Tänd eld på dig själv (för det du tror på)

Livet kan alltid sammanfattas i en mening. Eller rättare sagt: Livet bör kunna skrivas i en mening. Ord förklarar hela din skapelse och samtidigt tar dig framåt. Ger dig en ny riktning. Håller dig under armarna och likt en riktig vän knuffar dig in på rätt spår.
Genom åren har de här livsavgörande meningarna varit många, allt som oftast har jag hittat dem i låttexter/titlar. Varje gång blir jag lika imponerad att någon annan kan beskriva det jag känner bättre än jag själv kan. Men det är kanske därför jag sitter här och ni står där.

Just nu har det kommit en ny mening som kanske kan kvala in i den där klassen:

Tänd eld på dig själv (för det du tror på)/SymfoniorkesternEn helt färsk video!. Jag har skrivit om Symfoniorkestern tidigare, då handlade det mest om instrumentala utflykter i samma anda som Sibiria men numera sjunger de också och musiken har hittat ett eget hem. Mycket vackert och de där orden får mig att tänka efter, vad är värt att brinna upp för?
In och lyssna på mer fina låtar på deras Myspace!

Det finns ju såklart fler exempel på när en endaste liten mening kan betyda allt:

Happy people never fantasize/Broder DanielJa, det var ju oväntat, att en BD text skulle komma med på den här listan… Men faktum är att de där fyra orden kan vara något av det bästa som skrivits inom svensk popmusik. Här vänder Henrik Berggren på allt, ger sorgsenheten legitimitet och ger en hel generation hopp om gemenskap. Han säger att det är okej att må dåligt, att du inte är ensam. Sist men inte minst, det gör dig till en bättre människa i långa loppet. Allt detta i fyra ord. Storslaget.

And I am much too bored to die/Bad Cash QuartetKanske är det det värsta av allt, att man är så tråkig att man inte får dö. Att livet inte riktigt har gett en allt det där som man vill ha innan det tar slut. Så mycket frustration i den meningen, och så mycket att göra något åt. Ord som får en att ta tag i saker.

God only knows what I'd be without you/Beach BoysSinnessjukt smör, men ändå så ärligt. En väldigt fin kärlekssång. Man behöver inte tro på Gud för att känna igen sig i den meningen, för när allt kommer kring, det enda sättet att leva är här och nu. Att vara totalt uppslukad. Det kan handla om en annan människa, ett djur, en skiva eller en cykel. Att leva genom någon/något annat är vackert. Samtidigt som det är skrämmande och konstigt.


Universum är ett monster, men det har sparat dig och mig/Håkan Hellström
Jag är helt övertygad om att vi när vi sitter på ålders höst verkligen kommer fatta hur stor den där Håkan egentligen var. Hur han kunde ta in allt ogripbart och ge oss det, mata oss direkt ur sin hand med världsalltets stora frågor. Jag får tårar i ögonen vare gång jag hör den här raden. Den är obeskrivligt vacker.
Den som inte får rysningar till den här versionen tillsammans med Göteborgs Symfoniker har ett hjärta av sten.

Jerry Boman

Inga kommentarer: