Liveklipp: Patrik Backlund och Birgit Bidder på Strand


Patrik Backlund för ett rätt anonymt liv. Jag vet inte om han rankas som någon form av lokal hjälte, det verkar inte så. Backlund kan förmodligen helt utan problem vandra utan solbrillor och slokhatt.Det är fel. Det borde verkligen vara tvärt om, ni jämtar borde löpa gatlopp efter denne kille. Röra varje sten han stått på, samla fimpar han rök och kränga på Blocket och ni borde framför allt prata mer om honom. För nu har han tagit steget från lovande till helt genialisk.

Tänk en låt. Tänk en smärtande låt med svidande text. Lägg på det ett sound från din mörkaste vrå. Det är inget radion spelar, det är inget du åker på roadtrip med. Egentligen är det inget du vill lyssna på överhuvudtaget. För det gör ont. Det är för sant. Patrik lyckas inte bara i text utan även i musik fånga ytligheten vi skapat på klubbar, i samhället och bland vänner. En verklighet där inte känslorna får plats, och när de får plats vet vi inte hur vi ska handskas med dem.

Sedan jag såg honom senast, på Kägelbanan/Yran/Musikens makt, har det långsamma fått ta mer plats. Ett mörkt tyg slöjar fint ner musiken. Vid sin sida har han Julia Hanberg (Nord&Syd, Penny Century) och deras gemensamma röster är hösten 2011s bästa. Det är som Grekland skulle styras av en emoregering, Patrik och Julias gemensamma sorg i rösterna är finaste än något annat just nu.

Finast är som vanligt Home is where I slept last night. Kanske den största låten sedan Shoreline.

Här hittar du mer av Patrik Backlund.Ni vet precis allt det här: Hon heter Anna Åhman, spelar med Veronica Maggio, hand band ihop med Matti Alkberg (Raketen) och syns precis på alla scener som finns. Men det är under namnet Birgit Bidder som hon själv kommer fram. Eller det där är vankligt att säga, för allt det andra är också hon. Bidder är helt enkelt lite bättre, lite mer så det blir svårt att greppa.

Är det soul? Är det jazz? Är det pop? Är det visa? En spelning med Bidder är en resa, längs väggar och plank av invanda tankar. Spräng dem. Bidder gör det hon är bäst på, musik. Det går inte att plocka sönder, analysera. Bara njuta av en artist som sprutar ur sig sånger andra skulle dö för att ha gjort. Vackert? Det är svindlande. Kommer på mig själv med att fånle. För att det är så jävla bra.

Här hittar du mer med Birgit Bidder. (Spotify)

Jerry Boman

Inga kommentarer: