Manifest: Umeåmusiker hotar kommunen med total bojkott


UPPDATERAT: Nu sluter hela Sveriges musikelit upp bakom kulturscenen i Umeå, bland annat hotar Thåström, Krunegård och Ebbot med bojkott av Umeå om försäljningen går igenom.
(se hela listan här)

Där hittar du också namnlistan du som privatperson kan skriva under och info om hur ni som är artister/band gör för att visa ert stöd. 
--------------

Det kommer att bli väldigt tyst i ert kulturhus om ni säljer vårt

Nu hotar Umeås musik och kulturutövare med total bojkott av stadens kulturarrangemang under hela 2014, när Umeå är Europas kulturhuvudstad. Detta om inte kommunens planer på att sälja Scharinska villan dras tillbaka.

Musik enligt Jerry publicerar här deras manifest och deras hot i sin helhet.

Det är ett kraftfullt hot från en scen som sedan länge inte varit rädd för att visa sina åsikter, jag tänker på stadens stora hc-scen och starka straight edge-fäste. För en stad utan musikliv är inte en kulturhuvudstad. Det är en stad som får skämmas för sina gäster, som kommer skämmas inför hela Europa. Det är en tom stad helt utan hjärta.

Fler än 170 band, artister och djs skriver under. Bland de mer kända hittar man Refused, Tove Styrke, Deportees, Cult of Luna, David Sandström Overdrive och såklart Dennis Lyxzén.

Musik enligt Jerry dvs jag skriver mer än gärna under på det här. Efter snart åtta år då jag försökt förklara den lilla kulturens stora kraft så blir jag såklart förbannad när inte några styrande verkar förstå, när de förmodligen inte ens ser vad en samlingspunkt, ett hus, kan betyda för en stads musikliv. (
läs gärna min krönika här)

----------------------------------------------------------------------------
Tidigt i måndags kväll spreds nyheten att Umeå kommun tagit beslut om att lägga ut Scharinska villan till försäljning. Hela Umeås musikerkår drar efter andan - och mobiliserar sig. På Facebook bildas gruppen ”Vi ställer inte upp på 2014 utan Scharinska villan” som på några få timmar på kvällen får närmare 2000 medlemmar. Kvällen efter är det närmare 4000. Allt sker utan tvekan. Scharinska villan är hjärtat i en musikscen som sätter vår stad  på världskartan. Det Jonas Svedin och Fredrik Fagerlund byggt upp sedan de tog över Scharinskas regi 2006 är unikt i Musiksverige. Många aktörer har försökt, men ingen före dem har lyckats skapa ett så framgångsrikt koncept med så mycket själ och hjärta. Deras kärlek till musiken och innovativa idéer har gjort att Scharinska lockar besökare från alla populärkulturens subgenrer, utan att äktheten gått förlorad. Det är en svårbemästrad konst. Sedan starten har de arrangerat över 800 konserter, där både lokala akter och nationellt kända artister fått synas. Att bygga upp en jämbördig rockscen någon annanstans i Umeå skulle ta lång tid, och skulle definitivt vara omöjligt att uppnå innan 2014. Scharinska med dess nuvarande regi och verksamhet är därför inte utbytbart.  

Umeå kan mycket väl ha flest musiker per capita av alla städer i världen. Vi finns överallt. Vi delar ut och tar emot priser på P3 Guld-galor, spelar hos David Letterman, gästar Malou i soffan, åker runt i minibuss genom Europa, ger upphov till löpsedlar, korsar Atlanten, är med i körslaget, uppträder i Melodifestivalen, klättrar på listor, startar vårt eget musikhus, skriver text till billboard-ettor, går i bräschen för feministiska musikföreningar i landet, vinner Idol och är världsbäst på Do It Yourself-kultur. Däremellan återvänder vi till Scharinska, för input och output. För att det är vårt andra hem. Allt sedan Umeå gick med i racet om att bli Kulturhuvudstad 2014 har dock skeptiska röster hörts, röster som tvivlar på att den alternativa rock- och popscenen kommer att få sitt rättmätiga utrymme i detta projekt. Nu har de allra värsta farhågorna besannats. Det framstår tydligt att Scharinska villan inte har funnits med i planerna för Kulturhuvudstad 2014. Hur är det möjligt? Är ovanifrånperspektivet så totalt att kulturens grogrund går politikerna förbi? Renoveringskostnaderna må vara omfattande och renoveringsbehov bör ses över, men Scharinska villans värde som kulturell mötesplats, musikscen och epicentrum för ett av stadens främsta kulturuttryck måste väga tyngst. Ska de pengar som skulle kunna läggas till att bevara och renovera istället hamna kulturhuvudstadsbudgeten? Ska ni slakta den musikkultur som Umeå är världsberömd för, och till förmån för vad? Vi har redan vårt slott. Det är verkligt, det har kreativitet inbyggd i väggarna och sprudlar av liv. Kasta inte bort det för att bygga luftslott!  

Vi som skriver under det här är inte bara artister och musiker, utan även skådespelare, arrangörer och andra kulturutövare som älskar Scharinska villan. Tillsammans utgör vi grunden i Umeås samlade kulturscen - från källarband till folkkära artister till internationellt kända akter. Vi viker oss inte. Det är en självklarhet. Vi upplever att Umeå kommun helt bortser från och underskattar musik- och kulturscenens betydelse om de står bakom en försäljning av Scharinska. På Umeå kommuns hemsida står följande mening att läsa: ”Finns det ett nav som Umeås musikscen rör sig runt så är det Scharinska Villan”. Samtidigt har kommunen meddelat att huset inom kort kommer läggas ut till allmän försäljning. Förvirringen är stor, och att huset behöver bevaras och tas om hand är det ingen som missförstår. Det finns däremot exempel på liknande byggnader i andra städer där konsertverksamhet bedrivs och byggnadens kulturhistoriska värde bibehålls. Att inte värna om Scharinska, med dess inneboende kulturvärden, tyder därför enbart på en brist på vilja från kommunens sida. Kommunen har all möjlighet att revidera den så kallade försäljningslistan och undanta Scharinska villan och stödja dess verksamhet.  

Slutligen. Ni kan inte genomföra Kulturhuvudstad 2014 på ett trovärdigt sätt utan oss. Ni kan inte genomföra Kulturhuvudstad 2014 utan Scharinska villan. Om Scharinskas nuvarande verksamhet, under ledning av Jonas Svedin och Fredrik Fagerlund, försvinner så vägrar vi delta på något som helst arrangemang som bär Kulturhuvudstad 2014-logotypen. Beslutsfattare, makthavare: det kommer att bli väldigt tyst i ert kulturhus om ni säljer vårt.  

Vid tiden för inskickandet av detta upprop skriver dessa artister och band under:A Bigger Boat
A Wish For A Maniac
Abhinanda
AC4
Addeboy vs. Cliff
Alex the Barbarian
Andreas Hansen
Apan
Åsa Mjörndal
Baker's Cottage
Bewitched
Brita Kristina
Brottsvåg
Caotico
Carolina Miskovsky
Chilekommittens Sångrupp
Clark Lane
Crystal Caravan
Cult of Luna
David Sandström Overdrive
Den dynamiska duon
Dennis Lyxzén
Deportees
Desperate Fight Records
DJ Nomin
Djuriskt
Dödsfisken
Dynamo Bliss
Elinn Bolonassos, Teatercentrum Norra
Emil Nilsson-Mäki
Epidemics
Erik Björklund & The Collisions
Evelina Lindahl, Go Hysterica
Filip Sundberg
First love, last rites
Foam
Folkmord
Föreningen Verket
Frida Selander
Fridag Night Sessions
Fru Dörr
Gidge
Godless Glenn & the Astro Zombies
Goocarts
Goodfellas
Gusset Guts
Hate Ammo
Hellbilly Jokers
Hellbound
Hellmasker
Ida Boija
Invasionen
Jakob Arevärn
Johan Johansson
Johannes Nordström
Johnny Electric
Johnny Glaas
Jukon Speakers
Julia Pastrana
Kallare än Bärs
Kansas City shuffle
Khoma
Kidnapped
Kiwi Maddog
Kjell Höglund
Klubb Kapellet
Klubb Lennart
Klubb Ministeriet
KPIST
Kraja
Kronos
Lapdog
Laservågen
Lasse Franck
Lesra
LIGAN
Lina Hognert
Live Elephant
Ludwig Franzén
Magda Andersson
Magic Gunnarsson
Magnus Ekelund & Stålet‏
Malin Ernestad
Marcuz Granberg
Mats Öberg
Max Blues & Soul Band
Mexicoma
Misantropic
Moloken
Mona Ersare‏
My Own Grave
Naglfar
NARS
Nasty Music
Night Skies
Nina Kienast
Ninedee
Nöjesmassakern
Nomethod Records
Out of Vogue
Patrik Backlund
Peter Sundqvist
Pop Etc
Popterror
Public Service Bomber
Pulpa
Punk Rock Orchestra
Råd Kjetil Senza Testa
Random Bastards
Refused
Retorture
Sänkt
Satariel
Scumkill
Shakedown
Shape Up!
She’s got the Beat
Shitsmiths
Simon Grind
Simon Lundgren
Sista Brytet
Skatorna
Skitstad
Skraeckoedlan
Sol&Vår
Spencer
Spring Cherry Records
Staffan Öberg
Starship Monolit
State Cows
Sten Sax Påse
Stjofön Big
Stylusorkestern
Suppression
Surolle
Susanna Löfgren, Tangoklubb & annat
Swan Sex
Syket
Systraskap
Ta Helg!
Tålamod
Tangoklubb och annat
Taniya Sahlström
Terrortory
The Bombettes
The Cretins
The Grand Delusion
The Gravedigger and the Teacher
The Hangups
The Koo-Koo's
The Nomads
The Posers
The Sanity Decadence
The Social Bombs
The Vectors
This is the way
Thomas Eriksson
Tom Cruiser
Tove Styrke
Trainspotters
Trompe Le Monde
Two White Horses
Uman River
Umeå Hardcore
UX Vileheads
Väärt
Vaken
Victor Lindgren
Winhill/Losehill
Wolfman Jack
X-Bone Pirates
Ye banished privateers

1 kommentar:

alex xander sa...

Best collection of ringtones
Hi everybody!
Do you feel the ringtone of your cell phone is boring? Want to own the unique and unique ringtone on your phone? I recommend listing the best cell phone ringtones that you can download to your phone. Best quality ringtones below.

5 favorite ringtones you can refer and install:

- IPL ringtone
- Sanam Re – Instrumental ringtone
- Thalli Pogathey ringtone
- Jio Dhan Dhana Dhan ringtone
- Airtel ringtones

You can also refer to the bollywood music genre here: - Bollywood ringtone Download

There are also many other ringtones. All ringtones are free to download. You can search and reference more ringtones at my homepage: Ringtone 2018

I need your evaluation.