Liveklipp: Brådis med Sockerbagare samt Håkan-cover


Jag sjunker djupt ner i lädersoffan i Strands franska bardel. Soffan som är väldigt låg, känner mig så. Längst ner på botten sitter jag och tittar upp. Folk rör sig runt, ingen kommer nära. Ett band ska spela, jag vet inte vad de heter men de verkar ha en väldigt avancerad orgel. Dyr och retro. Känner inget vidare för den här onsdagen i november, mycket har varit hopplöst senaste tiden och nu sitter jag där själv. I andra delen av baren sitter en kvinna och skriver på sin Mac, hon dricker rött vin ur högt glas. Hon har smala handleder. Funderar mycket. Längst upp på sitttrappan sitter två killar runt 30 med exakt likadan mustascher. Nästa likadana skjortor har de också. De verkar inte fundera på något. Bredvid mig, eller i soffgruppen närmast, sitter fem tjejer. De snackar skit om andra tjejer som de känner. Snackar väldigt mycket skit.De borde fundera på vad de säger om andra.

Läget är med andra ord rätt hopplöst. Rätt tråkigt. Jag tar upp telefonen, surfar i väg planlöst för att se om allt annat roligt händer någon annanstans. Ibland gör det det. In på Landets hemsida, ingen klubb i dag, men väl ett band. Roligt namn hinner jag tänka, och en rolig "logga". Sveper över till Spotify för att lyssna, på med lurarna där i soffan på Strand...

Från den stunden visste jag att det skulle bli en bra kväll.

Man kan lätt tro att bandet Brådis plötsligt kom från ingenstans, likt en regndroppe i vinden en sommardag. Men i tio år har den före detta boråsbon Jonas Wallin haft sitt lilla projekt, skapat och fixat i skymundan. Ett andinghål för allt annat, ett litet band där allt får plats, där man inte riktigt vet var det slutar.

Så nu plötsligt sitter han där, märkbart uppe i det blå efter senaste tidens snurrade. Han sitter där med ett skivkontrakt på fem singlar på stora Universal, tidigare på kvällen spelade han på stans hippaste boksläppskalas (Magnus Zaar/Telegram förlag) och nu gör han sin officiella debutspelning.

Brådis lever i sin egen värld, en bubbla dit inte många hittar. Elektroakustsikt, vilsna ensliga trumpeter, vaggsånger på pendeltåget hem efter uppbrottet, mjuka ärliga antydningar till dans. Och sen kommer den, låten du aldrig kommer få ur hjärnan, texten du kommer gå ner på knä framför din älskade och citera. Sången som kommer spelas på vart enda bröllop värt namnet, som kommer plockas fram när den största känslan ska beskrivas.
Lyssna på allsången i början! Tänk denna som avslutning på ett fullsmockat Slussen!Sockerbagare är en liten bagatell till en början men florsocket yr i tvärdraget när låten ökar och breder ut sig i en knyta-näven-i-fickan-låt. När de stora orden ska sägas dallrar nervositeten i luften, osäkerheten borrar in sina nålar i ryggen och munnen torkar ihop så orden viker sig dubbla. Att förklara att man är gjord för den andra personen, för att göra den lycklig, är att vara naken. Känslorna blir en rädsla för reaktionen, ändå kommer man inte undan det.

I was born to be your sockerbagare
I was born to be your sockerbagare

Fy helvete så vackert!

Lyssna på Brådis @ Spoify

Tillsist:
Jag har sagt det förr, det finns många sätt att göra covers på. Brådis gör här Håkan Hellströms En midsommarnattsdröm till sin egen. En bländade vacker sista låt precis innan lamporna tänds.
  


Jerry Boman

Inga kommentarer: