing Mirrors
21.00 Cats on Fire
22.00 Everyday Mistakes
23.00 Fosca
00.00 Television Personalities
01.00 Jens Lekman (dj)

Jag vill lova att det inte finns någon festival (ja det skulle vara Emmabodafestivalen men de har å andra sidan haft typ 15 år på sig att bygga) som har ett så klockrent program. Varenda spelning är redan nu fantastisk! Och det här har killarna fått ihop på första försöket...

Så, Johan och Fredrik, ni är mina gudar för lång tid framöver. Inte för att det är värt något men bara så ni vet. Det ni gjort saknar motstycke i nutid.

Tack.

Tillsist:
För er som är kvar i Göteborg på fredag finns en del att springa på:

Fontainebleau spelar på Nån Annanstans (Henriksberg).
Jag gillar Fontainebleau...mycket.

Eller:
Jag gillar Wildbirds and Peacedrums...mycket.

Kan omöjligt vara någon som saknar Roskilde!

Tillsist2:

Mikael Strömberg skriver en rätt intressant krönika i dagens Aftonbladet.
Jag håller med om mycket, speciellt början om att "kacka i eget bo". Det är viktigt att man gör det, kacklar i boet. Hela tiden och högt som fan. För det som jag och så många andra håller på med är ju när man tänker efter inte så viktigt, det är ju bara en form av narcissism. Ett sätt att inför andra visa upp sig och ta plats.
Så, ta mig på allvar. Men ta mig absolut inte på allvar.

Sen är ju citatet om musikkritik från Claude Debussy väldigt träffande:

Att återge sina intryck är bättre än att kritisera, och varje teknisk analys är dömd att misslyckas.


Det borde ligga som bakgrundsbild på varje musikkritikers digitala skrivbord. För många missar vad det hela handlar om, att återge känslor.
Sen kan det ju alltid diskuteras varför någon betalar för att man skall sitta och skriva om sina kickar/katastrofer. Eller varför man lägger ut sina tankar om musik på nätet. Och varför någons ord väger tyngre än någon annans.
Men det är ett annat snack.

Jerry Boman
redaktör Allears Göteborg

2 kommentarer:

Anna sa...

Oj, där skulle man varit! Jens Lekman är helt underbar och både The Honeydrips och Air France från TTA:s egna skivbolag Your Sincerly hade inte heller vart helt dumt att se. Och TTA säger ju sig självt!:)

Niklas Alicki sa...

musikkritik är enligt mig helt ointressant, och musikjournalistik finns knappt.