LIVEVIDEO: Skator i solen framför Hotell Lydmar

Jag har fått mörkare hår nu, jag har väntat för mycket

Det hade kunnat vara byns älste med hela livet i kappsäcken, samlat barnen/barnbarnen i ring en sista gång. Gnistor från elden upp i natthimlen, köldknäppen, årets första, och där fortsätter det:

Jag har fått rynkor kring munnen, jag har väl pratat för mycket

Det kunde varit Annika Norlin, det kunde varit Matti Alkberg. Det är Skator. Lina Högström, låter rösten leka ensam i Rynkor, breda ut sig och kajen vid Nationalmuseet blir dalen, Slottet på andra sidan vattnet blir i fjärran-fjället. Orden studsar och virvlar, yr. Omsluter våra kroppar där i solnedgången och ja, när fan blir gammal kan han bli religös.    

Orden skymmer sikten. Så bra.


Vi vet inte riktigt om det lämpar sig att applådera, Hotell Lydmars uteservering har förvandlats till en katedral av Högströms perfekta fjällreverb. Med nerv, som ett arv, från odeklarerade tider. Tystnaden. Pauserna mellan orden, bokstäverna, känns som livstider. Det flimmrar, blinkar bakom mina ögonlock. För jag blundar nästan hela tiden. 

Uppbackad denna kväll med sparsmakad sittgitarr i händerna på Petter Granberg (Norra Kust, Mattias Alkbergs Begravning, Jakob Hellman) och finstämd djup saxofon med Rosali Grankull (Orginalljudet, Mekaniska Ajna) bottnar Skator i en tradition av enkelhet och sparsmaksamhet.

Om tjugo år kommer vi utse Skators debut Vita Kalla till den bästa svenska skivan. Någonsin. Skator är precis lika ogreppbart vackert som Stina NordenstamsAnd She Closed Her Eyes” (1994), en skiva som utsågs till den bästa Svenska skivan någonsin 2013. Men precis som med det mesta, det behöver går några år innan vi förstår vad vi vad med om. 

Skator kommer växa bakom murarna, leva frodas i skuggan och 2034 kommer vi sätta oss i ring, andaktsfullt lyssna på den tunna rösten och utropa: Det här är bäst.

Skator gillar ni på Facebook och lyssnar, det gör ni på Spotify.

Här kommer ett klipp från igår, tolkning av ”Solljus/Gravljus” (Mattias Alkbergs Begravning), endast utgiven på vinyl-ep:n ”Epitafium”.

TILLSIST:
Förresten, ni kanske undrar varför jag jämför Högström med Norlin och Alkberg? 
De två utsågs som ni kanske minns till landets bästa musiklyriker av PSL och Babel
Lina Högström spelar med orden på den nivån.





Tom Jerry Boman

1 kommentar:

KAMAGRA Intimleksaker.com sa...

Rekommenderar Kamagra för orgasm! Lider du av Potensproblem, Erektionsproblem, Impotens och tycker det är pinsamt att gå till läkaren och apoteket har för höga priser? Då kan du vända dig till Intimleksaker.com för att få Sexuella Hjälpmedel, Erektion, Sexlust, Sexmedel, Sexhjälpmedel, Lusthöjande, Potensmedel, Potensmedicin, Potenspiller, Sexpiller, Sexhjälp, Kamagra, Tadalafil. Intimleksaker.com hjälper dig med det mesta i Potens väg för att kunna genomföra samlag.

http://intimleksaker.com
http://intimleksaker.se
http://sextoyonlinestore.com
http://potensmedel.co.uk
http://kamagra24seven.com
http://viagraunion.com
http://kamagra.dk