Arvikafestivalen lägger ner - glömde The power of Facebook


UPPDATERAT: Sitter du på en biljett till förra årets Hultsfredsfestival och inte fått ersättning? Då får du gå GRATIS på årets festival enligt ett meddelande från festivalen just nu. Läs mer längre ner.

Först: 
2010: Emmaboda/Hultsfred släpper combobiljett. Hultsfred dör. 
2011: Emmaboda/Arvika släpper combobiljett. Arvika dör.

Ville bara ha det sagt.


Arvikafestivalen tvingas alltså ställa in och vi får ta till ordet som Hultsfredsfestivalen gjorde popppis: Festivaldöden. Såklart är det tråkigt att en såpass gammal, och vad jag förstått fin, festival läggs ner. Men samtidigt så förstår jag inte riktigt. Om man nu har funnits sedan 1992 så borde man kanske lärt sig något? Speciellt i tider då stora festivaler i Sverige inte verkar funka, i alla fall inte de gamla och de som ligger i en skog. Där har jag lite svårt med sympatierna, är det ledningen det är fel på? För det kan väl inte vara så att festivaler börjar bli som nya medier vs. gamla medier?Liknelsen med gammelmedia vs nya medier och festivaler haltar, jag vet. Speciellt eftersom även "nya" festivaler ställt in, förra året hann Som En Dröm bygga upp en ovanligt stor pepp runt om i landet innan de meddelande att det inte blir något (dock siktar de på att vara tillbaka 2012!). Och ja, även nya hippa medier går i graven, appar läggs på is och 4G får inte riktigt fart det heller. Så det verkar inte spela någon roll om man är gammal eller ny, döden tar en när man minst anar det.

Lösningen på det här är lika enkel som…enkel. Det gäller som alltid att ha "rätt" publik, att rätt personer åker på en specifik festival, eller säger att de ska köpa en viss tidning. Kolla på Hultsfred. Festivalen borde egentligen förbrukat allt förtroende efter förra årets störtdykning men likväl, Facebook svämmar över av "HULTAN PEPP!". På Arvikas front såg det inte lika bra ut, då har jag ändå massa vänner som skulle dit. Smålänningarna har helt enkelt sett till att personer som är aktiva i sociala medier säger att de ska åka, kolla bara på vilka klubbar som ska hålla i festerna. Bra reklam är den som kommer underifrån. Något liknade hade inte Arvika.

Nu är det här inget nytt för Hultsfred, alla har väl hört sannsagan hur man flög in diverse klubbfolk och "rätt" folk från både när o fjärran till festivalen långt innan möjligheten att klicka "LIke" fanns. Man döpte till och med om ortens lilla flygplats till "International Airport". Allt för att skapa snack på stan. Det var också den här delen som Hultsfred plötsligt glömde, att hålla sig väl med It-folket. Första spiken i kistan var väl när ryktet gick att Gula Gubben inte skulle få komma. Så gick det som det gick. Nu lärde de sig och plötsligt ser det ut att funka rätt bra. (även om jag tror att de kommer göra en brakförlust detta första år med nya ägare).

Redan förra sommaren skrev jag hur en festival är så mycket mer än en festival. Ett ställe där folk möts, kreativa tankar föds och nya relationer skapas. Inte bara i smutsiga kupoltält på småtimmarna utan hela hela tiden. Det skapas minnen. Bland besökare, bland artisterna och bland journalisterna. Den festival som inte ser sig själv som en granat, redo att sprida sitt kreativa splitter över musikälskare, kommer tyvärr inte överleva. Alla festivaler måste hitta sin Gula Gubbe.

Jag fick aldrig möjligheten att besöka Arvika. Jag kände helt enkelt inte att jag skulle få något mer än musiken där. Nog så bra, men dagens besökare kräver mer. Och vill vi gärna se att alla våra polare både peppar och Like:ar flera månader innan.

Själv åker jag till Åland och fin fina Island In The Sun-festivalen. Förra årets absoluta höjdpunkt, tusentals sjömil rakt ut i Ålandsskärgård och det finaste människorna. Om du nu deppar på Arvika, kom med till skärgården och upplev landets i särklass vackraste festivalområde. (ja, jag vet att Åland är ett eget land ett landskap i Finland men det blir så konstigt att skriva "Finlands vackraste frestival")
Jag har alltid tänkt på Åland som ett eget land, men så är jag ju från västkusten oxå...

UPPDATERAT: Hultsfred fortsätter sin snälla linje. Alla som gick misste om festivalen förra året får komma GRATIS i år. Helt utan att bjuda in några vänner (som det tidigare erbjudandet gick ut på). Allt som krävs är att skicka ett mail till redbull@fkpscorpio.com med information om fullständigt namn och personnummer. Info om hur du får en GRATIS biljett till Hultsfred hittar du här.

Tillsist:
På onsdag åker jag till Peace & Love, och det kan ni följa på Festival24. Jajjemän, för första gången på sex år blir det en festival med Jerry där han INTE skriver på sin egen blogg. Fast man ska ju inte lova…

P&L har verkligen förstått det här med "extra material" på festival, kolla bara på det fullmatade Forumschemat!

Ni som ska dit, säg gärna Hej. Jag vet inte hur ni ser ut, men ni kanske vet hur jag ser ut. Jag kommer bo på Lugn Camping De Luxe. Och jag kommer stå längst fram när Henrik Berggren spelar.
Jerry Boman

2 kommentarer:

johan andrén sa...

p&l har verkligen ingen känsla någonstans. kan inte med att åka dit efter vad dom gjorde 2007.

Anonym sa...

Allt är emmabodas ondskefulla plan att bli den enda festivalen!