Hets inför fredagVissa personer är bara för mycket.
De skall inte bara vara bra, de skall vara bäst…på allt. Överallt. Med en gång.

Någon gång i vintras föddes en idé i några personers hjärnor. En suddig idé om musik och band. Det var Markus Krunegård (från allas våra favoriter Laakso), Henrik Svensson (som brukar lira med både Doktor Kosmos och Anders ”Moneybrother” Wendin), Christoffer Roth (som också lirat med Wendin fast mer i Monster) och Per Nordmark (japp, från Fireside).
Det pratades och pratades och pratades…
Tillslut, i januari, hittade de en dag när alla kunde gå in i studion och lira lite.

Det som hände där och då kan bli svensk historia…eller det är svensk historia. För in gick några duktiga killar och ut kom ett band som kommer så dig på käften. Hårt och länge.
Hets.

Jag blev helt till mig när jag hörde låtarna som de spelat in! Matti Alkberg kändes faktiskt lite trött just då. Hets är helt och hållet väldigt mycket mer krispigare och mer.…mer…punk.
Jag ringde upp gitarristen Henrik Svensson och kollade upp hur det här egentligen gick till.

-Vi märkte ganska snabbt, då i januari, att vi alla var inne på samma linje. Efter typ en halvtimme i studion tänkte vi allihopa ”Det här gick ju smidigt”.

En skiva spelades in med rekordfart och gav ut på egna bolaget ”Etikett HETS” och så började telefonerna ringa. Bandet är numera inbokat typ överallt, på festivaler och klubbar i hela landet. (Pustervik på fredag 21/4 tex)

-Allt kan bli väldigt roligt! Pustervik är ju ett fantastiskt ställe! (illa dolt fjäsk Jerrys anm.). Blir det bara hälften så roligt som jag tror det blir så blir det jättekul!
Festivaler är ju väldigt roliga ,om det inte regnar. Men allt kommer bli kul!


Hets är punk. På svenska. En hård hand med finurliga tankar. Markus säregna och vingliga röst är än mer utpräglad här än på engelska i Laakso.
Det är ett driv, man nästan kan höra hur det fladdrade i tapeterna när låtarna fastnade på skiva.

-Många av Sveriges musiker i min ålder har nog en punkperiod i livet, vi är ju uppväxa med punken. Jag kom själv på det när vi började spela in, att det var något som jag saknat att få göra. Och det är nog inget unikt för mig.

En av låtarna som spelades heter världsrekordnamnet ”Hasses Brossas Låsaskompis Syrras Fest”. En annan ”Napalm på Östermalm”. Titlar som gör mig nyfiken.
Fast mest nyfiken blir jag på ”Ulf”.
Den handlar om indiehatobjektet nummer ett Ulf Lundell och ställer frågan du varit för rädd att ställa: Varför är Lundell så speciell?

-Mitt förhållande till Lundell är ganska bra tycker jag. Honom har jag också växt upp med (skratt)

Varför låter ni inte ”Uffe-rock” då?

-Det handlar nog om att Lundell mer var mina föräldrars musik. Jag hade punken. Sen är det ju inte lika roligt att spela den sortens musik helt enkelt (skratt).

Är låten en hyllning till Ulf eller vill ni bara vara elaka?

-Vi vill absolut inte vara elaka mot Ulf, med risken för att låta feg, vi vill inte vara elaka alls. Låten är mer som ett öppet brev. Eller som en fråga: ”Hur kommer det sig att Lundell är så extremt populär i Sverige?”

I låten diskuteras det omkring varför Ulf är bitter, om det är Dylans fel. Man frågar runt bland fans och Janne Bark.

- Låten är även en undran varför de yngre och äldre männen i hans musiktradition funkar så otroligt bra. Det går ju hela vägen från Bruce, till Ulf till Winnerbäck och Marit Bergman, det där som är rätt bredbent, varför funkar det så otroligt bra? Jag gillar ju Bruce men jag undrar ändå varför han är så populär.

-Fast låten är helt klart en hyllning till Lundell, han var ju först och han gör det bäst! Och han är så in i helvetes produktiv!

Något svar kommer man kanske inte fram till men nu är frågan ställd, Varför är Lundell så speciell?
Ni som har svaret kan ju e-posta eller nått.

Om man tar en titt på Hets hemsida så hittar man förutom det vanliga dravlet med gästböcker som polarna skriver i också några bilder som skall laddas ner, läggas på en tröja, stryckas på och vips har man sin egen Hets-tröja.
Jag undrar om nästa steg är att man helt enkelt gör sin egen Hets låt, om nu bandet är så slöa att de inte orkar trycka tröjor till fansen?

-Det är faktiskt på planeringsstadiet. Vi vet inte riktigt hur det skall gå till men vi funderar på det. Visst vore det häftigt! !

Och när vi ändå är inne på kläder. Musik enligt Jerrys sedvanliga fråga inför en konsert:

Vad skall man ha för kläder när man kollar in er?

-Ta oömma kläder, i läder med hål för munnen!

Jag tror nog jag trycker en egen tröja ändå Henrik. Och låter bandet fortsätta göra musiken själv.

Tillsist:
Är det bara jag som känner mig gammal när jag går in i en skivaffär? Jag är urkass på det här med att ladda ner, men i affärerna är det bara gubbar och gummor numera.

Då ses vi på fredag på Pustervik och eventuellt på Respekt på lördag (Erlend är i stan igen).

Jerry Boman

2 kommentarer:

Niklas sa...

Tyckte att det var bra men publiken var lite trist. ed en "bättre" publik kan det bli hur bra som helst. Vill ha mer Hets!

Karl sa...

Varför Lundell är speciell det sa han ju:
"...han var ju först och han gör det bäst! Och han är så in i helvetes produktiv!"

Skivaffärerna är som telefonkatalogerna i din trappuppgång, när gick man in i en sån senast?