Liveklipp: Islänningen Sindri Eldon i Stockholm


En tanke har börjat gnaga i hjärnan och inte bara i min. Att skriva om musik håller på att förändras. Äntligen. Konsertrecensioner är på väg ut, bort och för evigt glömda. För vad är egentligen meningen med dem? Allt är över, slut och går aldrig att återuppleva, varför då förklara hur det var.

Men fortfarande kan det dyka upp spelningar som faktiskt behöver omskrivas, inte för att de kommer återuppstå, men om man berättar att de faktiskt ägde rum så förstår massan vad den missade. Och kanske vaknar klubbar och bokare i sin slummer, inser sitt misstag och bokar hit artisten igen. Då med större scen i sikte.

I fredags inträffade nämligen den bästa utländska akten i Stockholm på mycket länge, en enkel man från Island stod på en ännu enklare scen i en hotellfoajé… eller han stod inte ens i foajén, han stod i gången ner mot hotellets toaletter. Ovärdigt vem det än skulle gälla och då var ändå detta en världskändis.

Jag vet, man är inte sin föräldrar men just här är det svårt att komma undan. Sindri Eldons pappa heter Thor Eldon och var gitarrist i Sugercubes och mamma heter Guðmundsdóttir i efternamn och Björk i förnamn… ja, det är just den Björk.

Men nog om det, här står alltså Sindri med band i en passage i en hotellfoajé och … ja, hur ska jag säga det, skåpar ut en herrans massa band jag sett. Sindri skulle utan vidare passat på Popaganda, på Way Out West och han skulle framför allt fått spela på Debaser. Men musikvärlden följer inga lagar och reglar, därför blir vi i publiken inte fler än 20 personer som max.

Det vi får är powerpop i klass med Weezer. På sant och på riktigt. Collegerock av den där fina sorten som försvann 2001. Att Sindri trots sin ålder (född 1986) har varit en ledande musikfigur på Island i snart 10 år har satt sina spår (detta är dock hans första soloprojekt), detta är frukat bra! Det är absolut bättre än väldigt mycket jag segat mig igenom på Debaser genom åren av utländska uppskrivna band.

Helgens fniss var nog DN som i sin gå-ut-guide inför spelningen skrev följande utförliga förklaring: "Konsert i Bistron".
Jo, men eller hur DN, det lockade ju många.

Sindri finns såklart på Facebook och mer musik hittar du på Bandcamp. Skiva är på gång.Att vi sedan bjuds på några låtar på isländska är bra för vår skeva syn på att engelska är det enda popspråket som finns utanför vår lilla halvö. Funkar ju såklart det också.Sindri och band har åkt hem men jag ser gärna att han kommer tillbaka.

Tillsist:
Tidigare i veckan åkte Eldon båt med mig på Stockholm Boat Sessions. Så här fint var det:Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: