Tre ljudklappar med svarta Pulpa, ärliga Leo Kall och gåpåiga Vaken


I år var inte julafton för mig, inte min dag. En vilsen vanlig lördag i raden, bortglömd och förpassad. Så jag bjuder på klappar nu istället, tre nya spår från svenska artister ni kan ha öronen öppna för under nästa år. En klautrofobisk video, en arg uppgörelse och en näve i luften.Här är Pulpa, Leo Kall och Vaken.


Pulpa

Pulpa är Mikael Larsson och Patrik Backlund. Ni har läst om dem förut här, och på senare tid har jag berättat för er om Backlunds sologrejer (om är enorma). Pulpa är på gång med nya låtar och det är mer skrämmande än någonsin förut. Känslan av hopplöshet och oförmågan i att ta egna beslut, oförmögen att ändra förloppet, tränger sig på. Det är väldig meditativt. Precis vad man behöver när staden snurrar fortare, när människor avlöser varandra likt regndroppar mot vaxade jägarrockar. Pulpa är efterlängtade. På julafton släppte de en video, titta på helskärm och håll inne julmaten.Leo Kall

Ibland måste man berätta obekväma sanningar. Få andra se samma saker som en själv, uppfostra dem.

Vad var det nu du va? 
Förutom Ung, Frisk och Dum? 


I de där orden är Leo Kall mer konkret än de flesta, låten När Du Blir Osynlig pekar finger åt ytlighetens förgänglighet, om idolkulturens tomhet och hybrisens backslag. Berättelsen om när kamerorna slutar söka ditt ansikte och livet svartare än tidigare, likt att landa på rygg tappar du luften och allt blir tomt. Tiden för dig är utmätt och du är i sanning rätt patetisk. Leo Kall, du skriver stor poesi! Tack!
Leo Kall är från Lund/Malmö och låtarna är inspelade i härliga Tambourine Studios.

Malmtåg by vaken

Vaken

Det är hemmafest i kväll. Vänner. Sprit. Bra musik. I en stuga där tiden står still. Ni kom dit, tryckte på paus. Springer upp, ner och runt runt runt. Den bästa tiden är här och nu. Allt händer och händer inte. Mår bättre än bäst. Ni är drottningar och kungar med all rätt. Det är den vackraste tiden ni varit med om.

Det är i den verkligheten Vaken blåser in. Rakt på sak. Vi hoppar. Vi vevar med armarna. Vi blir kära. Det går så lätt i de här overkligt verkliga låtarna, nostalgi utan slisk, utan krav på morgondagen. Vaken väcker en sovande scen, mjukpunk gift med pop. Hoppas ingen får för sig att trycka på pausknappen en andra gång, jag vill att den här musikaliska bubblan ska vara för evigt!

Här hittar ni fler ljudklappar från banden:

Pulpa på Facebook
Pulpa släpps på Lefty Records

Leo Kall på BandcampFinns även på Spotify

Vaken på Souncloud
EP släpps nästa i år av Stugan

Jerry Boman

1 kommentar:

"oroshjärta" sa...

inte mig heller....aldrig varit.