Krönika: Gratisupproret mot Make Music StockholmOm jag ger dig mina känslor
Men gör dig stark när du är svag
Spelar dina demos, ingen tycker tight
Rippat till telefonen, från er lilla sajt
Om jag är säker på din framgång
Men aldrig lovar särskilt mycket
”-Jag är faktiskt indiepopens alfahanne”
Men aldrig har någon riktig makt

- Om sanningen ska fram, vill du spela gratis på min klubb?
- Om sanningen ska fram, du får några öl och lite krubb.
- Om sanningen ska fram, vill du spela gratis på min klubb?

Jag känner mig smutsig. Ändå hör jag mig själv säga det där oanständiga förslaget. Vet att det är fel, men ändå kan jag inte förmå mig att ordna det på något annat sätt. Just den här kvällen får det bli så här. Eller ja, som det ofta blir, de flesta kvällarna faktiskt.

- Om sanningen ska fram, det finns inga pengar, kan du spela gratis?
Make Music finns i 350 städer runt hela världen, mottot är enkelt: Gratis musik, för alla, överallt. Här i Stockholm står staden bakom det hela, även om det är Franska Institutet som fixar med allt. Förra året spelades det, gratis och fritt, på tio platser runt om i stan. Samtidigt kunde New Yorkborna njuta av fri musik på över 2000 platser i stad. Det är en mäktig tanke.

I år satsar man ännu mer, nu ska det spelas i varje hörn av Stockholm. (se länk längre ner)

Jag erkänner: Jag älskar Make Music Stockholm! Det är så fantastsikt fint ordnat att jag inte riktigt vet var jag ska bli av. Att musiker delar med sig av sin musik, för en dag, till alla, överallt, är väldigt vackert. Plötsligt kan vem som helst, fattig eller rik, ta del av all musik. För en dag kan det lilla bandet med den lilla publiken få sin chans, det stora bandet kan vara ödmjuka och bjuda på sig själva till alla. Ingen bokningsagent ska ha pengar, ingen krog ska ha stålars och ingen dörrvakt ska ha lön. Det är en jävligt vacker tanke…


Men nu har upproret startat. Det eldas som aldrig förr. Som vanligt sker det på Facebook. I gruppen Bojkotta Make Music debatteras det flitigt och hetsigt just nu, varför ska musiker plötsligt spela gratis?

Nä, varför ska de det? Varför ska någon spela gratis på min klubb? Varför ska någon spela för en back öl, en fribiljett till sin polare eller för en barkis? Varför ska inte folk ha betalt?

Plötsligt utmejslas två grenar av musikträdet, de som absolut kan spela gratis och de som absolut INTE kan spela gratis. Det där är inte så intressant, det intressanta är vilka det är som är beredda att lira lite gratis.

När en svensk popartist får en hit skjuter gaget i höjden, pang bom. Inget konstigt med det, finns efterfrågan ska det också finnas pengar. Men sedan blir det intressant, för även om den här nu stora popartisten får en massa pengar för vissa spelningar så kan det gå helt utmärkt att lira lite gratis om grejen är den rätt. Om känslan är där.

Sedan finns det då ”de riktiga musikerna”, de som spelar på ”de riktiga klubbarna”, för den ”riktiga publiken” och som ger ”den riktiga publiken”…nu måste jag citera ”kvalitetsmusik”. De kan absolut INTE tänka sig att bjuda på lite musik en lördag. Inte en chans. De ser det som ett hån mot hela deras person.

Nu ska jag då försöka sy ihop den här påsen, sätta bollen i kryss och simma hela vägen hem.

Alla får såklart göra som de vill, men tänk lite längre för en gångs skull. Det här handlar inte om att någon tänker TA dina pengar, det handlar om att du GER något till människor.

Att ge musik är väldigt fint. Musik gör människor glada, musik berör. Men det vet du ju redan, annars skulle du inte hålla på.

Det finns ingen som drar in pengar på Make Music, men det finns en hel stad där ute som för en dag kan bli miljonärer. Världens rikaste folk. På känslor.

Men det är klart, var och en gör ju som den vill. Det blåser ju ändå högervindar så jag blir inte förvånad över nått längre.

Samtidigt tycker jag att musiker ska ha betalt. Klart de ska ha betalt. Men jag kommer fortsätta fråga, för jag har inga pengar att ge er. Och den 6 juni kanske ingen frågar, men gensvaret kommer övertyga er: det kan vara ok att spela gratis en dag. Bara för att det är kul.

Här hittar du alla spelställen, alla artister som spelar på Make Music STHLM den 6 juni.

Tillsist:

Om sanningen ska fram, jag har aldrig dragit in några pengar på de klubbarna jag har haft. Har det mot förmodan trillat in något har musikerna fått allt. Det jag däremot har gjort är att jag gått back några gånger, är det inte taxibilar man får betala så är det dolda avgifter för dörrvakter eller skithuspapper. Ingen stor grej och det är faktiskt värt det. Varje gång.

Jerry Boman

3 kommentarer:

Anonym sa...

Grejen är ju den att gagen inte skjuter i automatiskt i höjden om man har en hit. De allra flesta tycker ju ändå att "vi behöver inte blanda in bokningsbolag" och "det blir en rolig fest" samt "vi har lite pengar den här gången". Visst om man spelar i på en liten klubb som inte går med vinst. Men när både arrangörer och dj:s får betalt men inte banden är det något som är väldigt sjukt.

/Mörn

felicia sa...

Jag tycker egentligen om idén med Fete de la Musique men Make Music Sthlm skiljer sig på några viktiga punkter från den ursprungliga festivalen. Att säga att ingen tjänar pengar på det här är en ganska ytlig syn. Många av "scenerna" är caféer och restauranger som får ökade intäkter till följd av spelningarna. Dessutom är det stora sponsorer med (Renault och AirFrance medverkar knappast för sitt stora musikintresse). Jag har fått uppfattningen att det är de här sakerna man vänder sig emot, inte att protesterna drivs av en övertygelse om att all musik alltid ska kosta för publiken.

Dessutom är det ganska konstigt att säga att "mainstreammusiker" som slagit igenom är beredda att jobba gratis. När såg man sist t.ex Orup eller Veronica Maggio spela utan gage? Om det beror på att man vill ha betalt för sitt arbete eller att man pga kontrakt är skyldig andra att ta betalt (bolag, managers etc) har jag ingen aning om och det tror jag knappast att att du vet heller. Det låter mer som fördomar om musiker som spelar "svår musik" - det är också en sorts elitism även om du antagligen inte gillar den etiketten. Kanske borde spendera en kväll med lita jazzmusiker eller ta en sväng förbi Musikhögskolans spelningar - du skulle bli förvånad.

alex xander sa...

Latest ringtone 2018
Hello friends
Is your ringtone the default? Ringtones are old? I would like to mention the ringtones collection for you. You can install and change the ringtone to your liking. The most attractive ringtone. Visit my homepage for more ringtones: Click Here

These are fun tunes that you can refer to:

- Dil Diyan Gallan ringtone
- Iphone Nokia ringtone
- Flute ringtone
- Best – bansuri ringtone
- Telugu ringtone

Share my collection with everyone. Hope my new update will make you happy. Thank you!