Snöpop, knaster och medeltid.På Valborg gjorde Cosyden och Koloni gemensam sak i den gamla arbetarteatern i Gamlestan. Två rätt olika "system" slogs ihop, Cosyden med sin inriktning på pop och Koloni med sin aldrig svikande känsla för elektroniskmusik.
På pappret kunde det blivit väldigt märkligt.
Men när alla dessa människor som vars enda mål är musiken samlas under samma paraply blev det en superhjälte kväll!

Det är så fint ordnat. Levande ljus i entrén, billig dricka i baren, billig mat och alla dessa människor som bara älskar varandra. Om jag fick välja personer som skulle bo i ett kollektiv skulle jag välja er! Allihop!
Först på scen är Agent Simple aka Stefan Strömberg. Det är fint med sittplats och en tysk fulöl i handen när "the agent of good popsongs" sätter igång. Vi blir serverade fem låtar, med "Make A Right at Jordfallsmotet" som total höjdpunkt. Låtarna funkar väldigt bra med bara Stefan och en gitarr på scen. Stämningen blir väldigt nära och varm med en gång. Kram.Tvåa fram i det röda ljuset är numera göteborgaren Brommander. Han är serietecknare men eftersom det förmodligen är svårt att omvandla till framträdande har han med sig en novell. Ja ni läste rätt, han ställer sig på teaterns mittpunkt och drar av en novell...i en kvart. Det kunde varit ett sänke för hela kvällen men Henrik har skrivit en verkligt rolig OCH tänkvärd historia som utspelar sig bland homosexuella muslimska terror soldater. Först skrattar man sen blir man tyst. Han bevisar verkligen att humor kan vara allvar och allvar kan vara humor. Jag är glad att jag fick den här stunden!Dwayne Sodahberk har ett bord fullt med teknik. Han är helt inne på sina rattar och sina sladdar. Det brusar och klickar till en början skönt och någongång får han dit en riktigt skön melodi. Men men 90 procent av tiden blir det bara stämningsbyggande utan poäng. Bit för bit faller konceptet ihop. Även J verkar falla ihop i stolen, han hävdar dock att han njuter av musiken...ja vet inte.
Jag gillar Khonnor och då borde jag ju gilla det här med. Men där Khonnor är pop är Dwayne nere i telefonledningsbrus. Attans, du skulle ju låtit någon lyssna innan du öppnade dörren...Om man går runt i Kiruna en vinterkväll kan man slinka in på 3-nd baren (uttalas Tre-nd baren) eller ta en burgare vid simhallen. Eller försöka hitta på något nytt ord för snö. Thats it.
Från den miljön kommer Fibi Frap. Två tjejer denna kväll men tydligen skall det vara en kille med också någonstans. Madde och Sarah spelar på gitarr, diverse synthar och trummaskiner. Fast deras viktigaste instrument är basen. För likt Peter Hook liras det melodibas så fingrarna knäcks. Slits i strängar på liv och död. Trummaskinen är tunn som en tyllgardin. För att inte glömma dessa röster, vackert är i underkant. Detta tillsammans med känsla för pop gör att jag faller direkt. Det är så fint! Norrland är det nya svart!
Förlåt men jag förstår verkligen inte hur ni gjort. Att göra denna musik i en stad som stavas G R U V A är ett under! Det är så mycket "högsommar-ständigt-sol" i låtarna. Gruv-12:an, LKAB och Luossabacken får flytta på sig för nu är det Fibi Fraps tur! Och Lars Thörnman är faktiskt inte i närheten.Okej, jag försökte ta det till mig. Flera gånger. Gick fram och tillbaka, runt i lokalen. Stod där bak, satt där fram och jag softade till höger.
Men Ovo från Milano biter inte. Jag kan inte hjälpa det, jag försökte verkligen. Deras aggressiva medeltidsljudande metall är bara jobbig. Som barn som vill ha uppmärksamhet till varje pris, införda munkkläder och guldmasker. Det kan vara så här det låter på en avlägsen planet i solsystemet. Hoppas de inte invaderar jorden.Efter kaos i toakön och indieallsång i foajén gick beatmaskinen igång. Las Palmas! Hiphop buskis från Södern med Simon och Calle. De två snubbarna ställer sig på den högsta scen jag någonsin sett, de svävar fem meter över våra huvuden. Men alla är på benen och tillbeder våra nya gudar. Förra sommarens soundtrack nu i live version!
Skitsamma om du är född igår eller på sextiotalet, det här tilltalar alla. Absurditeten blandas med små ögonblicksbilder från allas liv. Lekfullt och på allvar, mjuka smockor i myllan. Alla vi som så ofta håller på våra musikaliska principer behöver bli omskakade.
Toksången "Missbruk beivras" avslutar en hel cementerad kväll, utan frusna fötter i Slottskogen.Tillsist:
Nu får ni ge er! Jag talar direkt till alla stans taxi förare: Skärp till er! Ni har en GPS i bilen och vet knappt hur den funkar, och nu är det andra gången en förare inte lyckas följa de enkla instruktioner som en GPS ger. Jag menar, en röst som säger "Sväng höger om 300 meter" kan väl fan inte vara så svårt att förstå va! Eller den STORA pil som blinkar på din display, den visar dig vägen och är inget bling bling. Skärp till er!
Jag läste någonstans att många som kör taxi gör det för att de inte får några andra jobb trots att de är högutbildade. Det har inte jag märkt iallafall...

Jerry Boman

1 kommentar:

Smoke sa...

Drugs are just bad, you should try to use Herbal Alternatives as a temporary replacement to loose the dependance!