Duktigt, tråkigt samt en och annan supertrummis.

Du slår på tven. De skall visas en "så-gick-det-till-när-vi-gjorde" den nya svenska stor filmen. Verkar ju spännande att se.
Efter det radas det upp klipp efter klipp när skådespelare gör bortsig, när micen syns i bild och så alla dessa ändlösa intevjuver med skådisar som säger hur OTROLIGT roligt det var att spela in. Hur FANTASTISKT vädret var. Hur NÄRA alla i teamet kom varandra...
Allt är bara ljug och man vet att filmen förmodligen är kass men de gjorde det för pengarna.
Där någonstans hittar vi Shade Tree som spelade på Jord igår kväll. Kanske inte det med pengarna, det var ju som tur var gratis, men uppsynen "vi-har-det-så-trevligt-både-här-och-i-replokalen".
Det låter som Bo Kasper i en hiss på NK. Polerat och fint, men man glömmer det så fort man hört det. Som det perfekta soundtracket till en tråkig fest med kindpussar gäng i massor.
"Heeeeeeejjjj! Passar den här väskan till mina nya skor?"

Någon undrar om jag är likgiltig inför Shade Trees musik. Nej, det är jag inte. Jag kan aldrig vara likgiltig inför musik, det kan man aldrig.
Shade tree är tråkiga, men det berör mig. Jag bli förbannad.
Stan är full av talanger som tar musiken i i framtiden och så fick Shade tree en spelning. Är det rättvisa?
Nepp.
(Jag menar inte att ST är talanglösa, men de för inte musiken uppåt, framåt....)

I ärlighetens namn skall sägas att den sista låten i ordinarie set (tro det eller ej, bandet får komma in på extra nummer!) och första extranumret är faktiskt ändå rätt hyfsade. Fast det kan ju bero på att jag har genomlidit en bunt kassa låtar och inte har någon gard kvar.
Och så har ju sångaren Carl Jönsson en galet bra och spännande röst... som tyvärr inte används på bästa sätt. Synd.


Jag tar nu och gör en liten uppdatering av några grejer som hänt sedan jag skrev senast:

Torsdag: Sticky Fingers och They live by night. Jag upptäcker att bandet utvecklats enormt på några månader och att Biffen är en formidabel, super-le-cool trummis och att covers kan var makalösa. Folk sjöng med och det blev bara härligt... tyvärr brände bandet av alla publikfriande låtar med en gång så det segade till sig i publiken mot slutet.

Fredag: Pustervik och bandet Caribou. Tre snubbar från Kanada. Två trumset och en gitarrist samt en fantastiskt vacker rörlig backdrop. Tänk om alla band började köra med projektor och små filmer till ALLA låtar! Åh du sköna värld! Ett galet röj blev det iallafall....

Höstens platta just nu: "Joy Division - Unknown pleasures"... She´s lost control hooo

Höstens pepp: Några dagar kvar till Las Palmas och Compute i Bergsjön! Be aware you förortsbor, yeah!

Jerry Boman

11 kommentarer:

thehelpmeplease sa...

jag fick en gång ett erbjudande om att testspela med "shade tree", dom sökte en kompgitarrist. jag avböjde.

måste säga att din beskrivning av musiken/bandet är klockren :)

Karl sa...

fuck off, det var ju svinbra. lät som tidig cardigans, det här kan utvecklas och bli grymt. killen som sjöng hade en speciell röst och stil som verkligen gick igenom och passade musiken, och tjejen var ju helt grym i ett par låtar mot slutet, häftig röst och en jäkla känsla. men jag förstår att ni reagerar på orörligheten på scen, en koncentrerad sittande pianist och en halvkass publikkontakt. men låtarna är pärlor och gunget har de definitivt - det är huvudsaken.

Jerry Boman sa...

Oj två vitt skilda kommentarer här... Ja, så kan livet vara, man kan inte vara vän med alla eller ens tycka som dem.

Jag tycker som jag tycker.....

Samtidigt är det ändå väldigt roligt det vi håller på med, att du, jag, alla faktiskt allt som oftast kritiserar kritikern..Vem kritiserar den som kritiserar kritikern? Det kan hålla på i en evigt....
Vi har alla för mycket fritid helt enkelt.

Anonym sa...

your critic of Shade Tree is yours and you're entitled to that. i think it's great that you'll have very few that agree with you (how many people were at the show?). but then again, most people like what they're told to like. they're even told why. if you can't see how new and original Shade Tree's sound is in the face of carbon copy swedish bands that are really good at looking and sounding like there idols. (uppåt, framåt my ass)

the long and short of it is that Carl Jönsson is one of the greatest songwriters in Sweden.

as for "thehelpmeplease" help you please is right. your comment is such a lame attempt at comradery with Jerry Boman that it stinks. like the "yes-man" side-kick of some schoolyard bully. if you haven't got something constructive to say, don't say anything. for instance, i think your band is really rather aweful and the singer can't sing. but that wouldn't be nice to say just to get attention, now would it?...

read a positive review of the show here...

http://www.fridhammar.com/reviews.html.

i alla fall, bra sagt om Carl's röst. jag tycker det är helt okej at du skriver som du gör för att det är, som sagt, construktivt. men jag tror din åsikt kommer, retroaktivt, att bli undantagligt. hejdå

thehelpmeplease sa...

hej anonymous!

"if you haven't got something constructive to say, don't say anything. for instance, i think your band is really rather aweful and the singer can't sing. but that wouldn't be nice to say just to get attention, now would it?..."

you just did! eller, du gjorde just det.
känns lite schizofrent att svara på ett
anonymt påhopp skrivet på två språk.
varför skriver du på engelska i ett svenskt
forum? när du uppenbarligen kan svenska...

är det förresten möjligen så att du har
anknytning till sajten du länkar till?
i sådana fall kommer du och jag aldrig att
komma överens i en diskussion kring musik.
"fridhammar.com" innehåller ju i stort
sett bara recensioner av trött
gubbrock/blues och finsk körsång.

men whatever ;)

jag har ingenting emot shade tree,
dom säger mig ingenting bara,
det ger mig ingenting att lyssna på dom.
dom väcker inga känslor hos mig,
men dom är fantastiskt duktiga,
låtarna skulle lika gärna kunna vara skrivna
av peter svensson i cardigans.
ett band som inte heller
säger mig någonting, men det säger en hel
del om hur grymt duktig carl jönsson är.

så, jag har inget ont att säga om shade tree.
jag önskar dom all lycka!
deras musik är bara ingenting för mig.
men det är ju verkligen
skitsamma, eller hur? :)

hejdå.

Anonym sa...

Har bara en sak att säga. Alla får tycka vad de vill, men att man har en privatblogg där man ganska tydligt profilerar sig som TV4-reporter bl.a. genom att ha en tv4mailadress och framhäva det genom sin presentation, sänder ut signaler att detta är något som TV4 står bakom. Det hela ser ju då ut som att det är en proffesionell musikkritiker på TV4 som gjort en recension. Om man skall skriva en massa saker ur personlig inställning utan konstruktiv kritik kanske det är bäst att poängtera det är just något privat.
Jag har t.ex. kritiserat lärarutbildningen i div. insändare. Jag har dock inte gjort det i form av lärare på ett stort antal skolor, vilket förmodligen skulle gett mer legitimitet åt mitt tyckande, men skulle vara en förvanskning, då jag inte tror att de skolorna tycker står bakom samma saker som mig, utan presenterat det som en privatperson.
Min poäng är att man gärna får tycka saker hur som helst som privatist, men kanske ska passa sig att framstå som att det är något större som ligger bakom.
För övrigt; om rättvisa vore att endast Jerrys favoriter skulle få finnas här i världen så har vi ju löst demokratifrågan.
Jerry for president!

Jerry Boman sa...

Hej alla anonyma och andra!

Först och främst vill jag göra klart att den här bloggen faktiskt ligger under Tv4. Så den är inte privat på det sättet…Gå in på www.tv4goteborg.se och kolla längst ner på sidan. Där hittar man länken till Musik Enligt Jerry.
Gör det mig till en proffstyckare? Jag vet inte….
Det jag bara vill ha sagt är att jag på intet sätt försöker dra nytta av mitt jobb, mina chefer vet om vad jag gör och låter mig uppenbarligen hållas. (Vilket jag är glad för)
Gör det mig till en proffstyckare?

Vad är egentligen en riktig musikkritiker ?
Jag jobbar på Tv4 i Göteborg som bla reporter och fotograf. Jag har jobbat inom Tv4 i över tio år nu. Jag brukar ofta ha hand och interjuver med artister och band. Okej vi kanske inte är NME eller Sonic men jag försöker på mitt sätt beskriva de band som finns i Göteborg. Visst ,jag är inte på allt, jag gillar inte allt, men jag tycker ändå att det finns så många band därute i vår fina stad som behöver uppmärksammas. Alla få inte plats i tv, så därför startade jag upp denna enkla blogg.
Gör det mig till en riktig musikkritiker ?
Förmodligen inte. Jag har aldrig utgett mig för att vara det heller, med Tv4 i ryggen eller inte.
Och frågan är om jag hade haft Tv4 ”riktigt i ryggen” så kanske du bara hade läst om Idolfinalisterna här… och det hoppas jag att du inte vill.

Jag har sagt det förr och säger det igen: Musik enligt Jerry är mina åsikter och endast mina. Ingen tv-kanal säger till mig vad jag skall tycka. Inga kreddpajasar lägger pengar i mitt kuvert, jag hänger sällan på skivbolagens gratisfester. Jag gör inte det här för att få "bli polare med rätt människor".
Jag lyssnar på musiken och ser på konserterna med hjärtat i mina händer. Jag upplever sakerna med mitt hjärta på tå.
Ingen behöver ta mig på riktigt, mina ord är inte lag. Jag vill bara få folk att se all musik som finns, den som inte får plats i tv eller etablerade tidningar. Jag vill bara tala om att ”den här musiken finns också, det här kan man också tycka om, det här är nytt och det här gillar jag”.
Kan jag få en, endast en, person att kanske upptäka något nytt så är jag glad.
Är inte det riktig musikjournalistik ?

Jerry Boman

TLBN sa...

Den här anonyma personen har ju fullkomligt missupfattat vad kritik går ut på. Läs vilken musiktidskrift som helst eller se på ett program som Filmkrönikan, så inser du att en kritiker aldrig kan vara mer än en person som luftar sina personliga åsikter. Ska man behöva analysera ackordföljder och komma med "konstruktiva" förslag bara för att man har ett mediabolag i ryggen? Det enda man kan begära är att kritikern har lyssnat på mycket musik och vågar skriva precis vad han/hon tycker. Annars blir det bara en massa tråkiga mjäktexter.

Antonio Hicks sa...

I was just browsing various blogs as I was doing a search on the word Aah, and I just wanted to say that I really like what you've done with your blog, even though it wasn't particularly related to what I searched for. I appreciate your postings, and your blog is a good example of how a blog should be done. I've only just recently started a Posters website - feel free to visit it when you get a chance if you wish. Much success, antonio.

open365dayz sa...

Hi #NAME#. Just found your site via bidz. Although I was looking for bidz I was glad i came upon your site. Thanks for the read!

open365dayz sa...

Hi #NAME#. Just found your site via pc. Although I was looking for pc I was glad i came upon your site. Thanks for the read!