Skiva: It's A Bird! It's A Plane!
Here Comes The Sun (9/10)


Just när fåglarna släpper taget om jorden står du fastvuxen kvar. Ölands ödestepp, i dina kinder tvekar våren, biter och sliter. Vänder dig till dina enda vänner, hörlurarna. Bland orden som möter trummhinnan vandrar Berggren med Oberst, and the great late ghost of Lykke Li.

Vaggvisor från ödemarken, från tomheten, från naturen. Lika skrämmande och trygga. Silat genom en klassik känsla hur man bygger storhet av litenhet, direkt från platsen du lämnats att känslomässigt dö på.
Tunna pappret , hårda stålet med mörka toner långt över fälten. Varsamt skruvat som Neutral Milk Hotel och i fint utnyttjade av termiken stiger detta alster likt barnsånger mot skyn. Musik som den här görs inte i Sverige. Om någonstans.


It's A Bird! It's A Plane!:s debut siktar mot stjärnorna, säger inte förlåt för en endaste pretentiös tanke och jag vet inte riktigt var jag ska bli av. Att stå upp känns fånigt, att sitta ner ovärdigt och bara ligga här på Allvaret, stirrandes mot himlavalvet och ta in känns så fånigt. Men det är just det jag gör, låter mig förflyttas in i Joel Sjöö och Andres Söderlunds universum, där det lilla blir det stora, där hemkära melodier växer och plattar ut mig.  Vare sig jag vill eller inte.

Occupy Your Time har en av de bästa röstinsatser något svenskt band någonsin gjort. Waiting Around To Die är en popgospelmacka tillsammans med Tensta Gospel Choir som kommer få varenda litet soulförsök i det här landet att låta som midisynth. Sista minuten i den är alla förlorade kärlekspars hymn, utan annan jämförelse eller liknelse musikalsikt är det en ny No Time For Us. Och Sharks tar ni fan och spelar när jag dör.
De säljer som alla vet svart färg över hela stan, inte bara på Söder, inte bara till tomma lägenheter i närförort. Here Comes The Sun är skivan som tar emon rakt in i finsalongerna, 

Here Comes The Sun är modigt, flera steg, in i hjärtat, mot centrum. Den 7 maj släpps den och det är också datumet när varje scen i landet får köpa nytt PA, för med stor musik kommer krav på stort ljud.

Här kan ni tjuvlyssna på Crow Hill, skivans snabbaste spår och som följare här redan har börjat älska.(fler låtar från EPn finns på Spotify...skulle gärna använt Spotifys nya funktion att bädda in låtar. Men den funkar inte...)

It's A Bird! It's A Plane!
Here Comes The Sun
Razzia Records
7 maj 2012

Tom Jerry Boman

Inga kommentarer: